ΥΓΕΙΑ

Ενδομητρίωση: Τι είναι και πώς επηρεάζει τη γονιμότητα εκατομμυρίων γυναικών στον κόσμο

iStock

Η ενδομητρίωση είναι μια καλοήθης πάθηση, η οποία υπολογίζεται ότι εμφανίζεται περίπου στο 10-15% των γυναικών αναπαραγωγικής κυρίως ηλικίας.

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια διαταραχή κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Η επένδυση της μήτρας, ονομάζεται ενδομήτριο. Η ενδομητρίωση εμφανίζεται όταν ο ενδομητρικός ιστός αναπτύσσεται στις ωοθήκες, το έντερο και τους ιστούς που επενδύουν τη λεκάνη. Είναι σπάνιο ο ενδομητρικός ιστός να εξαπλωθεί πέρα ​​από την περιοχή της πυέλου, αλλά δεν είναι αδύνατο. Ο ενδομήτριος ιστός που αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα, είναι γνωστός ως ενδομήτριο εμφύτευμα.

Οι ορμονικές αλλαγές του εμμηνορροϊκού κύκλου επηρεάζουν τον λανθασμένο ενδομήτριο ιστό, προκαλώντας φλεγμονή και πόνο στην περιοχή. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστός θα μεγαλώσει, θα πυκνώσει και θα διασπαστεί. Με την πάροδο του χρόνου, ο ιστός που έχει σπάσει δεν έχει πού να πάει και παγιδεύεται στη λεκάνη.

Αυτός ο ιστός που έχει παγιδευτεί στη λεκάνη μπορεί σύμφωνα με το heathline να προκαλέσει:

 • ερεθισμό
 • σχηματισμό ουλής
 • συμφύσεις, στις οποίες ο ιστός συνδέει τα πυελικά όργανα μεταξύ τους
 • έντονο πόνο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου
 • προβλήματα γονιμότητας

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ποικίλλουν. Μερικές γυναίκες εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, ενώ άλλες μπορεί να έχουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα. Η σοβαρότητα του πόνου δεν υποδεικνύει το βαθμό ή το στάδιο της πάθησης. Μπορεί να πρόκειται για μια ήπια μορφή της νόσου, αλλά να συνοδεύεται από έντονο πόνο. Είναι επίσης πιθανό να πρόκειται για μια σοβαρή μορφή ενδομητρίωσης και να συνοδεύεται από μικρή ενόχληση. Τέλος, μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα σύμπτωμα.

Ο πυελικός πόνος είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της ενδομητρίωσης. Μπορεί επίσης να υπάρχουν τα ακόλουθα συμπτώματα:

 • επώδυνοι περίοδοι
 • κράμπες 1 ή 2 εβδομάδες γύρω από την έμμηνο ρύση
 • βαριά εμμηνορροϊκή αιμορραγία ή αιμορραγία μεταξύ των περιόδων
 • πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή
 • δυσφορία με τις κινήσεις του εντέρου
 • πόνος στη μέση που μπορεί να εμφανιστεί οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού σας κύκλου

Οι τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις, θα επιτρέψουν στον/στην γυναικολόγο να παρακολουθεί τυχόν ανησυχητικές αλλαγές. Η έγκαιρη διάγνωση και αποκατάσταση των βλαβών της νόσου συμβάλλει στην πρόληψη της ενδομητρίωσης και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πολλών γυναικών που πάσχουν απ’ αυτήν.

Ποιες γυναίκες έχουν ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι από τις πιο συχνές γυναικολογικές παθήσεις. Παρουσιάζεται σε ποσοστό 7 έως 10%. Ξεκινάει συνήθως με την αρχή της εμμηνορρυσίας και μπορεί να διαγνωστεί τυχαία σε μια γυναικολογική εξέταση ή να παραμείνει αδιάγνωστη αν δεν έχει συμπτώματα.

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση:

 • Έχουν κάθε μήνα περίοδο
 • Έχουν μέση ηλικία τα είκοσι επτά χρόνια
 • Έχουν συμπτώματα από δύο έως πέντε χρόνια πριν από την διάγνωση της ασθένειας
 • Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση πολύ σπάνια έχουν συμπτώματα, αφού σταματάει η περιοδική λειτουργία του ενδομητρίου, καθώς οι ορμόνες εκλείπουν στην εμμηνόπαυση.

Είναι σημαντικό να γνωρίζει μια γυναίκα ότι έχει ενδομητρίωση;

Ο πόνος της ενδομητρίωσης μπορεί να επηρεάσει την ζωή μιας γυναίκας. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες με ενδομητρίωση συχνά λείπουν από το σχολείο, τη δουλειά ή τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Είναι πρόβλημα που μπορεί να επηρεάσει τις σχέσεις με τον σύντροφο, τους φίλους, τα παιδιά, τους συνεργάτες.

Τέλος, η ενδομητρίωση μπορεί να επηρεάσει την γονιμότητα μιας γυναίκας.

Γνωρίζοντας μια γυναίκα ότι έχει ενδομητρίωση, πρώτα απ’ όλα γνωρίζει το λόγο για τον οποίο έχει όλες αυτές τις ενοχλήσεις. Η θεραπεία που δίνεται μπορεί να ελέγξει τα συμπτώματα και να ανακουφίσει τον πόνο. Επίσης μπορεί να μειώσει την εξάπλωση της ενδομητρίωσης και να διατηρήσει την γονιμότητα της γυναίκας.

 

 

Πόσο επηρεάζει τη γονιμότητα;

Μία στις δύο γυναίκες με πρόβλημα υπογονιμότητας, διαγιγνώσκεται με ενδομητρίωση. Μια γυναίκα με ήπια ενδομητρίωση έχει πιθανότητα 2-4.5% το μήνα να συλλάβει φυσιολογικά, ενώ στα γόνιμα ζευγάρια το ποσοστό είναι 15-20%. Δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο κατά ποιο τρόπο η ενδομητρίωση επηρεάζει τη γονιμότητα, ειδικά σε γυναίκες όπου δεν έχουν αναπτυχθεί συμφύσεις.

Η θεωρία που επικρατεί είναι πως η ενδομητρίωση προκαλεί μικρές, αλλά σημαντικές αλλαγές στην πύελο:

 • φλεγμονή
 • τροποποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος
 • ορμονικές αλλαγές
 • αλλαγή του τρόπου λειτουργίας των σαλπίγγων
 • προβλήματα στη γονιμοποίηση και την εμφύτευση του εμβρύου

Σε πιο βεβαρημένες περιπτώσεις ενδομητρίωσης οι συμφύσεις παίζουν σημαντικό ρόλο και προκαλούν υπογονιμότητα. Αυτό συμβαίνει καθώς εμποδίζουν την απελευθέρωση του ωαρίου ή την είσοδο του σπέρματος στη σάλπιγγα. Επηρεάζουν επίσης την κινητικότητα της σάλπιγγας, όπως και την ικανότητά της να κρατά το ωάριο κατά την ωορρηξία.