SEX

Το βασικό πράγμα που δεν καταλαβαίνουν οι άντρες για τον οργασμό

Pexels

Φαντάσου μια καυτή σκηνή σεξ με μια γυναίκα και έναν άντρα από την αγαπημένη σου τηλεοπτική εκπομπή ή ταινία. Το πιο πιθανό είναι ότι και οι 2 πρωταγωνιστές θα έρθουν σε οργασμό. Κάτι που δεν αντικατοπτρίζει ακριβώς την πραγματικότητα. Βλέπεις στην πραγματική ζωή, (sorry Χριστόφορε) κατά τη διάρκεια ετεροφυλόφιλων σεξουαλικών επαφών, οι γυναίκες έχουν πολύ λιγότερους οργασμούς από τους άνδρες. Το φαινόμενο μάλιστα, έχει και ορισμό: Tο χάσμα οργασμού, (αγγλιστί orgasm gap) έχει τεκμηριωθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία για περισσότερα από 20 χρόνια.

Σε σχετική επιστημονική μελέτη με περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, ένα εντυπωσιακό 95% των ετεροφυλόφιλων ανδρών, δήλωσε ότι συνήθως ή πάντα βιώνουν οργασμό όταν κάνουν σεξ. Από την άλλη, μόνο το 65% των ετεροφυλόφιλων γυναικών δήλωσε το ίδιο. Τι γίνεται λοιπόν με αυτό το 30% των γυναικών;

Η έρευνα επίσης δείχνει ότι πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν, ότι αυτό το χάσμα, οφείλεται στο ότι οι οργασμοί των γυναικών είναι «βιολογικά άπιαστοι». Ωστόσο, αν αυτό ήταν αλήθεια, τα ποσοστά οργασμού των γυναικών δεν θα διέφεραν ανάλογα με την περίσταση. Πράγματι, πολλές μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες βιώνουν περισσότερους οργασμούς όταν αυτοϊκανοποιούνται, παρά με έναν σύντροφο. Πιο συγκεκριμένα, μιλάμε για ένα ποσοστό που φτάνει το 92%.

Επίσης, οι γυναίκες έχουν περισσότερους οργασμούς, όταν κάνουν σεξ ενώ βρίσκονται σε σχέση, συγκριτικά με το περιστασιακό σεξ. Σε μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 12.000 φοιτητές, μόνο το 10% των γυναικών δήλωσαν ότι ήρθαν σε οργασμό κατά τη διάρκεια της πρώτης τους σεξουαλικής επαφής με έναν σύντροφο, ενώ το 68% δήλωσε ότι ήρθε σε οργασμό κατά τη διάρκεια του σεξ στα πλαίσια μιας αποκλειστικής, ερωτικής σχέσης.

Άλλο fun fact; Οι γυναίκες φτάνουν επίσης σε οργασμό περισσότερο όταν κάνουν σεξ με άλλες γυναίκες. Σε μια μελέτη, το 64% των αμφιφυλόφιλων γυναικών είπε ότι συνήθως ή πάντα βιώνουν οργασμό στις σεξουαλικές τους επαφές με άλλες γυναίκες.

Τι συμβαίνει με το γυναικείο οργασμό τέλος πάντων;

Αυτά που δεν καταλαβαίνουν οι άντρες για το γυναικείο οργασμό Pexels

Τι κοινό όμως έχουν όλες οι παραπάνω περιπτώσεις, όπου η επιστημονική έρευνα κατέδειξε ότι οι γυναίκες κορυφώνουν σεξουαλικά περισσότερο; H απάντηση όσο σοκαριστική κι αν σου φανεί (sic), είναι ότι δίνεται μεγαλύτερη προσοχή στη διέγερση της κλειτορίδας. Η πλειονότητα των γυναικών χρειάζονται διέγερση της κλειτορίδας για να φτάσουν σε οργασμό. Κάτι που βγάζει ακόμα περισσότερο νόημα, αν σκεφτείς ότι η κλειτορίδα και το πέος, προέρχονται από τον ίδιο συνθετικό ιστό. Και τόσο η κλειτορίδα όσο και το πέος είναι γεμάτα νευρικές απολήξεις ευαίσθητες στην αφή.

