SEX

Έρχεται αντισυλληπτικό χάπι για άντρες που σταματά το σπέρμα

Pexels

Πιο κοντά στην ισότητα των φύλων σε ό,τι αφορά στην αντισύλληψη μάς φέρνει η επιστήμη, καθώς όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για ένα πρωτοποριακό, αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες.

Οι πρώτες δοκιμές που έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι το αντρικό, αντισυλληπτικό χάπι, διατηρεί το σπέρμα αναισθητοποιημένο για τουλάχιστον μερικές ώρες. Τόσο, ώστε να μην καταφέρνει να φθάνει στο ωάριο. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως οι δοκιμές θα συνεχιστούν και σε άλλα πειραματόζωα, όπως κουνέλια, πριν γίνουν επίσημες δοκιμές σε ανθρώπους. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά αισιόδοξοι για την αποτελεσματικότητα του χαπιού. Η ιδέα εδώ, είναι ότι οι χρήστες θα μπορούν να πάρουν ένα αντισυλληπτικό χάπι μια ώρα πριν από το σεξ, χωρίς να ανησυχούν για μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

Έρχεται αντισυλληπτικό χάπι για άντρες που σταματά το σπέρμα Pexels

Πώς λειτουργεί το αντρικό αντισυλληπτικό χάπι;

Σε αντίθεση με το γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι, το αντρικό δεν περιλαμβάνει ορμόνες. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι ένα από τα πλεονεκτήματά του, καθώς δεν επηρεάζει την παραγωγή τεστοστερόνης και δεν προκαλεί παρενέργειες ανεπάρκειας σε οποιαδήποτε άλλη ανδρική ορμόνη.

Αντίθετα, ο «διακόπτης» που θα σταματά το σπέρμα, είναι μια κυτταρική πρωτεΐνη σηματοδότησης που ονομάζεται sAC. Το νέο αντρικό αντισυλληπτικό χάπι που βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο, αναστέλλει ή μπλοκάρει τη συγκεκριμένη κυτταρική πρωτεΐνη.

Στην πρώιμη μελέτη σε ποντίκια, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Communications, μια δόση του φαρμάκου, που ονομάζεται TDI-11861, ακινητοποίησε το σπέρμα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ. Το αποτέλεσμα διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στις 24 ώρες, είχε χάσει πλήρως τη δράση του με την επόμενη παρτίδα σπέρματος να κολυμπά κανονικά.

Αντισύλληψη με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Με την πάροδο των ετών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού και υπάρχουν αρκετά σκευάσματα, τα οποία υποβάλλονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Μέχρι στιγμής, καμία θεραπεία δεν έχει περάσει από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πολλά από αυτά τα προηγούμενα φάρμακα, ωστόσο, κατέστειλαν την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, τεστοστερόνη. Γεγονός το οποίο μεταξύ άλλων παρενεργειών, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και θρομβώσεις.

Ενώ παρενέργειες όπως οι παραπάνω αντιμετωπίζονται συνήθως από τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια ως μέθοδο αντισύλληψης, φαίνεται ότι όταν πρόκειται για τους άντρες, υπάρχει πολύ χαμηλότερη ανοχή σε αυτές.

Αντισύλληψη αλλά όχι πλήρης προστασία

Εάν τελικά το νέο επαναστατικό αυτό χάπι λειτουργεί σε ανθρώπους, οι άντρες μπορεί να μπορούν να το πάρουν, μόνο όταν και όσο συχνά χρειάζεται, λαμβάνοντας καθημερινές αποφάσεις για τη γονιμότητά τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι δεν θα προστατεύει από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Για αυτά, τα προφυλακτικά εξακολουθούν να είναι η μόνη επιλογή προστασίας.

«Υπάρχει επιτακτική ανάγκη για ένα αποτελεσματικό, αναστρέψιμο, από του στόματος αντισυλληπτικό για τους άντρες και παρόλο που πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις έχουν δοκιμαστεί όλα αυτά τα χρόνια, καμία δεν έχει φτάσει ακόμη στην αγορά. Τώρα πια είμαστε πιο κοντά από ποτέ στην πραγματοποίηση αυτού του στόχου», δηλώνουν οι ερευνητές.

Και εμείς, δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε και να ενθουσιαστούμε περισσότερο.