ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: 5 σημαντικοί αριθμοί που πρέπει να ξέρουμε όλες

Unsplash

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Της νόσου που προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες γυναίκες κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε απέναντι σε κάθε ασθένεια είναι η ενημέρωση και η έγκυρη διάγνωση.

Η Αμερικανική Κοινότητα για τον Καρκίνο προβλέπει, δυστυχώς, ότι έως και 42.000 γυναίκες (μόνο στις Η.Π.Α) απειλούνται με θάνατο εξαιτίας της νόσου. Σύμφωνα με το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών, και οι άντρες μπορεί να νοσήσουν αλλά σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τις transgender γυναίκες. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι μία ασθένεια που ακόμα αναζητά τη θεραπεία, το πρώτο βήμα είναι η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση.

Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μας δίνει αυτήν τη δυνατότητα και μάς πληροφορεί για εξελίξεις στο κομμάτι των ερευνών αλλά και στο πώς μπορούμε να φροντίσουμε ακόμα καλύτερα τους εαυτούς μας. Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα στατιστικά στοιχεία γύρω από τον καρκίνο του μαστού και ας ευχηθούμε να έχουμε καλύτερα νέα την επόμενη χρονιά.

Υψηλά ποσοστά διάγνωσης

Τα άσχημα νέα είναι ότι αναμένεται να διαγνωστούν πάνω από 279.000 άνθρωπο με καρκίνο στον μαστό αυτήν τη χρονιά. Για να καταλάβεις, σύμφωνα με τον Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου του Μαστού, νοσεί ένας άνθρωπος κάθε 2 λεπτά. Μεταξύ αυτών, και 2.500 άντρες τον χρόνο.

Μειώθηκαν τα ποσοστά θνησιμότητας

Και περνάμε στα καλά νέα. Αν και αυξάνεται το ποσοστό διάγνωσης καρκίνου του μαστού, μειώνεται η θνησιμότητα. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο A Cancer Journal For Clinicians το 2019, καταγράφηκε ότι υπήρξε 40% μειώσης θνησιμότητας από το 1989 έως το 2017.

Κινδυνεύει 1 στις 8 γυναίκες

Στις Η.Π.Α, 1 στις 8 γυναίκες θα διαγνωστεί στη ζωή της με καρκίνο του μαστού, ενώ στην Ελλάδα αναφέρονται 6.000 περίπου περιπτώσεις ετησίως. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός ανέρχεται στις 1.600.000 περιπτώσεις.

Καρκίνος του μαστού και έγκυρη διάγνωση

Ας γίνει ο Οκτώβριος η αφορμή να μην ξεχνάμε την τεράστια σημασία της πρόληψης. Σε πάνω από το 60% των ασθενών, ο καρκίνος εντοπίζεται σε αρχικό στάδιο. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει συνέπεια στο ραντεβού με τον γυναικολόγο και τη μαστογραφία, ενώ είναι σημαντικό να κάνεις και μόνη σου ψηλάφηση.

Ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο;

Αν και η διάγνωση γίνεται σε όλες τις ηλικίες, οι πιθανότητες αυξάνονται μετά τα 40 και ακόμα περισσότερο μετά τα 50.  Σύμφωνα με την Αμερικανική Κοινότητα Κλινικής Ογκολογίας, ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου σε εγκύους, και εντοπίζεται πιο δύσκολα λόγω των αλλαγών που συμβαίνουν στο στήθος. Συνήθως όμως, θεραπεύεται χωρίς να επηρεαστεί το έμβρυο. Τέλος, οι μαύρες γυναίκες έχουν 10% μεγαλύτερο ποσοστό να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού, συγκριτικά με τις λευκές. Σύμφωνα όμως με το ερευνητικό ίδρυμα του καρκίνου του μαστού, αυτό ίσως συμβαίνει επειδή οι πρώτες έχουν δυσκολότερη πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.