ΥΓΕΙΑ

8 σημάδια που σου λένε ότι η κούραση που νιώθεις είναι λόγω άγχους

Unsplash

Νιώθεις ένα κουρέλι, αλλά δουλεύεις από το σπίτι, δεν κινείσαι ιδιαίτερα και βγαίνεις από το σπίτι για τα απολύτως απαραίτητα. Όμως νιώθεις σαν να έσκαβες ένα χωράφι.

Αυτή η κούραση που νιώθεις αν και έχεις κοιμηθεί αρκετές ώρες. Που δεν μπορείς να καταλάβεις αν είναι σωματική ή ψυχική. Κι ενώ όλα βαίνουν καλώς με την υγεία σου και το έχεις τσεκάρει, συνεχίζεις να νιώθεις ράκος. Υποψιάζεσαι ότι συμβαίνει λόγω άγχους, αλλά δεν είσαι και πολύ σίγουρη. Οι παρακάτω ενδείξεις το επιβεβαιώνουν.

Ο καφές δεν σε βοηθάει ιδιαίτερα

Κάποτε έπινες 1-2 κούπες την ημέρα και δεν κουτουλούσες από τη νύστα με το που νύχτωνε. Τώρα νυστάζεις, ακόμα κι αν αυξάνεις τη δόση της καφεΐνης. Και αυτή είναι μία πρώτη ένδειξη.

Νυστάζεις και νιώθεις κούραση μετά από καλό ύπνο

Είναι πολύ πιθανό να σου συμβαίνει αυτήν την περίοδο. Τι κι αν κοιμήθηκες 8 ποιοτικές ώρες; Ξυπνάς και σέρνεσαι λες και έχεις το χειρότερο hangover της ζωής σου.

Νιώθεις πάντα λίγη κούραση

Όταν νιώθεις άγχος όλη μέρα, αυξάνονται τα επίπεδα κορτιζόλης και το σώμα σου μπαίνει στα κατάσταση «κινδύνου». Αυτό από μόνο του αρκεί για να νιώθεις μία συνολική εξόντωση.

Δεν έχεις πολλή όρεξη

Η έλλειψη όρεξης και λαχτάρας για φαγητό είναι μία σημαντική ένδειξη που σου λέει ότι κάτι δεν πηγαίνει πολύ καλά. Το άγχος επίσης είναι ικανό να σε αφυδατώσει και να σου πάρει όλη την ενέργεια. Αν δεν τρως ισορροπημένα και δεν πίνεις και νερό, δεν θέλει και πολύ για να νιώθεις ράκος.

Ξεχνάς πράγματα από την κούραση

Υπάρχει περίπτωση να ήσουν ανέκαθεν αφηρημένη, αλλά τώρα έχει επιδεινωθεί το πρόβλημα. Αδυνατείς να συγκεντρωθείς στη δουλειά σου, ξεχνάς τις πληροφορίες που ακούς και αμφισβητείς τον ίδιο σου τον εαυτό. Και αυτό είναι βασικό σύμπτωμα του άγχους σου.

Έχεις μυϊκούς πόνους

Πονάνε ξαφνικά οι ώμοι και η πλάτη σου και δεν μπορείς να νιώσεις σωματική χαλάρωση. Αν οι μυϊκοί πόνοι δεν είναι προϊόν γυμναστικής, τότε ξέρεις ότι το άγχος σου είναι σε υψηλά επίπεδα.

Ξυπνάς πολύ συχνά μέσα στη νύχτα

Έχει γίνει κανονική συνήθεια πια. Πετάγεσαι μέσα στη νύχτα, χωρίς να έχεις δει απαραίτητα εφιάλτη, και δυσκολεύεσαι να ξανακοιμηθείς. Το άγχος είναι ικανό να δημιουργήσει πολλά προβλήματα με τον ύπνο σου. Από το να τον διακόπτει μέχρι τις κλασικές αϋπνίες.

Σε πλακώνει το πάπλωμα

Κυριολεκτικά. Αν ακούς το ξυπνητήρι και προτιμάς να μείνεις κάτω από τα σκεπάσματα για το υπόλοιπο της μέρας, σημαίνει ότι το έξτρα άγχος σε οδηγεί σε απομόνωση. Ίσως είναι η στιγμή να μιλήσει σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.