SEX

Blue Balls: Αληθινό βασανιστήριο ή φτηνή δικαιολογία για σεξ; 

iStock

Ίσως το έχεις ακούσει. Ίσως αναρωτιέσαι αν είναι αληθινό. Ο λόγος για τα λεγόμενα “blue balls” και αυτό που οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου αποκαλούν «επιδιδυμική υπέρταση». Στην αργκό, τα blue balls, περιγράφουν μια κατάσταση κατά την οποία, οι όρχεις ενός άντρα είναι γεμάτοι με σπέρμα, το οποίο πιέζει την περιοχή, δημιουργώντας μια κυανή απόχρωση. Πού αρχίζει όμως η παραφιλολογία επί του θέματος; Η επιστημονική αλήθεια, στις παρακάτω γραμμές.

Οι ουρολόγοι-ανδρολόγοι, λένε ότι τα blue balls μπορούν να συμβούν. Αλλά δεν είναι τόσο ανησυχητικό, όσο μπορεί κάποιοι να φαντάζονται. Δεν πρόκειται να προκαλέσει μόνιμες βλάβες και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για σεξουαλικές πράξεις. Για να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από τη φαντασία, εξετάζουμε τους πιο κοινούς μύθους γύρω από το θέμα..

Είναι τα blue balls μια ιατρική κατάσταση;

Οι ειδικοί λένε πως δεν πρόκειται για μια ιατρικά αναγνωρισμένη κατάσταση. Ακόμα κι όταν αναφερόμαστε σε αυτό με τον επίσημο όρο του (επιδιδυμική υπέρταση) δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που οι επαγγελματίες υγείας θεωρούν πραγματικό ιατρικό πρόβλημα.

Αλλά είναι κατανοητό ότι για μερικούς ανθρώπους, η σεξουαλική διέγερση χωρίς να φτάσουν σε οργασμό μπορεί να οδηγήσει σε ένα αίσθημα πίεσης ή δυσφορίας.

«Μπορεί να υπάρχει μια δυσάρεστη αίσθηση που σχετίζεται με τη μη εκσπερμάτωση μετά από μια περίοδο σεξουαλικής διέγερσης», διαβάζουμε στο Cleveland Clinic. «Αλλά δεν είναι κάτι που έχει πραγματικά ερευνηθεί, γιατί δεν αποτελεί απειλή για την υγεία».

Γιατί συμβαίνει;

Τα blue balls μπορεί να συμβούν επειδή, καθώς το σώμα προετοιμάζεται για σεξ, στέλνoντας αίμα προς τα γεννητικά όργανα. Η πίεση αυξάνεται. Στη συνέχεια απελευθερώνεται εάν υπάρχει οργασμός, με τα πράγματα να αρχίζουν να επιστρέφουν στο φυσιολογικό. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει οργασμός, η αυξημένη ροή αίματος παραμένει λίγο περισσότερο στα γεννητικά όργανα. Γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε μια βραχύβια αίσθηση δυσφορίας ή πίεσης, έως ότου η ροή του αίματος επανέλθει στο φυσιολογικό.

Μύθοι και αλήθειες για τα blue balls

Όσο σοκαριστικό κι αν σου φαίνεται (#not) τα blue balls συνδέονται με μια σειρά από παρανοήσεις, σχετικά με τους υποτιθέμενους κινδύνους, όπως ότι:

  • Eίναι επικίνδυνο

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η αποτυχία εκσπερμάτωσης, μπορεί να μειώσει την τεστοστερόνη τους ή να επηρεάσει την υγεία του προστάτη ή τη γονιμότητά τους. Η επιστημονική απάντηση; Ένα ηχηρό «όχι». «Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος ή κακό αν κάποιος έχει blue balls», δηλώνει ουρολόγος-ανδρολόγος στο Cleveland Clinic  «Δεν πρόκειται να προκαλέσει κανενός είδους βλάβη ή πρόβλημα στους όρχεις ή την αναπαραγωγική οδό».

Οι «μπλε μπάλες» δεν είναι ασθένεια. Δεν είναι μια απειλητική κατάσταση. Και δεν πρέπει ποτέ (πότε, ποτέ, ποτέ) να χρησιμοποιούνται ως λόγος πίεσης για σεξουαλική αλληλεπίδραση.

«Στη χειρότερη περίπτωση, οι μπλε μπάλες μπορεί να είναι άβολες για μικρό χρονικό διάστημα», υπογραμμίζει ο ειδικός. «Αλλά σίγουρα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο για να εξαναγκάσει κανέναν να κάνει σεξ».

  • Ο πόνος είναι βασανιστικός

Όλοι έχουμε διαφορετικά όρια για τον πόνο. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να θεωρούν ότι η συγκεκριμένη κατάσταση είναι ό,τι πιο άβολο έχουν βιώσει, ενώ άλλοι μπορεί να μην αισθάνονται καν κάποια ενόχληση. Αλλά οποιαδήποτε πίεση που σχετίζεται με τη μη εκσπερμάτωση δεν είναι σοβαρή ή εξουθενωτική. Άβολη, ίσως. Αλλά τίποτα περισσότερο από αυτό.

  • Τα blue balls «βάφουν» κυριολεκτικά τα γεννητικά όργανα μπλε

Το “blue balls” είναι ένας περιγραφικός, αλλά όχι και τόσο ακριβής όρος για την εμπειρία της παρατεταμένης σεξουαλικής διέγερσης. Στην πραγματικότητα, οι όρχεις δεν θα γίνουν μπλε από την έλλειψη εκσπερμάτισης.

  • Είναι «αντρικό» θέμα

Οποιοσδήποτε μπορεί να βιώσει δυσφορία εάν διεγείρεται σεξουαλικά για κάποιο χρονικό διάστημα, χωρίς να φτάσει σε οργασμό. Υπάρχει ένα παρόμοιο φαινόμενο που συμβαίνει με τη ροή του αίματος στο αιδοίο και την κλειτορίδα. Ονομάζεται «μπλε αιδοίο» ή «μπλε φασόλι» (αναφορά στην κλειτορίδα).Για ακόμα μία φορά: Και οι 2 περιπτώσεις δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως λόγος πίεσης για σεξουαλική δραστηριότητα.

  • H μόνη λύση είναι το σεξ 

Και πάλι, η όποια ανησυχία γύρω από το φαινόμενο, δεν είναι λόγος για να κάνεις σεξ. Εάν υπάρχει αίσθημα δυσφορίας, το σεξ δεν είναι η μόνη λύση. Ο αυνανισμός, είναι η λύση που οι ειδικοί προτείνουν. Η απόσπαση προσοχής  με λιγότερο διεγερτικές σκέψεις και δραστηριότητες μπορεί επίσης να βοηθήσει. Τέλος, ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ροής του αίματος και στην ανακούφιση τυχόν συμπτωμάτων.