FITNESS

Άσκηση: Πώς να αυξήσεις τα αποτελέσματά της

Unsplash

Ιδρώνεις, κουράζεσαι, ούτε να το βλέπεις δεν θες ώρες-ώρες το στρωματάκι γυμναστικής σου, παραδέξου το. Η καραντίνα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την υπομονή, τα νεύρα μας αλλά και ολόκληρο το σύστημα του οργανισμού μας. Θες λίγο η τηλεργασία; Λίγο ο καιρός που μπορεί να είναι μουντός ανοιξιάτικα; Το κίνητρο είναι δύσκολο να βρεθεί για να γυμναστείς με όρεξη με αποτέλεσμα ακόμη και να έχεις πρόγραμμα, η προπόνηση να βγαίνει με βαριά καρδιά. Άσκηση αντίο; Ούτε καν.

 

Υπάρχει τρόπος να ενεργοποιείς το σώμα σου και τον μεταβολισμό σου με λιγότερα αγκομαχητά και περισσότερο ενθουσιασμό. Βασικά, με τις συμβουλές που σου προτείνω απλά θα ανυπομονείς να γυμναστείς! Λέμε ναι στην άσκηση.

Ύπνος: η βάση για κάθε άσκηση

Εξίσου σημαντική με την άθληση είναι και η ξεκούραση. Οφείλουμε να σεβόμαστε τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, δηλαδή τις ώρες ανάπαυσης που μας σηματοδοτεί το βιολογικό μας ρολόι και που σχετίζονται επίσης με τις ώρες του φωτός.

Όταν αμελούμε τον ύπνο μας, επέρχεται η κόπωση, άρα και τα νεύρα. Φυσικά, το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποδυναμώνεται και τείνουμε να υπερκαταναλώνουμε τροφή.

Τώρα ναι, το ξέρω ότι μπορεί να είσαι νυχτερινός τύπος, αλλά καλό θα ήταν να σκεφτείς ότι το διάστημα 11 με 2 το βράδυ το σώμα ξεκουράζεται πολύ καλύτερα, το δέρμα αναπλάθεται και ο μεταβολισμός δουλεύει στο έπακρο. Πάντως τα πάντα είναι μια συνήθεια. Δοκίμασέ το και ζύγισε τις επιλογές σου. Σε κάθε περίπτωση όμως, προσπάθησε να τηρείς το επτάωρο σαν κανόνα.

Κάνε την άσκηση σύστημα

Δεν έχει σημασία πότε θα διαλέξεις να αθληθείς, η συστηματική άσκηση είναι το κλειδί. Μπορεί να είσαι πρωινός τύπος και να προτιμάς να χαζεύεις την ανατολή ενώ κάνεις jogging. Ή να σε εμπνέει να κάνεις ένα δυναμικό HIIT μετά τη δουλειά για εκτόνωση. Ό,τι κι αν επιλέξεις όμως, φρόντισε να μην το αμελείς. Σκέψου ότι όπως έχεις ένα σταθερό ωράριο για τον ύπνο σου, έτσι αφιερώνεις ένα συγκεκριμένο διάστημα για να κινήσεις το σώμα σου και τις αρθρώσεις σου.

Βάλε τη μουσική που σε εμπνέει

Από προσωπική εμπειρία, εδώ μιλάμε για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα. Μπορεί να έχω χίλια δυο πράγματα να κάνω μέσα στην ημέρα μου, ή και τίποτα και απλά να κοιτάζω το ταβάνι και να λέω «ποιος σηκώνεται τώρα;». Πίστεψέ με όμως, με το που θα ακούσω τη μουσική που με κινητοποιεί σηκώνομαι απευθείας, έτοιμη να κατακτήσω τον κόσμο. Η μουσική θα σε κάνει να νοιώσεις ο πιο δυναμικός και αποφασισμένος εαυτός σου.

Βάλε επί τούτου το κομμάτι που σε ανεβάζει τη στιγμή που πας να ξεγλιστρήσεις από το προγραμματάκι σου με τη δικαιολογία της «κούρασης» και εκεί πραγματικά θα καταλάβεις αν δεν θες ή δεν μπορείς σωματικά να αντεπεξέλθεις. Γιατί υπάρχει διαφορά στο να βαριέσαι απλά και στο να είναι το σώμα σου ουσιαστικά κουρασμένο. Είναι πολύ σημαντικό να κάνεις αυτόν τον διαχωρισμό στο μυαλό σου.

Βρες παρέα για να γυμναστείς

Το να κάνεις γυμναστική με παρέα είναι κάτι ανεκτίμητο. Ο ένας συμπαρασύρει τον άλλον και είναι πιο δύσκολο να φανείς ασυνεπής. Ακόμα και μέσα στην καραντίνα, μπορείς να κάνεις βιντεοκλήση ένα εικοσάλεπτο κάθε μέρα με ένα φίλο/η, από το σπίτι σου και να γυμνάζεστε παράλληλα, ακόμη και αν κάνετε διαφορετικά προγράμματα. Αυτό θα σου δώσει ώθηση να πεισμώσεις και φυσικά να βελτιωθείς, βλέποντας τη θέληση και τον ενθουσιασμό στον partner που θα επιλέξεις να έχεις.

Να λείπουν οι υπερβολές

Να θυμάσαι ότι είναι πολύ σημαντικό να θέτεις επιτεύξιμους στόχους για σένα, ώστε να μην αποθαρρύνεσαι με την πρώτη δυσκολία. Συγκεντρώσου σε δυο τρία πράγματα που θες να φέρεις εις πέρας και δώσε όλη σου την ενέργεια. Κι αν μια μέρα θες απλά να χυθείς στον καναπέ με ποπ κορν και σοκολάτες, μην σου το αρνείσαι. Η καταπίεση δεν είναι ωφέλιμος μηχανισμός. Αφουγκράσου κάθε ανάγκη που έχει το σώμα σου και φρόντισέ το ισορροπημένα.

Άλλωστε τα πάντα είναι θέμα ψυχολογίας.