ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

H τελειότητα είναι το μεγαλύτερο ψέμα που σου είπαν ποτέ

Unsplash

Το μονοπάτι της ζωής είναι γεμάτο μικρές χαρές που προέρχονται από τις πιο αναπάντεχες κακοτυχίες. Κι αν δεν πιστεύετε εμένα, εμπιστευτείτε έναν σοφό και αρχαίο ιαπωνικό μύθο.

Από την Τζιλ Δούκα MBA, MCC

Υπάρχει αυτή η όμορφη αρχαία ιαπωνική ιστορία που δείχνει έντονα γιατί το life coaching λειτουργεί πάντα, ακόμα και όταν νομίζετε ότι δεν είστε πρόθυμοι να αλλάξετε ή αισθάνεστε ότι τα κάνετε όλα λάθος. Υπήρχε μια ηλικιωμένη κυρία που είχε δύο μεγάλα κανάτια που έπαιρνε στους ώμους της κάθε μέρα και τα γέμιζε με νερό, σε μια πηγή περίπου 20 λεπτά μακριά.

Περπατούσε 20 λεπτά για να πάει στην πηγή και για να γυρίσει πίσω άλλα 20 λεπτά. Είχε λοιπόν αυτά τα δύο μεγάλα βάζα, τα γέμιζε και έφερνε νερό στην οικογένειά της. Και μια μέρα ένα από αυτά τα δύο μεγάλα κανάτια εμφάνισε μια ρωγμή. Έτσι συνειδητοποίησε ότι όταν έσπασε το κανάτι, το νερό άρχισε να τρέχει στο δρόμο της επιστροφής. Το κανάτι ήταν τρομοκρατημένο.

Ήταν τρομοκρατημένο συνέχεια, γιατί περίμενε από τη γιαγιά να το πετάξει και να πει ότι το κανάτι είναι πια άχρηστο. Έτσι μετά από βδομάδες, το κανάτι ρώτησε τη γιαγιά γιατί το κρατάει αφού έχει το άλλο κανάτι ή μπορεί να αγοράσει ένα άλλο που θα είναι γερό και θα φέρνει όλο το νερό πίσω στο σπίτι. Γιατί το κρατά αφού το νερό χύνεται από τις ρωγμές του. Και η γριά απάντησε.

«Δεν το είχες συνειδητοποιήσει όλον αυτό τον καιρό. Το νερό που έβγαινε από μέσα σου έπεφτε στο σοκάκι. Εσύ δημιούργησες αυτά τα όμορφα λουλούδια. Και αυτά τα λουλούδια μού έδειχναν το δρόμο καθώς ερχόμουν στην πηγή και πήγαινα προς το σπίτι μου πολύ πιο ευτυχισμένη. Κοιτούσα εκείνα τα λουλούδια που με έκαναν να νιώθω πολύ καλύτερα».

Έτσι, όλοι έχουμε τις ρωγμές μας. Και αυτές οι ρωγμές ακριβώς όπως το κανάτι είναι το καλύτερο κομμάτι του εαυτού μας. Ολόκληρο δεν σημαίνει τέλειο.

Στο life coaching αγκαλιάζουμε την ατέλεια ως ουσιαστικό στάδιο της αλλαγής. Η εύρεση της τελειότητας στην ατέλεια μας συμφιλιώνει με τον εαυτό μας και αποδεικνύει ότι η επιδίωξη της τελειότητας είναι μάταιη και άσκοπη. Η τελειότητα είναι η μεγαλύτερη μορφή του Εγώ και το μεγαλύτερο ψέμα που μας είπαν ποτέ.

  • Κατέβασε δωρεάν τις 38 πρώτες σελίδες από το διεθνές bestseller Ξαφνικά Τώρα και ανακάλυψε ένα εγχειρίδιο πλοηγό για την ανάπτυξη του εαυτού σου! Πάρε τη δυνατή πρόγευση για όλα τα σημαντικά που σε περιμένουν.
  • Πάρε την ευκαιρία για δωρεάν life coaching συνεδρίες, για να δοκιμάσεις χωρίς καμία περαιτέρω δέσμευση την αποτελεσματικότητα και τον επαγγελματισμό που διακρίνουν τα προγράμματα μας.