ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν ξέρεις τα ονόματα των γυναικών που δουλεύουν στο Scorpios Music Bar, είσαι chronically online

Andrea Piacquadio/ Pexels

Αν αναρωτιέσαι τι σημαίνει chronically online, μάλλον ξέρεις ότι περνάς πολύ χρόνο στο διαδίκτυο. Είσαι συνεχώς διαθέσιμος online κι έχεις πλήρη επίγνωση κάθε διαδικτυακού συμβάντος. Βασικά, ζεις στο διαδίκτυο. Το ξέρεις. Δεν είσαι online μόνο όταν συζητάς για κάτι ουσιαστικά ασήμαντο που είδες online (στο TikTok, στο Instagram, στο Twitter, σε κάθε νέα σκουληκότρυπα/πλατφόρμα που γεννιούνται περισσότερες ευκαιρίες για να είσαι μονίμως και chronically online).

Είναι ένας όρος για όλους όσοι η ζωή τους περιστρέφεται με εμμονή γύρω από την κοινωνική σύνδεση που βρίσκεται online: σε αυτούς που δεν μπορούν να περάσουν ούτε μια μέρα χωρίς το τηλέφωνό τους ή που δημοσιεύουν συνεχώς selfies σε κάποιο ασανσέρ και ξεκατινιάζονται, όπως δεν θα συνέβαινε ποτέ ρεαλιστικά στην πραγματική (ή offline) ζωή.

@scorpiosmusicbarathens Ψάχνουμε γυναίκες για πόστα barwoman και υποδοχή στο μαγαζί μας αν ενδιαφέρεστε στείλτε μας μήνυμα η καλέστε μας στον αριθμό στην περιγραφή! #scorpiosmusicbar #athensbar #παμ #μπεσφοργιου ♬ πρωτότυπος ήχος – ScorpiosMusicbarAthens

Έχεις αγοράσει βιβλίο επειδή το είδες σε post στο Instagram; Έχεις πάει σε νησί ή ταξίδι στο εξωτερικό επειδή το είδες στο YouTube της τάδε influencer; Έχεις αγοράσει ρουζ ή ρούχο που φορούσε η δείνα TikToker; Ζητάς να σου προτείνουν σειρές ή ταινίες οι διαδικτυακοί σου φίλοι; Ίσως, είσαι chronically online. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι νιώθεις άβολα offline. Και πιθανότατα ξέρεις τι σημαίνει ψηφιακή υγιεινή και πώς να προστατέψεις την ψηφιακή σου ταυτότητα. 

Η τεχνολογία αλλάζει πιο γρήγορα από ό,τι μπορεί να συμβαδίσει ο εγκέφαλός μας. Δεν νομίζω ότι εξελιχθήκαμε τόσο πολύ ως είδος για να επεξεργαζόμαστε τόσες πολλές πληροφορίες σε καθημερινή, ωριαία, σχεδόν σταθερή βάση. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλλιτεργούν έναν συγκεκριμένο τρόπο θέασης του κόσμου, έναν τρόπο σκέψης και έναν τρόπο λήψης νέων πληροφοριών που, με την πάροδο του χρόνου, γίνεται ασυνείδητη συνήθεια. Σκέφτεσαι μόνο online.

Πώς συμπεριφερόμαστε όταν είμαστε chronically online; 

Κυνικά, αντιδραστικά, έτοιμοι για καυγά και χωρίς ενσυναίσθηση. Αυτές οι αντιδράσεις είναι τόσο κανονικοποιημένες online που είναι σχεδόν βαρετές. Βλέπουμε ένα rage-bait status και σκεφτόμαστε επιχειρήματα να ξεκινήσουμε διαδικτυακό καυγά με το status, που μας φάνηκε προσωπική προσβολή. Είμαστε σχεδόν τοξικοί και έτοιμοι να εξαπολύσουμε (επιθετικές) ηθικές κρίσεις για τις ζωές άλλων ανθρώπων. Μια λύση θα ήταν να διαγράψουμε τις εφαρμογές από το κινητό και να τεστάρουμε πώς επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση. 

Η υπερβολική έκθεση σε απόψεις πάρα πολλών ανθρώπων μας έκανε να χάσουμε την αίσθηση της κοινής μας ανθρωπιάς. Όταν η indie τραγουδίστρια Mitski έγραψε στο Twitter ότι θα προτιμούσε αν οι θαυμαστές της δεν την βιντεοσκοπούσαν με το κινητό όλη την ώρα που βρίσκεται στη σκηνή, ορισμένοι θαυμαστές ισχυρίστηκαν ότι δεν έδειξε ενσυναίσθηση απέναντι σε άτομα με αναπηρίες που σχετίζονται με τη μνήμη (ό,τι κατάλαβες). Είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να χρησιμοποιήσουμε τη γλώσσα της woke κουλτούρας για να δικαιολογήσουμε οτιδήποτε θέλουμε και με αυτόν τον τρόπο αποδυναμώνεται ο πραγματικός ακτιβισμός.

Στο διαδίκτυο είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα κάνεις ένα καυγά την εβδομάδα για μικρά κοινωνικά παραπτώματα, είσαι διψασμένος μονίμως για κουτσομπολιά και διαμάχες. Και δεν είσαι πάντα σίγουρος αν το online άτομο στην άλλη πλευρά της οθόνης είναι σε καλή ψυχική κατάσταση.

Από τι κινδυνεύεις αν είσαι μονίμως online;

online Oleg Ivanov/Unsplash+

Υπάρχει ένας όρος στην ψυχολογία που ονομάζεται απο-εξατομίκευση όπου οι άνθρωποι, περιτριγυρισμένοι από αυτούς που συμφωνούν μαζί τους, μπορούν να γίνουν επικίνδυνα ακραίοι στις πεποιθήσεις και τις ιδέες τους. Επιλέγει ο αλγόριθμός σου να διαδράς online μόνο με ομοϊδεάτες σου. Αν είσαι chronically online, πιθανότατα έχεις υποστεί συστηματική απευαισθητοποίηση (βλέποντας συνεχώς εικόνες ακραίας βίας). Από την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μήπως λοιπόν πάσχεις από υπερκατανάλωση περιεχομένου;