ΥΓΕΙΑ

Επανάσταση στην αντισύλληψη; Ένα νέο αντισυλληπτικό χάπι για άντρες

Pexels

Βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ισότητα των φύλων σε ό,τι αφορά στην αντισύλληψη, χάρη σε ένα πρωτοποριακό, αντισυλληπτικό χάπι για άνδρες.

Ένα νέο, μη ορμονικό αντισυλληπτικό χάπι για άντρες βρέθηκε ότι είναι 99% αποτελεσματικό στην πρόληψη της εγκυμοσύνης σε ποντίκια, χωρίς παρενέργειες. Οι επιστήμονες που εργάζονται για το φάρμακο, παρουσίασαν τα ευρήματα στα τέλη Μαρτίου, κατά τη διάρκεια του εαρινού συνεδρίου της American Chemical Society.

Το αντρικό αντισυλληπτικό χάπι που μπορεί να φέρει επανάσταση

Η επιστημονική ομάδα χορήγησε σε αρσενικά ποντίκια μια ημερήσια δόση ενός μορίου που ονομάζεται YCT529 σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων. Διαπίστωσε ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων τους έπεσε κατακόρυφα, χωρίς άλλες αναφερόμενες παρενέργειες. «Όταν πήγαμε σε ακόμη και 100 φορές υψηλότερη δόση από την αποτελεσματική, η ένωση δεν έδειξε καμία τοξικότητα», δήλωσε σχετικά, ο γιατρός Abdullah al Noman στο NewScientist. Έξι εβδομάδες αφότου τα ποντίκια σταμάτησαν να λαμβάνουν το χάπι, μπορούσαν να αναπαραχθούν ξανά κανονικά.

Η ομάδα θα προχωρήσει τώρα σε δοκιμές σε ανθρώπους, τις οποίες σκοπεύει να ξεκινήσει στις ΗΠΑ αργότερα φέτος. Εάν πετύχει, το χάπι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει στην αγορά εντός πέντε ετών. Ωστόσο, η επιτυχία δεν είναι εγγυημένη, καθώς μπορεί να είναι δύσκολο να προβλεφθεί εάν μια ένωση που φαίνεται καλή σε μελέτες σε ζώα, θα είναι το ίδιο αποτελεσματική και σε δοκιμές σε ανθρώπους.

Ο Norman, ωστόσο, παραμένει αισιόδοξος. «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι για αυτό το φάρμακο. Εάν εγκριθεί, αυτό θα μπορούσε να είναι η επόμενη σημαντική ανακάλυψη στα αντισυλληπτικά χάπια από το πρώτο γυναικείο αντισυλληπτικό χάπι το 1960».

Αντισύλληψη με δύο μέτρα και δύο σταθμά

Με την πάροδο των ετών έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός ανδρικού αντισυλληπτικού χαπιού και υπάρχουν αρκετά σκευάσματα, τα οποία υποβάλλονται επί του παρόντος σε κλινικές δοκιμές. Μέχρι στιγμής, καμία θεραπεία δεν έχει περάσει από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Πολλά από αυτά τα προηγούμενα φάρμακα, ωστόσο, κατέστειλαν την ανδρική σεξουαλική ορμόνη, τεστοστερόνη. Γεγονός το οποίο μεταξύ άλλων παρενεργειών, μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, κατάθλιψη και θρομβώσεις. Ενώ παρενέργειες όπως οι παραπάνω αντιμετωπίζονται συνήθως από τις γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά χάπια, ως μέθοδο αντισύλληψης, φαίνεται ότι όταν πρόκειται για τους άντρες, υπάρχει πολύ χαμηλότερη ανοχή σε αυτές.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχει το αντισυλληπτικό χάπι;

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική επαφή των συντρόφων
  • Μειώνουν την ποσότητα, την ροή και τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως
  • Μειώνουν τον έντονο πόνο της εμμήνου ρύσεως
  • Προστατεύουν τη γυναίκα από τον καρκίνο των ωοθηκών και της μήτρας
  • Προστατεύουν από το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο

Ποιες είναι οι αντενδείξεις;

Δεν μπορούν να πάρουν όλες οι γυναίκες αντισυλληπτικά. Συγκεκριμένα, συνήθως αντενδείκνυται σε υπέρβαρες γυναίκες, σε γυναίκες καπνίστριες και σε γυναίκες άνω των 35 ετών. Επιπλέον, δεν μπορούν να πάρουν το χάπι οι γυναίκες που έχουν θρόμβωση, προβλήματα στο κυκλοφορικό ή καρδιακά προβλήματα. Ακόμα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται και από γυναίκες οι οποίες αντιμετωπίζουν διαβήτη με επιπλοκές, συχνές ημικρανίες, καρκίνο του μαστού ή κάποια ηπατική νόσο.