ΥΓΕΙΑ

Ψάχνεις τα συμπτώματά σου στο Google; Και πολύ καλά κάνεις, σύμφωνα με νέα έρευνα

Unsplash

Η αναζήτηση συμπτωμάτων και ιατρικών θεμάτων στο Google δεν είναι και τόσο κακή ιδέα τελικά.

Νιώθεις ένα ελαφρύ μούδιασμα στο χέρι και πατάς αναζήτηση στο Google για να δεις αν θα ζήσεις. Πονάει το κεφάλι σου και το μυαλό σου πάει αμέσως στο κακό. Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης σού παρουσιάζει μία λίστα με πιθανές διαγνώσεις, από την πιο μικρή μέχρι την πιο επικίνδυνη.

«Σταμάτα να googlάρεις τα συμπτώματά σου. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αγχωθείς περισσότερο. Θα τρελαθείς έτσι», είναι η συμβουλή που δίνουμε ο ένας στον άλλο εδώ και χρόνια. Μπορεί να συνεχίζουμε να αναζητάμε τα συμπτώματά μας, αλλά μέσα μας ξέρουμε ότι είναι λάθος. Ή μήπως όχι;

Η έρευνα που σου λέει να μπαίνεις στο Google

Όσοι εξ ημών μπαίναμε στο Google για να βρούμε τι έχουμε, το κρύβαμε από τους άλλους. Έρχεται όμως μία νέα μεγάλη έρευνα να μάς πει δύο πράγματα. Πρώτον, ότι είμαστε πολλοί τελικά και δεύτερον ότι τα 3/4 των ασθενών που googlάρουν τα συμπτώματά τους, μπορούσαν να αναγνωρίσουν τη σοβαρότητα της κατάστασης και να επιλέξουν την κατάλληλη θεραπεία. Στο παρελθόν, οι γιατροί αντιμετώπιζαν πολύ συχνά ασθενείς που δεν είχαν απολύτως τίποτα αλλά το Google τους έλεγε ότι έχουν καρκίνο. Η κυβερνο-χόνδρια ήταν ένα κλασικό φαινόμενο και έκανε τον Δρ. David Levine να αναρωτιέται για την κλίμακα αυτής της κατάστασης.

Ο γιατρός της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, μαζί με τους συνεργάτες του, πραγματοποίησαν την εξής έρευνα σε 5.000 ανθρώπους. Τους ζητήθηκε να διαβάσουν μία σύντομη λίστα συμπτωμάτων και να φανταστούν ότι τα βιώνει ένας αγαπημένος τους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να κάνουν μία διάγνωση με βάση τις πληροφορίες, μετά να βρουν στο Google πληροφορίες και να ξανακάνουν διάγνωση. Ταυτόχρονα μετρήθηκαν τα επίπεδα άγχους τους, με τις περιπτώσεις να ποικίλουν από ήπιες σε απειλητικές.

Το συμπέρασμα της έρευνας

Η έρευνα έδειξε ότι η αναζήτηση στο Google βελτίωσε ελαφρώς τη διάγνωση των συμμετεχόντων, ενώ τα επίπεδα του άγχους παρέμειναν ως είχαν. Κατέληξαν ότι είναι οκ να ψάχνεις, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι μπορούν να το διαχειριστούν όλοι με τον ίδιο τρόπο. Αν δεν μπαίνεις δηλαδή μανιωδώς, μπορείς να συνεχίσεις να googlάρεις, και μάλιστα χωρίς ενοχές. Ωστόσο, μια επίσκεψη στον γιατρό σου είναι πάντα η πιο σωστή κίνηση.