ΣΧΕΣΕΙΣ

Το νέο ghosting γίνεται από το σπίτι και είναι πολύ ενοχλητικό

Unsplash

Πριν την καραντίνα, γνώριζες έναν άνθρωπο της προκοπής (λέμε τώρα), βγαίνατε και ένα ραντεβού και ερχόσουν πιο κοντά (διπλής). Αν εξαφανιζόταν, έλεγες ότι σού έκανε ghosting, σε ενοχλούσε αλλά ίσως να τον δικαιολογούσες και κάπως.

«Έχει πολλή δουλειά μωρέ αυτό το διάστημα. Θα κάνει ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι και δεν έχει μυαλό για έρωτες. Τον παίρνουν φαντάρο. Διαβάζει για την εξεταστική». Τώρα όμως που όλοι είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας και διψάμε για λίγη ανθρώπινη επαφή, τι δικαιολογία μπορεί να ακούσεις; Πώς να συμβεί το ghosting; Αν συνυπολογίσεις και τις έρευνες που δείχνουν ότι το Tinder έχει πάρει φωτιά στην καραντίνα, σκέφτεσαι ότι ίσως βρεις τον επόμενο έρωτά σου. Απλά δεν ξέρεις ακόμα πότε θα τον συναντήσεις.

Το νέο ghosting

Μιλάς λοιπόν online με ένα πρόσωπο που μπορεί να γνώριζες από πριν ή που έμαθες τώρα μέσα από κοινούς γνωστούς ή apps. Πώς θα εξαφανιστεί ή ποια δικαιολογία θα βρει να σου πει, εφόσον ξέρεις ήδη ότι δεν έχει και πολλές επιλογές;

Το digital detoxing

Ναι, σωστά διάβασες. Αν ο άλλος δεν θέλει να σε δει, είναι πολύ πιθανό να ακούσεις αυτήν τη δικαιολογία. Θέλει να κάνει digital detoxing ο άνθρωπος. Να αποτοξινωθεί από την τεχνολογία, το Facebook, το Instagram και τις σειρές. Ακριβώς. Θα σταματήσει ό,τι κάνει και θα μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί του μόνο αν είσαι δέντρο στον περίπατό του ή η γαρδένια στο μπαλκόνι του. Έγκωσε και θέλει διαλογισμό.

Γιατί τόσες χαζές δικαιολογίες;

Ένα ερώτημα που τριβελίζει το μυαλό μας όσο κάνουμε dating. Γιατί δεν μας λέει ο άλλος στα ίσα ότι δεν ψήνεται; Τι φάση πια με το ghosting; «Οι άνθρωποι δεν έχουν καμία διάθεση να μπουν σε αντιπαράθεση αλλά δεν θέλουν και να σε πληγώσουν. Οπότε θα προτιμήσουν να πουν μία βλακεία από την αλήθεια. Είναι στη φύση μας», εξηγεί η κλινική ψυχολόγος Δρ. Carla Marie Manly. «Όσο περισσότερα λευκά ψέματα λες, τόσο θα διογκωθούν στο μέλλον. Σου γίνεται συνήθεια. Κι τώρα με την καραντίνα, πρέπει να σκεφτείς μία νέα κατηγορία ψεμάτων».

Αντί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να γίνουμε πιο ειλικρινείς με τον εαυτό μας αλλά και με τους άλλους, συνεχίζουμε να κρυβόμαστε πίσω από μία οθόνη. Το ghosting καλά κρατεί και μπορεί να σε βρει ενώ κάθεσαι στον καναπέ σου. Ή μάλλον το digital detoxing.