ΥΓΕΙΑ

Νέα έρευνα σού λέει να βάλεις τον απογευματινό ύπνο στο πρόγραμμα. Η απενοχοποίηση της σιέστας

Unsplash

Αν δουλεύεις από το σπίτι, το κρεβάτι σου απέχει μόλις 20 βήματα και σε καλεί για μεσημεριανή ή απογευματινή σιέστα.

Αν είσαι εραστής του ύπνου, τα νέα που σου έχουμε θα σε χαροποιήσουν. Αν πάλι δυσκολεύεσαι λίγο με το θέμα του ύπνου, και πόσω μάλλον με τα σύντομα και ενδιάμεσα naps, η νέα έρευνα θα σου δώσει ένα έξτρα κίνητρο για να κατεβάσεις ρυθμούς μετά το φαγητό ή αφού σχολάσεις. Ο απογευματινός ύπνος δεν συστήνεται, αλλά επιβάλλεται.

Ο απογευματινός ύπνος στη νέα έρευνα

Δεν είναι ότι δεν υπάρχει πληθώρα ερευνών που μάς προτρέπει να γέρνουμε γλυκά στον καναπέ έστω και για 15 λεπτά μέσα στη μέρα. Η νέα όμως έρευνα που μάς έρχεται από την Κίνα έχει δύο νέα ενδιαφέροντα στοιχεία. Καταρχάς, επικεντρώθηκε περισσότερο σε μεγαλύτερες ηλικίες, συλλέγοντας στοιχεία από 2.000 εθελοντές ως προς το ποσοστό της άνοιας και της συχνότητας του απογευματινού ύπνου.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι υπάρχει τεράστια σύνδεση μεταξύ γνωστικής λειτουργίας και ύπνου. Οι συμμετέχοντες που έλεγαν ναι στον απογευματινό ύπνο, ήξεραν καλύτερα την τοποθεσία που βρίσκονταν, είχαν πολύ καλύτερη μνήμη αλλά χειρίζονταν καλύτερα και τον προφορικό λόγο. Και φυσικά, νύσταζαν πολύ λιγότερο από τους άλλους.

Οι έρευνες σου λένε να πάρεις έναν υπνάκο

Αν και η τωρινή κινέζικη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο General Psychiatry, δεν εξηγεί γιατί συνδέεται ο ύπνος με τη βελτιωμένη νοητική λειτουργία, το έχουν κάνει οι προηγούμενες έρευνες. Η NASA επιβεβαίωσε ότι ένα μισάωρο βελτίωνε την απόδοση των πιλότων κατά 1/3. Άλλη μικρή γερμανική έρευνα έδειξε ότι ένας πολύ σύντομος υπνάκος βελτίωσε τη μνήμη των συμμετεχόντων σε ένα μικρό τεστ. Θέλεις και άλλα για να πειστείς; Την επόμενη φορά που θα φλερτάρεις με το κρεβάτι σου μετά το μεσημεριανό ή εκεί το απογευματάκι που τελειώνεις από τη δουλειά, παραδώσου, αλλά μην το παρακάνεις. Αν και η νέα έρευνα σου λέει ότι μπορείς να κοιμηθείς από 5 λεπτά έως 2 ώρες, αν βλέπεις ότι δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ σαν άνθρωπος, περιορίσου στο απογευματινό μισάωρο. Για την ακρίβεια, η NASA σου συστήνει να κοιμάσαι 26 λεπτά.