Ο κύριος λόγος για το χάσμα του οργασμού, λοιπόν, είναι ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την κλειτοριδική διέγερση που χρειάζονται. Και πως φτάσαμε έως εδώ; Ίσως η σκηνή σεξ που σκέφτηκες στην αρχή αυτού του άρθρου, έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης . Πράγματι, αμέτρητες ταινίες, τηλεοπτικές εκπομπές, βιβλία και θεατρικά έργα απεικονίζουν γυναίκες να φτάνουν σε οργασμό, μόνο από το διεισδυτικό σεξ. Το κύριο μήνυμα τις περισσότερες φορές, εξακολουθεί να είναι ότι η διείσδυση, είναι η κεντρική και πιο σημαντική σεξουαλική πράξη, κατά τη διάρκεια κάθε σεξουαλικής επαφής.

Η γλώσσα μετράει

Η γλώσσα που χρησιμοποιούμε επίσης για να μιλήσουμε γύρω από ζητήματα σεξουαλικής υγείας, αντανακλά και διαιωνίζει αυτή την υπερεκτίμηση της σεξουαλικής συναναστροφής. Χρησιμοποιούμε τις λέξεις «σεξ» και «συνουσία» σαν να είναι ίδιες. Υποβιβάζουμε τη διέγερση της κλειτορίδας που έρχεται πριν από τη σεξουαλική επαφή ως «προκαταρκτικό», υπονοώντας ότι είναι μια υποδεέστερη μορφή σεξ.

Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ότι τέτοια μηνύματα δίνουν την ιδέα ότι το σεξ πρέπει να γίνεται ως εξής: προκαταρκτικά (μόνο για να προετοιμαστεί η γυναίκα για σεξ), διείσδυση, ανδρικός οργασμός και τέλος σεξ. Σε αυτήν την εκδοχή του σεξ, είναι δουλειά του άντρα να «χαρίσει» σε μια γυναίκα οργασμό διαρκώντας πολύ και προσπαθώντας δυνατά.

Δεν είναι περίεργο ότι η έρευνα διαπιστώνει ότι οι άντρες αισθάνονται πιο αρρενωποί, όταν η σύντροφός τους έχει οργασμούς κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Και, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι γυναίκες προσποιούνται τους οργασμούς, κυρίως κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, για να προστατεύσουν τον εγωισμό του συντρόφου τους. Πράγματι, μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 53% και 85% των γυναικών παραδέχονται ότι προσποιούνται έναν οργασμό. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι η πλειονότητα των γυναικών έχουν «έρθει» στα ψέματα, τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.

Κλείνοντας το χάσμα του οργασμού

Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα. Δεδομένου ότι οι πολιτισμικοί παράγοντες είναι οι κύριοι «ένοχοι» για το χάσμα του οργασμού, η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο βλέπουμε το σεξ και τη συνουσία θα βοηθήσει στη βελτίωση των σεξουαλικών εμπειριών των γυναικών. Η σεξουαλική εκπαίδευση ανδρών και γυναικών, από νεαρή μάλιστα ηλικία θα μπορούσε να αλλάξει το παιχνίδι.

Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες πρέπει να μάθουν να αναζητούν τι τις ικανοποιεί σεξουαλικά. Και αυτό πρέπει να συνδυαστεί με εκπαίδευση στην επικοινωνία, ώστε να μπορούν να μοιραστούν αυτές τις πληροφορίες με τους συντρόφους τους. Οι γυναίκες επίσης, πρέπει να μάθουν ότι δικαιούνται σεξουαλική ευχαρίστηση, ακριβώς όπως οι άντρες. Αυτό σημαίνει ότι τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια πρέπει να απαλλαγούν από αφηγήματα, που στηρίζονται σε έμφυλα στερεότυπα.

Αλλά η ισότητα στον οργασμό, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το ποιοτικό σεξ. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, το να αισθάνεται μια γυναίκα ότι έχει δικαίωμα στην σεξουαλική ευχαρίστηση, αυξάνει την ικανότητά της να διεκδικεί αυτό που πραγματικά θέλει σεξουαλικά, αλλά και να προστατεύει τον εαυτό της από όσα δεν απολαμβάνει ή θέτουν τη σωματική, σεξουαλική και ψυχικής υγεία της σε κίνδυνο.