ΥΓΕΙΑ

Τα 4 ελληνικά ροφήματα που χαρίζουν μακροζωία και μυαλό ξυράφι. Κάτι θα ξέρουν στην Ικαρία

Unsplash

Ο ελληνικός καφές είναι ιεροτελεστία, αλλά το φασκόμηλο και το τσάι του βουνού θα σε βοηθήσουν να ζήσεις 100 χρόνια.

Η Ικαρία ανήκει στις Blue Zones, τις περιοχές με την υψηλότερη μακροζωία. Εννοείται ότι η καλή υγεία εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και η απουσία άγχους, αλλά τα ελληνικά ροφήματα που έρχονται απευθείας από την ελληνική φύση στην κούπα σου, είναι θαυματουργά.

«Το τσάι από βότανα στην Ικαρία (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) καταναλώνεται καθημερινά, και όχι μόνο όταν πονάει το στομάχι ο λαός. Συνδέονται με τη βελτίωση της υγείας του εγκεφάλου, τη μείωση των φλεγμονών και την καλή λειτουργία της καρδιάς», εξηγεί η διατροφολόγος Elena Paravantes-Hargitt, που ζει μόνιμα στην Ελλάδα και είναι η συγγραφέας του βιβλίου “The Mediterranean Diet Cookbook for Beginners”. Και αυτά είναι τα 4 ελληνικά ροφήματα που δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου.

Τσάι του βουνού

Το δικό μου αγαπημένο ρόφημα είναι το τσάι του βουνού. Αν έχεις ορεινές ρίζες, μπορείς να μυρίσεις το χωριό σου μέσα σε μία κούπα. Δεν αξίζει να το πιεις επειδή μυρίζει υπέροχα. Έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ έρευνα το έχει συνδέσει με καλύτερη διάθεση και γνωστική ικανότητα.

Φασκόμηλο (από τα κλασικά ελληνικά ροφήματα)

Ξέρουμε ότι τα ροφήματα με φασκόμηλο σε βοηθούν πολύ όταν έχεις πονόλαιμο ή «μπουκωμένη» μύτη. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που κάνει. Τα συστατικά που περιέχει δρουν με αντιοξειδωτικό τρόπο, ενώ προλαμβάνουν νευρολογικές νόσους, όπως η άνοια.

Ελληνικά ροφήματα με ρίγανη

Δεν βάζουμε τη ρίγανη μόνο στο φαγητό, αλλά φτιάχνουμε και τσάι για να καταπραΰνουμε το στομάχι μας. Είναι όμως και μία εξαιρετική επιλογή για να έχεις έναν εγκέφαλο που δεν γερνάει με τίποτα.

Τσάι από δενδρολίβανο

Η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά που έχει το δενδρολίβανο σε προστατεύει από την άνοια και σου εξασφαλίζει τη μακροζωία. Η Ικαρία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα που θαυμάζει όλος ο κόσμος, αλλά εμείς έχουμε όλα αυτά τα βότανα σε αφθονία.