ΥΓΕΙΑ

Πώς ο καφές ωφελεί την καρδιά σου

Unsplash

Πολλοί από εμάς βασίζονται σε ένα πρωινό φλιτζάνι καφέ ή μια δόση καφεΐνης το απόγευμα, προκειμένου να καταφέρουμε να βγάλουμε τη μέρα. Αλλά ο καφές κάνει πολλά περισσότερα από το να μας κρατά ξύπνιους και να μας δίνει ενέργεια.

Ο καφές της καρδιάς μας

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τρεις νέες επιστημονικές έρευνες, η κατανάλωση δύο έως τριών καφέδων τη μέρα, φαίνεται να κάνει καλό στην καρδιά, μειώνοντας τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο, καρδιακή αρρυθμία και ανεπάρκεια, ενώ ευνοεί και την μακροζωία. 

 Ο καφές της καρδιάς σου γίνεται ελιξίριο μακροζωίας Unsplash

Το όφελος αφορά τόσο τους ανθρώπους με καρδιαγγειακή νόσο, όσο και εκείνους χωρίς διαγνωσμένο πρόβλημα. Οι νέες μελέτες, που παρουσιάστηκαν σύμφωνα με το ΑΠΕ στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας, καθησυχάζουν ότι ο καφές δεν δημιουργεί νέα καρδιαγγειακά προβλήματα. Επίσης δεν επιδεινώνει τα ήδη υπάρχοντα, ενώ φαίνεται να λειτουργεί και προστατευτικά.

Ο καφές ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής

«Επειδή ο καφές μπορεί να επιταχύνει τους παλμούς της καρδιάς, μερικοί άνθρωποι ανησυχούν ότι μπορεί να πυροδοτήσει ή να χειροτερέψει ορισμένα καρδιολογικά προβλήματα. Από αυτό, μπορεί να προέλθει και μια γενική, ιατρική συμβουλή να κόψει κανείς τον καφέ. Όμως τα δεδομένα, δείχνουν ότι η καθημερινή κατανάλωση καφέ δεν πρέπει να αποθαρρύνεται. Ο καφές πρέπει μάλλον να θεωρηθεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους ανθρώπους με και χωρίς καρδιοπάθεια. Βρήκαμε ότι η κατανάλωση καφέ είχε ουδέτερο αποτέλεσμα. Δηλαδή δεν προκάλεσε κάποια βλάβη, ούτε σχετιζόταν με οφέλη για την υγεία της καρδιάς», δήλωσε ο επικεφαλής των τριών ερευνών του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Μπέικερ και του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης.

Η πρώτη έρευνα ανέλυσε στοιχεία για 382.535 ανθρώπους με μέση ηλικία 57 ετών και χωρίς γνωστή καρδιοπάθεια. Όσοι έπιναν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά, είχαν το μεγαλύτερο όφελος: Περίπου 10% έως 15% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, καρδιακής ανεπάρκειας, καρδιακής αρρυθμίας ή πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για όσους έπιναν λιγότερους ή περισσότερους καφέδες από δύο-τρεις. Από την άλλη, ο κίνδυνος εγκεφαλικού ή θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας ήταν μικρότερος μεταξύ όσων έπιναν έναν καφέ τη μέρα.

Η δεύτερη μελέτη σε 34.279 άτομα, με κάποια διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο έδειξε επίσης ότι δύο έως τρεις καφέδες τη μέρα σχετίζονταν με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έπιναν καθόλου καφέ. Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας καφέ δεν αύξανε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ή άλλης αρρυθμίας της καρδιάς. Όσοι είχαν ήδη αρρυθμία και έπιναν έναν καφέ τη μέρα, είχαν σχεδόν 20% μικρότερο κίνδυνο θανάτου σε σχέση με όσους δεν έπιναν κανέναν καφέ.

Με ή χωρίς καφεΐνη;

Η τρίτη μελέτη εστίασε στο αν υπάρχουν διαφορές στη σχέση καφέ και καρδιαγγειακής νόσου, ανάλογα με το αν κανείς πίνει καφέ με ή χωρίς καφεΐνη, καθώς επίσης αλεσμένο ή στιγμιαίο. Διαπιστώθηκε ξανά ότι άσχετα με το είδος του καφέ, δύο έως τρεις καφέδες τη μέρα σχετίζονται με:

  • μειωμένο κίνδυνο για αρρυθμία
  • μπλοκάρισμα των αρτηριών ή καρδιακή ανεπάρκεια

Ο καφές «ντεκαφεϊνέ» δεν φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο για αρρυθμία ή καρδιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Γενικότερα, σύμφωνα με τους ερευνητές, ο καφές με καφεΐνη φαίνεται προτιμότερος.

«Οι φίλοι του καφέ μπορούν να συνεχίσουν να τον απολαμβάνουν, ακόμη κι αν έχουν καρδιακή νόσο», σύμφωνα με τον επικεφαλής των ερευνών. Όπως είπε:

«Yπάρχει μια ολόκληρη γκάμα μηχανισμών, μέσω των οποίων ο καφές μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα και να επιδράσει ευνοϊκά στην καρδιαγγειακή νόσο. Οι άνθρωποι συχνά εξισώνουν τον καφέ με την καφεΐνη. Aλλά ο καφές στην πραγματικότητα περιέχει πάνω από 100 βιολογικά δραστικές ουσίες. Αυτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής. Nα βελτιώσουν την ευαισθησία του οργανισμού στην ινσουλίνη και να τονώσουν το μεταβολισμό. Να αναστείλουν την απορρόφηση λίπους από το έντερο και να μπλοκάρουν υποδοχείς, που εμπλέκονται στους αφύσικους ρυθμούς της καρδιάς».