ΣΧΕΣΕΙΣ

Φοβάται ο σύντροφός σου τη δέσμευση; 6 tips να το αντιμετωπίσεις

Unsplash

Η ζωή με ένα άνθρωπο που φοβάται τη δέσμευση είναι σαν σκοτσέζικο ντους. Σαν να τίθεται σε λειτουργία ένας ισοπεδωτικός τροχός κάθε φορά που η σχέση βρίσκεται στα πρόθυρα της ουσιαστικής επαφής και αμοιβαίας αποδοχής, που παίρνει στο πέρασμα του κάθε ψήγμα αγάπης, κάθε στιγμή εγγύτητας.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αντιμετώπιση της σχέσης είναι ένα ζήτημα που απαιτεί την προθυμία του ατόμου που κρατάει αποστάσεις να ξεπεράσει το πρόβλημά του, τη διάθεσή του να εντοπίσει τις αιτίες του φόβου του για τη δέσμευση και την τόλμη του να εμπλακεί συναισθηματικά, ώστε να αποδείξει τελικά στον εαυτό του ότι ο φόβος του αυτός δεν είχε εξ αρχής λόγω ύπαρξης. 

Από την άλλη όμως, η κατάσταση θέλει λεπτούς χειρισμούς και από την πλευρά όλων που βιώνουν μία σχέση με κάποιο άνθρωπο που φοβάται τη δέσμευση, εφόσον είσαι σε θέση να σταθείς δίπλα του και να προσπαθήσεις να εδραιώσεις τη σχέση σε γερά θεμέλια. Πώς θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο;

Μην αυτο-ενοχοποιείσαι αν φοβάται τη δέσμευση

Οι συμπεριφορές και ο φόβος δέσμευσης του/της συντρόφου σας ενδέχεται να έχουν τις ρίζες τους σε προηγούμενες εμπειρίες και όχι στη δική σου αδυναμία.

Δείξε κατανόηση

Η ενσυναισθητική συμπεριφορά από την πλευρά σου θα αποτελέσει τρανή ένδειξη ότι η όποια τραυματική μνήμη του/της συντρόφου σου δε θα ξαναλάβει χώρα και θα δημιουργήσει ένα πρόσφορο έδαφος για την έκφραση εμπιστοσύνης.

Επικοινωνία και συζήτηση

Έκφρασε με όμορφο και μη-προσβλητικό τρόπο τα παράπονά σου, τις αξιώσεις, τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σου, ανταλλάσσοντας σκέψεις για το πώς βλέπεις τη σχέση σας.

Να είσαι παρούσα

Επιβεβαίωσε την παρουσία, υποστήριξη και συμπαράστασή σου στη ζωή του/της, στα δύσκολα και στα εύκολα. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσεις την αντίληψη περί αξιότητας του εαυτού του/της, την οποία και έχει ανάγκη.

Ρώτησε να μάθεις πως νιώθει για τη δέσμευση

Τι είναι αυτό που τον/την κάνει να φοβάται τη δέσμευση; Έτσι, θα δώσεις την ευκαιρία να θέσει στον εαυτό του/της ένα ερώτημα ζωής, που, ενδεχομένως, να είχε αρνηθεί ή φοβηθεί να απαντήσει στο παρελθόν.

Κάνε focus στο συναίσθημα

Εστίασε στη συναισθηματική πτυχή του χαρακτήρα του/της, δίνοντάς του/της την ευκαιρία να νιώσει ότι μπορεί να αισθανθεί, μπορεί να δώσει, μπορεί να δεσμευτεί. Οι ανθρώπινες σχέσεις απαιτούν κατάθεση χρόνου, έκφρασης, συναισθήματος, ψυχής. Και έχουν ένα μυστικό: είναι απλές, αλλά φαντάζουν πολύπλοκες. Αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε. Αξίζει.

*Ευχαριστούμε τη Φραντζέσκα Καραγιάννη, MSc Κλινική Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπεύτρια