ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αυτός είναι ο λόγος που ο στιγμιαίος καφές σού κάνει καλό

Pexels

Ο στιγμιαίος καφές είναι δημοφιλής σε πολλές περιοχές του κόσμου. Μπορεί ακόμη και να αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 50% της συνολικής κατανάλωσης καφέ σε ορισμένες χώρες. Στην Ελλάδα, συγκεκριμένα, πολύ πριν το freddo και το παγωμένο latte, ο φραπέ ήταν η σίγουρη επιλογή, για τους καλοκαιρινούς μήνες.

Ο στιγμιαίος καφές είναι επίσης συνήθως φθηνότερος και πιο εύκολος στην παρασκευή του από άλλα είδη καφέ. Μπορεί ήδη να γνωρίζεις ότι η κατανάλωση καφέ, συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, αλλά να αναρωτιέσαι εάν τα ίδια οφέλη ισχύουν και για τον στιγμιαίο καφέ.

Παρακάτω θα βρεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον στιγμιαίο καφέ και τις επιπτώσεις του στην υγεία.

Πώς παρασκευάζεται ο στιγμιαίος καφές;

Αυτός είναι ο λόγος που ο στιγμιαίος καφές σου κάνει καλό Pexels

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα είδος καφέ που παρασκευάζεται από αποξηραμένο εκχύλισμα καφέ. Ομοίως με τον τρόπο παρασκευής του κανονικού καφέ, το εκχύλισμα παρασκευάζεται από αλεσμένους κόκκους καφέ, αν και είναι πιο συμπυκνωμένος.

Μετά την παρασκευή του, το νερό αφαιρείται από το εκχύλισμα για να γίνουν ξηρά θραύσματα ή σκόνη, τα οποία διαλύονται και τα δύο όταν προστίθενται στο νερό. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να προετοιμάσεις στιγμιαίο καφέ, είναι να προσθέσεις ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη, σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Η παγωμένη version του, ο ελληνικής εφεύρεσης, φραπέ, «χτυπιέται» μαζί με πάγο. Η έντασή του, μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί προσθέτοντας περισσότερη ή λιγότερη σκόνη στο φλιτζάνι.

Ο στιγμιαίος καφές περιέχει αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά

Ο καφές είναι η μεγαλύτερη πηγή αντιοξειδωτικών στη σύγχρονη διατροφή. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνη για πολλά από τα σχετικά οφέλη για την υγεία.

Όπως ο κανονικός καφές, ο στιγμιαίος καφές περιέχει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει ακόμη υψηλότερες ποσότητες ορισμένων αντιοξειδωτικών από άλλα παρασκευάσματα, λόγω του τρόπου επεξεργασίας του. Επιπλέον, ένα τυπικό φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ περιέχει μόλις 7 θερμίδες, καθώς και μικρές ποσότητες καλίου, μαγνησίου και νιασίνης (βιταμίνη Β3).

Κι όμως ο στιγμιαίος καφές περιέχει ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη

Η καφεΐνη είναι το διεγερτικό με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο και ο καφές είναι η μεγαλύτερη διατροφική του πηγή. Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να πιστεύεις, ο στιγμιαίος καφές περιέχει γενικά ελαφρώς λιγότερη καφεΐνη από τον κανονικό καφέ. Ένα φλιτζάνι στιγμιαίου καφέ, που περιέχει ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη, μπορεί να περιέχει 30-90 mg καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι κανονικού καφέ περιέχει 70-140 mg.

Δεδομένου ότι η ευαισθησία στην καφεΐνη ποικίλλει ανάλογα με το άτομο, ο στιγμιαίος καφές μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή για όσους πρέπει να περιορίσουν την καφεΐνη. Ο στιγμιαίος καφές είναι επίσης διαθέσιμος σε ντεκαφεϊνέ, ο οποίος περιέχει ακόμη λιγότερη καφεΐνη.

Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει άγχος, διαταραχές ύπνου και στομαχικές διαταραχές, ανησυχία και γρήγορο καρδιακό παλμό.

Το επικίνδυνο ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο είναι μια δυνητικά επιβλαβής χημική ουσία που σχηματίζεται όταν οι κόκκοι καφέ καβουρδίζονται. Αυτή η χημική ουσία βρίσκεται επίσης συνήθως σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων, καπνού, ειδών οικιακής χρήσης και προϊόντων προσωπικής φροντίδας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο στιγμιαίος καφές μπορεί να περιέχει έως και διπλάσια ποσότητα ακρυλαμιδίου από τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ. Η υπερβολική έκθεση στο ακρυλαμίδιο μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.

Ωστόσο, η ποσότητα ακρυλαμιδίου στην οποία εκτίθεται κανείς μέσω της διατροφής και του καφέ, είναι πολύ χαμηλότερη από την ποσότητα που έχει αποδειχθεί ότι είναι επιβλαβής. Επομένως, η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ, δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία σχετικά με την έκθεση στο ακρυλαμίδιο.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Δεδομένου ότι ο στιγμιαίος καφές περιέχει τα ίδια αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά με άλλα είδη καφέ, θα πρέπει να παρέχει τα περισσότερα από τα ίδια αποτελέσματα στην υγεία. Η κατανάλωση στιγμιαίου καφέ μπορεί:

  • Να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου
  • Να ενισχύσει τον μεταβολισμό
  • Να μειώσει τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον
  • Να μειώσει τον κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2
  • Να βελτιώσει την υγεία του ήπατος
  • Να βελτιώσει την ψυχική υγεία
  • Να προωθήσει τη μακροζωία