ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Προβιοτικά: Η τροφή που χρειάζεσαι δεν είναι μόνο το γιαούρτι

iStock

Πιθανότατα γνωρίζεις ότι τα προβιοτικά είναι απαραίτητα είναι για ένα υγιές έντερο. Ωστόσο αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν στην συνολική υγεία και ευεξία σου με πολλούς ακόμα τρόπους.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που μπορούν να καταναλωθούν μέσω τροφών ή συμπληρωμάτων που έχουν υποστεί ζύμωση. Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η ισορροπία ή η ανισορροπία των βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα συνδέεται με τη γενική υγεία. Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου και έχουν συνδεθεί με ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία.

Ορισμένα στελέχη προβιοτικών ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς μειώνοντας την LDL,«κακή» χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Ορισμένα βακτήρια που παράγουν γαλακτικό οξύ μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη διασπώντας τη χολή στο έντερο. Η χολή, ένα φυσικό υγρό που αποτελείται κυρίως από χοληστερόλη, βοηθά στην πέψη. Διασπώντας τη χολή, τα προβιοτικά μπορούν να αποτρέψουν την επαναπορρόφησή της στο έντερο, όπου μπορεί να εισέλθει στο αίμα ως χοληστερόλη.

Βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη προβιοτικών μείωσε την πιθανότητα και τη διάρκεια των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Το προβιοτικό Lactobacillus crispatus έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στις γυναίκες, κατά 50%.

Συμπληρώματα με προβιοτικά βελτιώνουν ορισμένες καταστάσεις ψυχικής υγείας

Ένας αυξανόμενος αριθμός μελετών, συνδέει την υγεία του εντέρου με τη διάθεση και την ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα, έρευνες διαπιστώνουν ότι τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά, μπορούν να βελτιώσουν ορισμένες διαταραχές ψυχικής υγείας.

Μια ανασκόπηση ανθρώπινων μελετών διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων με στελέχη Bifidobacterium και Lactobacillus για 1-2 μήνες, μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους και να ενισχύσει τη μνήμη. Οφέλη παρατηρήθηκαν επίσης σε μια μελέτη ασθενών με κατάθλιψη. Η λήψη προβιοτικών συμπληρωμάτων για 8 εβδομάδες μείωσε τα επίπεδα κατάθλιψης και τα επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (δείκτης φλεγμονής) και ορμονών που επηρεάζουν τη διάθεση, όπως η ινσουλίνη.

Το γιαούρτι δεν είναι η μόνη πηγή τους

Αν και το γιαούρτι φημίζεται για την πλούσια περιεκτικότητα του σε προβιοτικά, δεν είναι η μόνη σου επιλογή. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας και διατροφής, υποστηρίζουν πως το μηλόξυδο μπορεί επίσης να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού σου σε αυτούς τους πολύτιμους για την υγεία ζωντανούς μικροοργανισμούς.

Το μηλόξυδο είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως φάρμακο και τρόφιμο, με θεραπευτικές ιδιότητες και οφέλη για την υγεία. Δημιουργείται από τη ζύμωση των σακχάρων του χυμού μήλου μετά από την προσθήκη μικροοργανισμών (βακτήρια). Τα σάκχαρα αρχικά μετατρέπονται σε αλκοόλη και στη συνέχεια σε οξικό οξύ (acetic acid), μια διαδικασία που αποκαλείται ζύμωση. Αποτελείται κυρίως από οξικό οξύ και είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, προβιοτικά και ένζυμα.

Το μηλόξυδο παρέχει προβιοτικά στον οργανισμό, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου, μεταβολίζει τους υδατάνθρακες και βοηθά στη διαδικασία της πέψης, μειώνοντας έτσι το πρήξιμο. Έχει έντονη γεύση, οπότε για να απολαύσεις τα οφέλη του, μπορείς να το προσθέσεις σε σαλάτες, μαρινάδες ή τουρσιά.