ΥΓΕΙΑ

5 φυσικοί τρόποι για να έχεις ένα μυαλό που δεν ξεχνά τίποτα

Unsplash

Αν είσαι συνέχεια ξεχασιάρα, δεν υπάρχεις λόγος να ψάξεις στο Google «συμπτώματα άνοιας». Πρέπει απλώς να προπονήσεις λίγο παραπάνω το μυαλό σου με τους πιο φυσικούς τρόπους.

«Μετά τα 30, μειώνεται η ικανότητα του multitasking και του να κάνεις τα πάντα με μεγάλη ταχύτητα. Η φθορά βέβαια συμβαίνει με πολύ αργούς ρυθμούς, αλλά αν αντιλαμβάνεσαι διαφορές μετά τα 30, τώρα ξέρεις γιατί «κολλάει» το μυαλό», μάς ενημερώνει ο νευροψυχολόγος Δρ. Joel Kramer. Τελικά τα 30 είναι πράγματι ορόσημο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ηλικία μπορεί να γίνει σοβαρό εμπόδιο, αν κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να αποτρέψουμε το γήρας.

Το μυαλό σου μπορεί να συνεχίζει να δουλεύει σαν ξυράφι, αρκεί να κάνεις τις σωστές φυσικές και καθημερινές επιλογές. Οι ειδικοί σου προτείνουν μερικά tips, τα οποία υποστηρίζει η επιστήμη.

Μην μπεις αμέσως στο Google

Η ευκολία του Google μάς κάνει να μπαίνουμε αυτόματα κάθε φορά που προσπαθούμε ένα όνομα ή μία πληροφορία (ενώ την ξέρουμε). Την επόμενη φορά που θα σου συμβεί αυτό, κάνε μια προσπάθεια να θυμηθείς από μόνη σου και βάλε το μυαλό σου να δουλέψει. Έτσι ενεργοποιούνται ο ιππόκαμπος του εγκεφάλου και ο προμετωπιαίος φλοιός, οι περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται άρρηκτα με τη μνήμη. Πώς αποδυναμώνεις αυτές τις περιοχές; Με το να μπαίνεις συνέχεια στο Google, επειδή βασίζεσαι μόνο στην τεχνολογία.

Πάρε έναν υπνάκο και βοήθησε το μυαλό σου

Αν και ο βραδινός ύπνος είναι απαραίτητος για να έχουμε ένα μυαλό που λειτουργεί σωστά και συγκεντρωμένα, έχουμε ήδη πει εδώ ότι ο μεσημεριανός ύπνος που διαρκεί από 5 λεπτά έως 2 ώρες είναι ευεργετικός. Συνεπώς, μην αγχώνεσαι για τη διάρκεια. Ο οργανισμός σου θα αποφασίσει από μόνος του.

Γυμνάσου καθημερινά

Κάθε φορά που κινείσαι, αντλείται περισσότερο αίμα και οξυγονώνει τον εγκέφαλο. Η σωματική άσκηση βοηθά το σώμα να παράξει μία πρωτεΐνη που λειτουργεί σαν λίπασμα του εγκεφάλου και διεγείρει τους νευρώνες έτσι ώστε να επικοινωνούν καλύτερα μεταξύ τους. Σύμφωνα με έρευνα του 2019, οι άνθρωποι που έκαναν μισή ώρα στατικό ποδήλατο, ήταν σε θέση να θυμούνται περισσότερα ονόματα συγκριτικά με εκείνους που δεν ασκούνται.

Όχι στο multitasking

Ο εγκέφαλος στρεσάρεται όταν κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα, γιατί δεν έχει φτιαχτεί για αυτόν τον σκοπό. Το άγχος απελευθερώνει ορμόνες που δημιουργούν προβλήματα στη βραχεία μνήμη. Όπως όταν λες κάτι και ξεχνάς τι ήθελες να πεις μέσα στα επόμενα δευτερόλεπτα. Ξέχνα λοιπόν το multitasking και κάνε ένα πράγμα τη φορά. Και να θυμάσαι ότι τα πολύ μικρά διαλείμματα για να τσεκάρεις το κινητό σου αρκούν για να χάσεις εντελώς τη συγκέντρωσή σου.

Τροφές για το μυαλό σου

Έχουμε μιλήσει αρκετές φορές για τις τροφές που σου δίνουν μυαλό ξυράφι, αλλά μία υπενθύμιση είναι πάντα απαραίτητη. Τα μούρα με τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, τα παντζάρια που αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος και ο κουρκουμάς με τις μαγικές ιδιότητες, που σε βοηθά να έχεις καλύτερη μνήμη, αν τον καταναλώνεις δύο φορές την εβδομάδα.