ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μακαρόνια σού κάνουν μεγάλο καλό, σύμφωνα με την επιστήμη

Unsplash

Τα ζυμαρικά είναι το καλύτερο μέσο για να αυξήσουμε την κατανάλωση λαχανικών, άπαχου κρέατος, ψαριού και οσπρίων αναφέρουν οι επιστήμονες που ανέλυσαν τα δεδομένα μιας εθνικού επιπέδου αμερικανικής έρευνας για την υγεία και τη διατροφή. Σταμάτα να κλαις πάνω από το πιάτο με τα μακαρόνια, πιάσε ένα πιρούνι και ξεκίνα. Ειδικά σήμερα που ο κόσμος γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών.

Οι άνθρωποι που τρώνε ζυμαρικά έχουν συνολικά πιο ποιοτική διατροφή σε σχέση με εκείνους που δεν τα εντάσσουν το διατροφολόγιό τους γιατί, χάρη στους συνδυασμούς τροφής που με μακαρόνια, όσοι τα προτιμούν, λαμβάνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμινών και μετάλλων που ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει μόνος του, όπως φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και φυτικές ίνες. Κι αυτά είναι πραγματικά καλά νέα.

Η έρευνα που μας φέρνει τα καλά μαντάτα κράτησε 11 ολόκληρα χρόνια, από το 2001 έως το 2012 και σε αυτή συμμετείχαν άτομα άνω των 19 ετών. Ως ζυμαρικά ορίστηκαν όλες εκείνες οι ποικιλίες ξηρών ζυμαρικών/νουντλς που παρασκευάζονται μόνο με σιτάρι, χωρίς αβγά.

Τρώτε μακαρόνια, τρώτε ζυμαρικά κάνει καλό

Όπως πρόεκυψε, τα άτομα που τρώνε τακτικά ζυμαρικά έχουν χαμηλότερη ημερήσια πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και πρόσθετων σακχάρων συγκριτικά με εκείνους που τα αποφεύγουν γιατί δεν τους αρέσουν και κυρίως γιατί «παχαίνουν», το οποίο είναι επίσης σχετικό, αφού στην ολικής αλέσεως εκδοχή τους αποτελούν μια τροφή με χαμηλά επίπεδα νατρίου και χοληστερόλης, το οποίο σημαίνει πως ναι μεν μας δίνουν ενέργεια, αλλά χωρίς να προκαλούν σκαμπανεβάσματα στο σάκχαρο (και άρα λιγούρες).

Κι επειδή τα λόγια είναι φτώχεια, φάτε μακαρόνια. Και σήμερα κι όποτε θέλετε.