ΥΓΕΙΑ

Αυτοεξέταση: Όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις. Η θεραπεία ξεκινά από την πρόληψη

Shutterstock

Διανύουμε τον μήνα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού. Ο Οκτώβριος τιμάς όλες τις γυναίκες και κάθε χρόνο μπαίνει ένα ακόμη λιθαράκι στην ενημέρωση και τα ετήσια ποσοστά.

Αυτό που μπορείς να κάνεις εσύ είναι να ακολουθήσεις τα μέτρα πρόληψης, ώστε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να εντοπιστεί στην αρχή του. Σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο Johns Hopkins, οι ενήλικες γυναίκες όλων των ηλικιών ενθαρρύνονται να εξετάζονται μόνες τους μία φορά τον μήνα. Η αυτοεξέταση έχει τεράστια σημασία γιατί «το 40% των γυναικών που έχει νοσήσει από καρκίνο του μαστού, το έχει εντοπίσει η ίδια από μόνη της».

Αν και η μαστογραφία είναι εκείνη που θα δώσει την απάντηση, η αυτοεξέταση πρέπει να γίνει μέρος της μηνιαίας ρουτίνας σου, ώστε να γνωρίζεις το στήθος σου καλά και να είσαι σε θέση να εντοπίσεις τυχόν αλλαγές.

Ποιες είναι οι σωστές στάσεις και σημεία;

Σύμφωνα με το National Breast Cancer Foundation, μπορείς να κάνεις αυτοεξέταση στο ντους σηκώνοντας ένα χέρι τη φορά. Εναλλακτικά, στάσου μπροστά στον καθρέφτη ώστε να μπορέσεις και να δεις αλλά και να πιάσεις το στήθος σου. Τέλος, όταν είσαι ξαπλωμένη, ο ιστός του μαστού απλώνεται και έχεις μεγαλύτερο έλεγχο των σημείων του στήθους σου.

Πώς κάνω σωστά αυτοεξέταση;

Το παρακάτω βίντεο σου δείχνει βήμα βήμα τη σωστή διαδικασία, ώστε να είναι και αποτελεσματική. Χρησιμοποιείς τα 3 μεσαία δάχτυλα και ακουμπάς μαλακά χωρίς να τα σηκώνεις. Απλώς τα σέρνεις απαλά. Θα δεις ότι η αυτοεξέταση φτάνει μέχρι τη θηλή και ελέγχει αν υπάρχουν εκκρίσεις στην περιοχή.

Αρκεί η αυτοεξέταση;

Η μαστογραφία μπορεί να εντοπίσει τυχόν όγκους πριν τους πιάσεις, αλλά ο συνδυασμός και η δική σου συμβολή σε βοηθά να εντοπίσεις τις αλλαγές στο σώμα σου και να απευθυνθείς στον γιατρό εγκαίρως. Αν πιάσεις κάτι, μην πανικοβληθείς. 8 στους 10 όγκους δεν είναι καρκινογόνοι.