ΥΓΕΙΑ

Αυτή η απλή άσκηση προβλέπει αν είσαι υγιής

Pexels

Υπάρχει μια αρκετά απλή άσκηση ισορροπίας που τεστάρει τις πιθανότητές μας για μακροζωία. Βγάλε τα παπούτσια σου και συνέχισε να διαβάζεις.

Μια άσκηση ισορροπίας ως δείκτης για καλή και κυρίως μεγάλη ζωή

Η μελέτη Βραζιλιάνων ερευνητών δημοσιεύτηκε πολύ πρόσφατα στο έγκριτο British Journal of Sports Medicine και συνοπτικά αναφέρει πως τα μεγαλύτερα σε ηλικία ενήλικα άτομα που αποτυγχάνουν να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα, έχουν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Και κάπως έτσι, η ισορροπία σχετίζεται με τη μακροζωία.

Φυσικά τίποτα δεν είναι απόλυτο σε αυτή τη ζωή, αλλά όπως η αερόβια άσκηση, η ευλυγισία και η μυική δύναμη, έτσι και η ισορροπία του σώματος τείνει να διατηρείται μέχρι την 6η δεκαετία της ζωής μας. Μετά το πέρας αυτής, μειώνεται κατακόρυφα, σημειώνουν οι Βραζιλιάνοι, χωρίς όμως να έχει αναλυθεί ακόμα επαρκώς επιστημονικά γιατί συμβαίνει αυτό. Η κακή ισορροπία και η αδύναμη μυοσκελετική κατάσταση στους ηλικιωμένους, συνιστούν αρνητικούς παράγοντες που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψιν, αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Claudio Gil Soares de Araújo, εξηγώντας πως «τα άτομα που δεν έχουν ισορροπία και άρα είναι επιρρεπή στις πτώσεις, διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο καταγμάτων και άλλων σχετικών επιπλοκών. Αυτό μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στον αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας».

Κάπως έτσι, η άσκηση ισορροπίας στο ένα πόδι- αν κάνεις yoga, μιλάμε για το tree pose- αλλά εν προκειμένω με τα χέρια στη μέση, αποκτά μία ακόμα διάσταση. Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που η συγκεκριμένη ομάδα εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα στην ισορροπία και τη μακροζωία. Το 2016 ο Araújo και οι συνεργάτες του, είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα πως τα άτομα που μπορούν να σηκώνονται από το πάτωμα με μία κίνηση, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους και χωρίς να ακουμπάνε στα γόνατά τους στο έδαφος για στήριξη, έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν τουλάχιστον για τα επόμενα 6 χρόνια– εκτός αν προκύψει κάποιος αστάθμητος παράγοντας γιατί δεν μπορείς να τα προβλέψεις και όλα, όπως ξέρουμε.

Αυτή η απλή άσκηση ισορροπίας μπορεί να προβλέψει αν θα ζήσεις πολλά χρόνια Unsplash

Πώς αυτή η άσκηση ισορροπίας μπορεί να προβλέψει τη μακροβιότητα;

Η ομάδα των Βραζιλιάνων ερευνητών αξιολόγησε τον συσχετισμό της φυσικής κατάστασης με παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου και τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην υγεία. Για τη μελέτη αυτή εστίασαν σε 1702 συμμετέχοντες ηλικίας 51 εώς 75 με μέση ηλικία τα 61 έτη, Συνέλεξαν στοιχεία για το βάρος, την περιφέρεια της μέσης και το σωματικό λίπος. Ζητήθηκε λοιπόν από τους συμμετέχοντες να σταθούν στο ένα πόδι για 10 δευτερόλεπτα χωρίς να κρατούν τίποτα για να στηριχθούν, με τα χέρια στη μέση και το βλέμμα μπροστά. Οι άνθρωποι είχαν μέχρι 3 διαθέσιμες προσπάθειες να τα καταφέρουν και σύμφωνα με το αποτέλεσμα, 1 στους 5 απέτυχαν στο τεστ και όχι τυχαία, αφού ήταν τα άτομα με τα χαμηλότερα επίπεδα υγείας (παχυσαρκία, υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση, καρδιοαγγειακές παθήσεις). Μάλιστα τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να τα καταφέρουν στην άσκηση ισορροπίας.

Στα καλά νέα, ο επικεφαλής της έρευνας καθησυχάζει πως «ποτέ δεν είναι αργά να βελτιώσουμε την ισορροπία μας προσθέτοντας λίγα λεπτά άσκησης μέσα στη μέρα».