ΥΓΕΙΑ

Είσαι γυναίκα και πίνεις καφέ με άδειο στομάχι; Δες γιατί είναι μέγα λάθος

Unsplash

Χτυπάει το ξυπνητήρι, πετάγομαι από το κρεβάτι (πάντα της τελευταίας στιγμής), τρέχω να φτιάξω καφέ ή τον αγοράζω πηγαίνοντας στο γραφείο. Αν δεν νιώσω τη γλυκιά καφεΐνη να τρέχει στο αίμα μου, η μέρα δεν ξεκινάει. Σωστά; Τεράστιο λάθος, όπως επισημαίνει η διατροφολόγος Carlyn Rosenblum.

Ξέραμε ότι γενικά είναι λάθος να μην τρως πρωινό και να πίνεις έναν σκέτο καφέ. Αλλά, για να είμαι ειλικρινής, δεν ήξερα το μέγεθος του λάθους. Ειδικά αν είσαι γυναίκα. «Ο καφές δεν είναι ο ιδανικός τρόπος να ξεκινάς τη μέρα σου, ειδικά για εμάς τις γυναίκες. Πρώτον, αυξάνει την κορτιζόλη, η οποία επιδρά αρνητικά στην ωορρηξία, το βάρος και την ορμονική ισορροπία. Η ορμόνη του άγχους είναι στα ύψη το πρωί και πέφτει σταδιακά μέχρι το βράδυ. Άρα αν πίνεις καφέ το πρωί, η κορτιζόλη κάνει πάρτι και αλλάζει το timing του κύκλου σου», μας λέει η Rosenblum.

«Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν πίνεις καφέ όταν η κορτιζόλη είναι στα ύψη, οδηγεί σε έξτρα παραγωγή της ορμόνης. Αν και δεν είναι εντελώς κατανοητό γιατί συμβαίνει, ίσως οφείλεται στο πώς ο καφές μπορεί να επηρεάσει συγκεκριμένες βιταμίνες».

Γιατί η κορτιζόλη είναι κακό πράγμα;

Αν και η ειδικός λέει ότι χρειαζόμαστε την κορτιζόλη, το πρόβλημα ξεκινά όταν είμαστε συνεχώς στρεσαρισμένοι και ο οργανισμός την παράγει σε μεγάλες ποσότητες. Και οδηγούμαστε σε αύξηση βάρους, προβλήματα στον ύπνο και αδύναμο ανοσοποιητικό.

Το σωστό πρωινό (όχι μόνο καφέ)

Αν και πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι ο καφές κάνει καλό στο μικροβίωμα του εντέρου, είναι πολύ σημαντικό να τρως ένα πλήρες πρωινό με τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο. Γιαούρτι, αμύγδαλα, σπανάκι, kale και σπόροι chia εξουδετερώνουν  τα οξέα του καφέ αλλά και του στομάχου.

Η σωστή ώρα να πίνεις καφέ

Σε καμία περίπτωση δεν σου απαγορεύεται να πίνεις καφέ. Ειδικά για εμάς που δεν μπορούμε να τον στερηθούμε, υπάρχει η σωστή ώρα. Αν έχεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου, πιες τον καφέ σου μετά το πρωινό. Από τις 9:30 έως τις 12:00, τα επίπεδα κορτιζόλης είναι σχετικά χαμηλά. Άρα εκείνη την ώρα θα πάρεις την ενέργεια που χρειάζεσαι από τον καφέ σου.