ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ TIPS

Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να πιεις καφέ

iStock

Ο καφές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως. Και για όλους τους σωστούς λόγους. Πέρα από την απολαυστική γεύση και το άρωμά τους, συνδέεται με οφέλη όπως αύξηση παραγωγικότητας, και γνωστικών δεξιοτήτων, μπορεί να βοηθήσει στην πέψη, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και ως αντιφλεγμονώδες.

Αλλά παρά τα τόσα πολλά οφέλη, υπάρχει κάποια στιγμή κατά την οποία στην οποία ο καφές μπορεί πραγματικά να κάνει περισσότερο κακό παρά καλό; Μετά από μία σύντομη έρευνα, συγκεντρώσαμε τις χειρότερες στιγμές για να πιεις καφέ μέσα στη μέρα.

Μετά το μεσημέρι

Αυτή είναι η χειρότερη στιγμή της ημέρας για να πιεις καφέ Pexels

Κυριολεκτικά μετά τις 12 μ.μ. Αν και μπορεί να φαίνεται ακόμα πρωί, το μεσημέρι είναι ο δείκτης που χρησιμοποιούν πολλοί διατροφολόγοι, ως όριο για την κατανάλωση καφέ. Ο λόγος; Mπορεί να επηρεάσει σοβαρά το πρόγραμμα ύπνου σου.

Ένας τρόπος για να παρακάμψεις αυτό το θέμα; Η κατανάλωση κρύου, αντί για ζεστού καφέ. Και αυτό γιατί ο κρύος καφές περιέχει συνήθως μεγαλύτερη ποσότητα καφεΐνης. Έτσι, ένας κρύος πρωινός καφές μπορεί να σε κρατήσει περισσότερο, χωρίς να χρειάζεται να καταναλώσεις επιπλέον ποσότητα το μεσημέρι.

Η χειρότερη στιγμή της μέρας για να πιείς καφέ: Όταν έχεiw ήδη πιει 2 φλιτζάνια

Ο καφές δεν αποτελεί εξαίρεση στον γενικό κανόνα του «όλα με μέτρο». Τούτου λεχθέντος, μπορείς να απολαμβάνεις το αγαπημένο σου ρόφημα, χωρίς ωστόσο να το παρακάνεις. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τον περιορισμό της κατανάλωσης καφέ σε 1-2 φλιτζάνια. Οτιδήποτε επιπλέον μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση. Και το να πίνεις περισσότερα από 4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα, θεωρείται μια από τις συνήθειες, που συντομεύουν τη ζωή σου.

Όταν δεν έχεις φάει τίποτα άλλο

Οι ειδικοί συγκαταλέγουν επίσης στις χειρότερες στιγμές της μέρας για να πιείς καφέ, τον καφέ με άδειο στομάχι. Επειδή το ρόφημα είναι όξινο, η κατανάλωση του με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει δυσφορία. Τα επίπεδα οξύτητας του καφέ, μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικά για όσους αντιμετωπίζουν καούρες, παλινδρόμηση, πεπτικά προβλήματα, ακόμη και απλώς στομαχικές διαταραχές.

Σε καθημερινή βάση

Όπως γνωρίζουν οι λάτρεις του είδους, ο καφές μπορεί να γίνει μια συνήθεια τόσο ισχυρή που συνορεύει με τον εθισμό. Για αυτό το λόγο, οι ειδικοί συνιστούν μικρά διαλείμματα από την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης.

Διεγερτικά όπως ο καφές έχουν άμεση επίδραση στα επίπεδα ενέργειας. Το κάνουν αυτό αυξάνοντας τη δραστηριότητα του κεντρικού νευρικού συστήματος, διεγείροντας τις ορμόνες (όπως η αδρεναλίνη) και τους νευροδιαβιβαστές που επηρεάζουν την ενέργειά μας. Το πρόβλημα είναι ότι το σώμα μας προσαρμόζεται στις επιπτώσεις τους και απαιτεί αυξημένες δόσεις για να έχει το ίδιο αποτέλεσμα, οδηγώντας τελικά σε εξάντληση και κόπωση.

Προσπάθησε να πίνεις τον αγαπημένο σου καφέ 4-5 ημέρες την εβδομάδα και να αντικαθιστάς το ρόφημα με matcha ή πράσινο τσάι, όποτε είναι δυνατόν.