ΣΧΕΣΕΙΣ

Θέλεις καλύτερη επικοινωνία με όλους; Η ερώτηση που πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με τους ειδικούς

Unsplash

Η επικοινωνία είναι το κλειδί σε κάθε σχέση. Αυτό το ξέρεις ήδη. Το θέμα όμως είναι το πώς επικοινωνείς. Άλλοι το κάνουν με φωνές και εντάσεις, άλλοι με σιωπή και παθητική στάση και άλλοι μιλούν ήρεμα αλλά δεν ξέρουν ποιες είναι οι σωστές λέξεις. Και άλλοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους.

Η ειδικός διαμεσολάβησης Andrea Carter υποστηρίζει ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα στην επικοινωνία που θα μας βοηθήσει να έχουμε καλύτερες σχέσεις. Και όχι μόνο με τον σύντροφο, αλλά και με τους φίλους μας. Και όταν το ανακαλύψεις, θα δεις ότι μπορεί να μάθεις πολύ περισσότερα για κάποιον. Αντίστοιχα, και εκείνος για εσένα αν υιοθετήσει την ίδια στάση.

Η ανοιχτή ερώτηση (για καλύτερη επικοινωνία)

Υπάρχουν οι ερωτήσεις κλειστού και ανοιχτού τύπου. Η κλειστή είναι όταν ρωτάς κάτι και η απάντηση χωρά ένα ναι ή όχι. Η ανοιχτή όμως περιλαμβάνει περισσότερες επιλογές. Αν λοιπόν βρίσκεσαι με την κολλητή σου και οι ερωτήσεις είναι:

«Όλα καλά στη δουλειά;» ή «κανόνισες για διακοπές;», υπάρχει η επιλογή του ναι ή όχι και η επικοινωνία δεν προχωρά. Η καλύτερη ερώτηση δεν είναι ακριβώς ερώτηση, αλλά δείχνει ότι έχεις διάθεση να μάθεις περισσότερες πληροφορίες. Δεν ρωτάς τυπικά για να πάρεις ένα ναι ή όχι.

«Μην ξεκινάς την ερώτηση με ρήμα, γιατί θα είναι σίγουρα μία κλειστή ερώτηση. Ο ιδανικός τρόπος είναι να ζητήσεις από τον άλλο να σου μιλήσει για ένα θέμα.

«Πες μου τι σκέφτεσαι» ή «Μίλησέ μου για το ταξίδι ή τη σχέση σου». Μπορεί να οδηγηθείς σε μία συναρπαστική συζήτηση και επιτρέπεις στον άλλο να πει αυτά που θέλει και όχι αυτά που τον ρωτάς. Αν δεν κρίνεις και ακούς με υπομονή, ο απέναντι θα σου ανοιχτεί κι άλλο. Πανέξυπνο, έτσι;