ΥΓΕΙΑ

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 σωτήριοι τρόποι για να το μειώσεις

Pexels

Το φούσκωμα στην κοιλιά, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και να κάνει εξαιρετικά άβολη την καθημερινότητά σου. Ευτυχώς, υπάρχουν αρκετοί σωτήριοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις και να το μειώσεις.

Το φούσκωμα στην κοιλιά συνήθως εμφανίζεται λόγω συσσώρευσης αερίων στο γαστρεντερικό σύστημα. Η χαρακτηριστική αίσθηση πρηξίματος, κάνει την κοιλιά να φαίνεται μεγαλύτερη από το συνηθισμένο, ενώ συχνά την εικόνα συμπληρώνουν κοιλιακοί πόνοι. Αν ψάχνεις λοιπόν για μία γρήγορη ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα που συνοδεύονται με το φούσκωμα στην κοιλιά, δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις οποιαδήποτε από τις παρακάτω συμβουλές.

Αντιμετώπισε το φούσκωμα στην κοιλιά με προβιοτικά

Φούσκωμα στην κοιλιά: 5 σωτήριοι τρόποι για να το μειώσεις Pexels

Τα προβιοτικά είναι σημαντικά για την υγεία του εντέρου και μπορείς να τα προσθέσεις στη διατροφή σου, τόσο μέσω συγκεκριμένων τροφίμων, όσο και σε μορφή συμπληρωμάτων. Το γιαούρτι, είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να λάβεις τα απαραίτητα προβιοτικά. Μπορείς επίσης να καταναλώνεις λαχανικά τουρσί, τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση ή πράγματα όπως κομπούχα και κεφίρ. Αλλά να είσαι προσεκτική, επειδή αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα βοηθητική για την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Μείνε ενυδατωμένη

Πιθανότατα ήδη γνωρίζεις ότι όσο περισσότερο νερό πίνεις, τόσο το καλύτερο. Αλλά αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν αντιμετωπίζεις συχνά φουσκώματα στην κοιλιά. Το νερό ενυδατώνει κάθε κύτταρο του οργανισμού και άρα κι αυτά που βρίσκονται στο έντερο. Η καλή ενυδάτωση μειώνει επίσης γρήγορα το φούσκωμα που προκαλείται από αέρια και δυσκοιλιότητα, ενώ παράλληλα αυξάνει τη συνολική κινητικότητα του εντέρου.

Μείωσε το αλάτι

Εάν αισθάνεσαι φουσκωμένη, μετά από ένα ιδιαίτερα αλμυρό γεύμα, ο βασικός ένοχος πιθανότατα είναι το αλάτι. Για να περιορίσεις την πρόσληψη νατρίου στη διατροφή σου, προτίμησε φρέσκα προϊόντα και όχι προσυσκευασμένα, πειραματίσου στο μαγείρεμα με γευστικά μπαχαρικά αντί για αλάτι, περιόρισε το fast food και έλεγχε πάντα προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητά τους σε αλάτι.

Πρόσθεσε περισσότερο κάλιο στη διατροφή σου

Κι ενώ το νάτριο μπορεί να αυξήσει την κατακράτηση υγρών, αν μετάνιωσες για εκείνες τις τηγανητές πατάτες που παράγγειλες, δοκίμασε μια μπανάνα πλούσια σε κάλιο για να μειώσεις άμεσα το φούσκωμα. Το κάλιο μπορεί να βοηθήσει τα νεφρά να αποβάλλουν το περίσσιο αλάτι από το σώμα σου. Κι αν οι μπανάνες δεν είναι οι αγαπημένες σου, τα πορτοκάλια και οι φράουλες, είναι επίσης καλές πηγές καλίου.

Αντιμετώπισε το φούσκωμα στην κοιλιά με ελαφριά άσκηση

Σίγουρα δεν χρειάζεται να πηγαίνεις καθημερινά για τρέξιμο. Αλλά η τακτική σωματική άσκηση, μπορεί να είναι σωτήρια για τα φουσκώματά σου. Υπάρχουν δύο λόγοι για τους οποίους ένας σύντομος περίπατος, ειδικά μετά από ένα μεγάλο γεύμα μπορεί να μειώσει σημαντικά το φούσκωμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό συμβαίνει βασικά για δύο λόγους: Πρώτον, η ελαφριά σωματική άσκηση, αυξάνει την κινητικότητα του παχέος εντέρου. Δεύτερον, η άσκηση αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και της αναπνοής. Με τη σειρά της, η αυξημένη αυτή ροή αίματος, αυξάνει και τη ροή του αίματος στο έντερο. Γεγονός που κάνει τους μύες του εντέρου να εργαστούν σκληρότερα. Το καλύτερο από όλα; Θα παρατηρήσεις άμεση ανακούφιση και βελτίωση.