ΥΓΕΙΑ

Είναι αυτό το τέλος του Covid; Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που μπλοκάρει τον ιό

Pexels

Επιστήμονες ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη στον πνεύμονα που μπλοκάρει τη μόλυνση από τον Covid-19, σχηματίζοντας ένα φυσικό, προστατευτικό φράγμα στο ανθρώπινο σώμα.

Σύμφωνα με τη νέα, επιστημονική έρευνα, η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ανακαλύφθηκε στους ανθρώπινους πνεύμονες, είναι ένας ενσωματωμένος υποδοχέας που δεσμεύει τον ιό  Covid-19 χωρίς να μεταδίδει τη μόλυνση. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, ανοίγει μια εντελώς νέα περιοχή έρευνας ανοσολογίας γύρω από την πρωτεΐνη με όνομα LRRC15 και προσφέρει μια πολλά υποσχόμενη οδό για την ανάπτυξη νέων φαρμάκων για την πρόληψη της ιογενούς μόλυνσης από κορωναϊούς, όπως ο Covid-19 ή την αντιμετώπιση της ίνωσης στους πνεύμονες.

Είναι αυτό το τέλος του Covid; Ανακαλύφθηκε πρωτεΐνη που μπλοκάρει τον ιό Pexels

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Biology είναι μία από τις τρεις ανεξάρτητες εργασίες που αποκαλύπτουν την αλληλεπίδραση αυτής της συγκεκριμένης πρωτεΐνης με τον COVID-19.

«Μαζί με δύο άλλες ομάδες, η μία στην Οξφόρδη, η άλλη στο Μπράουν και το Γέιλ στις ΗΠΑ, βρήκαμε έναν νέο υποδοχέα στην πρωτεΐνη LRRC15 που μπορεί να σταματήσει τον SARS-CoV-2. Βρήκαμε ότι αυτός ο νέος υποδοχέας δρα δεσμεύοντας τον ιό και απομονώνοντάς τον, γεγονός που μειώνει τη μόλυνση», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Greg Neely.

Ο ίδιος τονίζει τη σημασία της συγκεκριμένης ανακάλυψης: «Το γεγονός ότι υπάρχει αυτός ο φυσικός υποδοχέας του ανοσοποιητικού για τον οποίο δεν γνωρίζαμε τίποτα, που καλύπτει τους πνεύμονές μας και μπλοκάρει και ελέγχει τον ιό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Ουσιαστικά τώρα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον νέο υποδοχέα για να σχεδιάσουμε φάρμακα ευρείας δράσης που μπορούν να εμποδίσουν την ιογενή λοίμωξη ή ακόμη και να καταστείλουν την πνευμονική ίνωση».

Πως ακριβώς μπλοκάρει τον Covid-19 η συγκεκριμένη πρωτεΐνη

Ο ιός Covid-19 μολύνει τους ανθρώπους χρησιμοποιώντας μια πρωτεΐνη ακίδας του SARS-CoV-2, για να προσκολληθεί σε έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στα κύτταρά μας. όπως εξηγούν οι επιστήμονες, χρησιμοποιεί κυρίως μια πρωτεΐνη που ονομάζεται υποδοχέας του μετατρεπτικού ενζύμου 2 (ACE2) της αγγειοτενσίνης για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα. Τα πνευμονικά κύτταρα έχουν υψηλά επίπεδα ACE2, γι’ αυτό ο ιός Covid-19, συχνά προκαλεί σοβαρά προβλήματα στο συγκεκριμένο όργανο των μολυσμένων ατόμων.

Όπως η ACE2, η LRRC15 είναι ένας υποδοχέας για τον κορωναϊό, που σημαίνει ότι ο ιός μπορεί να συνδεθεί με αυτόν. Αλλά σε αντίθεση με την ACE2, η πρωτεΐνη LRRC15 δεν υποστηρίζει τη μόλυνση. Μπορεί, ωστόσο, να κολλήσει στον ιό και να τον μπλοκάρει. Κατά την όλη διαδικασία, αποτρέπει τελικά τη μόλυνση άλλων ευάλωτων κυττάρων.

«Πιστεύουμε η συγκεκριμένη πρωτεΐνη λειτουργεί λίγο σαν την κολλητική ταινία Velcro, καθώς κολλάει στην ακίδα του ιού και στη συνέχεια τον απομακρύνει από τους τύπους κυττάρων-στόχων», δηλώνουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες

Η πρωτεΐνη LRRC15 εντοπίζεται και σε άλλα ανθρώπινα όργανα όπως το δέρμα, η γλώσσα, ο πλακούντας και οι λεμφαδένες. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν ότι οι ανθρώπινοι πνεύμονες γεμίζουν με τη συγκεκριμένη πρωτεΐνη μετά τη μόλυνση.

«Αυτή η πρωτεΐνη, θα μπορούσε να είναι μέρος της φυσικής απόκρισης του σώματός μας στην καταπολέμηση της λοίμωξης δημιουργώντας ένα φράγμα που διαχωρίζει φυσικά τον ιό από τα κύτταρα των πνευμόνων τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στον COVID-19», επισημαίνουν οι ερευνητές.

Είναι αυτή η αρχή του τέλους

Κατά τη διάρκεια της μελέτης για το πώς λειτουργεί αυτή η πρωτεΐνη, οι επιστήμονες ανακαλύψαν ότι ελέγχει επίσης τις αντιικές αποκρίσεις και θα μπορούσε να συνδέσει τη μόλυνση από τον Covid-19 με την πνευμονική ίνωση που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της μακράς Covid.

«Αυτό το εύρημα μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέα αντιιικά και αντιινωτικά φάρμακα για τη θεραπεία παθογόνων κορωναϊών και πιθανώς άλλων ιών ή άλλων καταστάσεων όπου εμφανίζεται πνευμονική ίνωση. Για την ίνωση, δεν υπάρχουν καλά φάρμακα: για παράδειγμα, η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση είναι επί του παρόντος μη θεραπεύσιμη». επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Η ίνωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πνευμονικός ιστός δημιουργεί ουλές και πυκνώνει, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. O Covid-19 μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή και βλάβη στους πνεύμονες, οδηγώντας σε ίνωση.

Οι συγγραφείς της νέας επιστημονικής μελέτης, δήλωσαν ότι αναπτύσσουν δύο στρατηγικές κατά του Covid-19, χρησιμοποιώντας την πρωτεΐνη LRRC15 που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σε πολλές παραλλαγές. Μια που στοχεύει τη μύτη ως προληπτική θεραπεία και μια άλλη που στοχεύει στους πνεύμονες για σοβαρές περιπτώσεις. Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι η παρουσία ή η έλλειψη της LRRC15, η οποία εμπλέκεται στην αποκατάσταση των πνευμόνων, είναι μια σημαντική ένδειξη του πόσο σοβαρή μπορεί να γίνει μια λοίμωξη Covid-19.

Επιστημονική ομάδα στο Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσε ότι η απουσία της LRRC15 στο αίμα, σχετίζεται με πιο σοβαρή νόσηση Covid, κάτι που υποστηρίζει περαιτέρω τα ευρήματα της νέας μελέτης. Εάν υπάρχει λιγότερη από αυτή την πρωτεΐνη στον οργανισμό, πιθανότατα κάποιος θα νοσήσει πιο σοβαρά με Covid. Αντίθετα, αν υπάρχει περισσότερη από αυτήν την πρωτεΐνη, η μόλυνση από τον Covid θα είναι λιγότερο σοβαρή.