ΥΓΕΙΑ

Αυτό είναι το super φρούτο για την καρδιά σου

Pexels

Μπορεί να ξέρεις πως «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό να κάνει πέρα», ωστόσο, ένα άλλο φρούτο, αναδεικνύεται σε ασπίδα προστασίας για την υγεία της καρδιάς. Ποιο είναι αυτό; Drum roll, please: Το αβοκάντο!

Το αβοκάντο είναι ένα νόστιμο φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία και την ομορφιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φυτικά έλαια που ενισχύουν την υγεία. Μια νέα έρευνα, ωστόσο, αποκαλύπτει πως ένα αβοκάντο την εβδομάδα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Αβοκάντο: Το φρούτο - ασπίδα προστασίας για την υγεία της καρδιάς Pexels

Η έρευνα

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μία νέα, αμερικανική, επιστημονική μελέτη, που έγινε σε βάθος 30 ετών, όσοι τρώνε τουλάχιστον δύο μερίδες αβοκάντο την εβδομάδα (μισό αβοκάντο ανά μερίδα) έχουν μικρότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο, σε σχέση με όσους τρώνε αβοκάντο σπάνια ή ποτέ.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο «Journal of the American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 69.000 γυναίκες 30-55 ετών και 41.700 άνδρες 40-75 ετών. Στην αρχή της μελέτης δεν υπήρξε περιστατικό καρκίνου, στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού. Κατά τη διάρκειά της, καταγράφηκαν 9.185 περιστατικά στεφανιαίας νόσου και 5.290 εγκεφαλικά.

Τα αβοκάντο της καρδιάς μας

Η μελέτη βρήκε ότι όσοι έτρωγαν ένα ολόκληρο αβοκάντο μέσα στην εβδομάδα, είχαν:

  • 16% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και
  • 21% μικρότερο κίνδυνο ειδικότερα για στεφανιαία νόσο.

Η αντικατάσταση μίας καθημερινής μερίδας ζωικών προϊόντων (μαργαρίνης, βούτυρο, αυγά, γιαούρτι, τυρί,  μπέικον), με την ίδια ποσότητα αβοκάντο, σχετιζόταν με μία μείωση κατά 16% έως 22% των καρδιαγγειακών περιστατικών. Παράλληλα, η κατανάλωση μισής μερίδας αβοκάντο την ημέρα, αντί για μία ισοδύναμη ποσότητα ελαιόλαδου, ξηρών καρπών και άλλων φυτικών ελαίων, δεν είχε κάποιο πρόσθετο όφελος.

Άλλα οφέλη για την υγεία

Πέρα από την υγεία της καρδιάς, το νόστιμο αυτό φρούτο προσφέρει και άλλα σημαντικά οφέλη στον οργανισμό μας. Ειδικότερα:

Μειώνουν την χοληστερίνη

Τα τροπικά αυτά φρούτα, είναι πλούσια σε φυτικές στερόλες, οι οποίες μπλοκάρουν την απορρόφηση της χοληστερίνης στην κυκλοφορία του αίματος. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχουν τα αβοκάντο, συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και των λιπιδίων, την αύξηση της «καλής» και τη μείωση της «κακής» χοληστερόλης στο αίμα.

Τα αβοκάντο μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου

Τα ωφέλιμα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχει, βοηθούν το σώμα να απορροφήσει καλύτερα τα αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά, όπως το λυκοπένιο (ντομάτες) και το β-καροτένιο (καρότα, γλυκοπατάτες).

Τα αβοκάντο σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Τα καλά λιπαρά του συγκεκριμένου φρούτου, επιβραδύνουν την πέψη ενώ οι διαλυτές ίνες που περιέχει σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, καταπολεμώντας την αντίσταση στην ινσουλίνη. Πρακτικά αυτό σημαίνει, μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας και λιγότερες λιγούρες.

Βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία

Τα καλά λιπαρά οξέα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας του κεντρικού νευρικού συστήματος, του αναπαραγωγικού συστήματος και των γνωστικών διαδικασιών. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών, οι οποίες έχουν άμεση επίδραση στη διάθεση. Τα καλά λιπαρά οξέα μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης, άγχους και άλλων ψυχικών διαταραχών.