ΔΙΑΤΡΟΦΗ

5 διατροφικοί κανόνες που μόλις καταρρίφθηκαν από διατροφολόγους

Unsplash

Η κουλτούρα της διατροφής και της δίαιτας έχει αρκετούς κανόνες και συστάσεις που στόχο έχουν να σε βάλουν σε μία τάξη. Για να μάθεις να τρως καλύτερα, πιο υγιεινά και πιο ισορροπημένα.

Κάποιοι διατροφικοί κανόνες είναι ιεροί και καλό είναι να τους έχουμε κατά νου. Το να τρως από όλες τις διατροφικές ομάδες, να μην πεινάς προκειμένου να χάσεις κιλά και να μην τρως συνέχεια έτοιμο φαγητό, είναι τέτοια παραδείγματα. Σύμφωνα όμως με αρκετούς ειδικούς, κάποιοι κανόνες είναι ξεπερασμένοι, αυστηροί και ο λόγος που έχουμε κακή σχέση με το φαγητό.

Οι διατροφικοί κανόνες δεν βρίσκουν τη ίδια εφαρμογή σε όλους τους ανθρώπους. Εξαρτώνται από τις ανάγκες μας, την ηλικία, τις προτιμήσεις και δεν θα έπρεπε να θεωρούνται γενικοί. Οι ειδικοί έρχονται να καταρρίψουν 5 κλασικούς κανόνες που ξέρουμε για την διατροφή, αλλά που μάλλον δεν θα έπρεπε να συνεχίζουμε να ακούμε.

Να αποφεύγεις τις επεξεργασμένες τροφές

«Οι μόνοι άνθρωποι που αποφεύγουν τις επεξεργασμένες τρφές, είναι εκείνοι που υιοθετούν την ωμοφαγία και δεν μαγειρεύουν τίποτα. Οι υπόλοιποι καταναλώνουν καθημερινά επεξεργασμένες τροφές, όπως ο καπνιστός σολομός, το βούτυρο αμυγδάλου αλλά και το αγαπημένο μας γιαούρτι», τονίζει η ειδικός σε θέματα διαβήτη Marina Chaparro. Μας συμβουλεύει να μην δαιμονοποιούμε τις επεξεργασμένες τροφές, αλλά να μάθουμε απλώς να διαβάζουμε καλύτερα τις ετικέτες τους.

Μην τρως μετά από κάποια ώρα το βράδυ

Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι πρέπει να τρώμε το τελευταίο μας γεύμα αργά το απόγευμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν έχουμε όλοι το ίδιο στομάχι. Κάποιοι χωνεύουν γρήγορα και εύκολα ενώ άλλοι αντιμετωπίζουν συχνά δυσπεψία. Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι που κοιμούνται πολύ αργά το βράδυ. Πώς γίνεται να υπάρχει ένας κανόνας για όλους; Ο διατροφολόγος Vincci Tsui τονίζει ότι αυτός ο κανόνας μάς κάνει να νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να φάμε το βράδυ και το αποτέλεσμα είναι να έχουμε λιγούρες και να κάνουμε νυχτερινές επιδρομές. Ή να τρώμε χειρότερα την επόμενη μέρα.

Μην τρως για ψυχολογικούς λόγους

Είναι σίγουρα προβληματικό αν οδηγείσαι στην υπερφαγία κάθε φορά που στενοχωριέσαι ή χαίρεσαι, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, το φαγητό μπορεί να βοηθήσει. «Σε περιόδους έντονου στρες ή θλίψης, το comfort food μπορεί να σου δώσει χαρά, κι ας μην διαρκέσει για πολύ. Το ζητούμενο είναι να λαμβάνεις ψυχολογική υποστήριξη από τους ειδικούς. Το φαγητό όμως είναι εκεί για μερικές στιγμές χαράς, και δεν είναι κακό», δηλώνει η διατροφολόγος Kimmie Singh και ανατρέπει κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο.

Μην το παρακάνεις με τα φρούτα που έχουν ζάχαρη

Το έχεις σκεφτεί πολλές φορές. Υπάρχουν τα καλά φρούτα και εκείνα που έχουν πολλή ζάχαρη και καλό είναι να αποφεύγουμε. Ναι, έχουν ζάχαρη, αλλά ταυτόχρονα έχουν και μπόλικες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Χορταίνεις και διατηρείς τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα σε ισορροπία. Φάε τα φρουτάκια σου και μην τρελαίνεσαι με τη ζάχαρη. Η διατροφολόγος Erica Leon πάντως σ’το συστήνει.

Κόψε τους υδατάνθρακες (ξεπερασμένοι διατροφικοί κανόνες)

Υπάρχουν πολλές δίαιτες που αποκλείουν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή μας επειδή παχαίνουν. «Οι υδατάνθρακες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως απαραίτητη διατροφική ομάδα. Είναι το καύσιμο που χρειάζεται το σώμα (αλλά και το μυαλό). Χωρίς αυτούς δεν θα έχεις την ενέργεια για δουλειά, γυμναστική και όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις. Μην ξεχνάς ότι υπάρχουν πολλές πηγές υδατανθράκων. Φρούτα, λαχανικά, φασόλια, τροφές ολικής, μακαρόνια, ψωμί κ.ά.» τονίζει η διατροφολόγος Yasi Ansari.