ΣΧΕΣΕΙΣ

Αυτός είναι ο παράγοντας που προβλέπει αν θα έχεις μια ευτυχισμένη σχέση. Η επιστήμη μίλησε

Unsplash

Αν έχεις σχέση ή θες να κάνεις μία, τότε σίγουρα θες να είναι και ευτυχισμένη. Αυτό συνεπάγεται με καλή επικοινωνία, αγάπη, σεβασμό και ισορροπία και χτίζεται με πολύ κόπο. Ωστόσο έρευνες δείχνουν ότι ο νευρωνικός συντονισμός με τ@ σύντροφ@ σου καθώς και αυτός που συμβαίνει στο λεγόμενο «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας» σας, είναι που προμηνύει ότι η σχέση σου θα έχει αναπόφευκτα καλή εξέλιξη. Είναι όλα θέμα συντονισμού, λοιπόν. Αλλά για ποιον ακριβώς συντονισμό μιλούν οι επιστήμονες;

Η μελέτη του Stanford του 2022 διαπίστωσε ότι ο «νευρωνικός συντονισμός» μεταξύ των ζευγαριών – όταν έβλεπαν ρομαντικές ταινίες – μπορεί να προβλέψει τη συζυγική ευτυχία. Όταν τα ζευγάρια έχουν την ίδια οπτική για τις σχέσεις και σκέφτονται ή αισθάνονται το ίδιο πράγμα, οι εγκέφαλοί τους ενεργοποιούνται παρόμοια. Επομένως, το να βρίσκεσαι «στο ίδιο μήκος κύματος» με τον σύντροφό σου σε θέματα σχέσεων, είναι βασικός παράγοντας για μια ευτυχισμένη σχέση.

Ο νευρωνικός συντονισμός είναι βασικά το να αισθάνεσαι το ίδιο πράγμα με το σύντροφό σου σε ένα σχεδόν ενστικτώδες επίπεδο. Για παράδειγμα, σε μια μαγνητική τομογραφία (fMRI), οι εγκέφαλοι των ζευγαριών που βίωσαν νευρωνικό συντονισμό ενεργοποιούνταν στις ίδιες περιοχές. Αυτό το στοιχείο αυτόματα βοηθά στην καλύτερη επικοινωνία.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες για μια ευτυχισμένη σχέση; Unsplash

Ο ρομαντισμός δεν είναι το μόνο κομμάτι όπου παίζει ρόλο ο συντονισμός

Σε μελέτη διαπιστώθηκε επίσης ότι ο συντονισμός στα ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια ήταν ιδιαίτερα υψηλός σε περιοχές του εγκεφάλου, που οι επιστήμονες αποκαλούν συλλογικά «δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας».

Το δίκτυο προεπιλεγμένης λειτουργίας είναι ένα πλέγμα διασυνδεδεμένων περιοχών του εγκεφάλου που ενεργοποιείται, όταν οι άνθρωποι δεν επικεντρώνονται σε ένα συγκεκριμένο καθήκον. Ενεργοποιείται όμως όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση ονειροπόλησης ή όταν το μυαλό τους περιπλανάται.

Ο υψηλός συντονισμός σε αυτό το δίκτυο σημαίνει ότι τα ζευγάρια σκέφτονται και αισθάνονται με παρόμοιους τρόπους σε μια υποσυνείδητη βάση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Καλύτερη Κατανόηση: Τα ζευγάρια συντονίζονται αποτελεσματικά, οδηγώντας σε λιγότερες παρεξηγήσεις και αυξημένη ενσυναίσθηση.
  • Συναισθηματική Συνδετικότητα: Ενισχύεται η συναισθηματική σύνδεση, βοηθώντας τα ζευγάρια να νιώθουν πιο κοντά και συνδεδεμένα.
  • Ενίσχυση Εμπιστοσύνης: Καθώς νιώθουν ότι μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον, ενισχύεται η εμπιστοσύνη στη σχέση.
  • Συμβατότητα: Προάγεται η συμβατότητα σε διάφορους τομείς της ζωής, καθιστώντας πιο εύκολη τη συμβίωση και τη συνεργασία.

Συνεπώς, ο συντονισμός στο DMN μπορεί να αποτελεί έναν από τους μηχανισμούς που εξηγούν γιατί ορισμένα ζευγάρια διατηρούν πιο υγιείς και ευτυχισμένες σχέσεις.