ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνεις με το αλάτι

iStock

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μέσω των τροφίμων, μπορεί να είναι επιβλαβής για τη γενική υγεία. Ενώ το αλάτι είναι κάτι χωρίς το οποίο το φαγητό, δεν είναι το ίδιο νόστιμο (ας είμαστε ειλικρινείς), είναι απαραίτητο να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Παρακάτω θα βρεις μερικά από τα σημάδια ότι μάλλον το παρακάνεις με το αλάτι.

Ενώ έρευνες δείχνουν ότι κατά μέσο όρο, η ημερήσια πρόσληψη αλατιού πρέπει να περιορίζεται στα 6 γραμμάρια, οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε 7,2 γραμμάρια αλάτι ημερησίως. Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να έχει σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία καθώς αυξάνει την αρτηριακή πίεση και συνδέεται με τη γνωστική έκπτωση.

Όπως συμβαίνει συχνά, το σώμα μας δείχνει πάντα τα δικά του σημάδια σε στιγμές υπερβολής. Πώς μπορείς να καταλάβεις λοιπόν ότι καταναλώνεις περισσότερο αλάτι από ότι θα έπρεπε;

8 σημάδια που δείχνουν ότι το παρακάνεις με το αλάτι Pexels

1. Πηγαίνεις συχνά τουαλέτα

Η συχνοουρία είναι ένα κλασικό σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι. Τις περισσότερες φορές, μπορεί να αισθάνεσαι μια επείγουσα ανάγκη για να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας και να πας τουαλέτα. Ωστόσο, πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σύμπτωμα που συναντάμε και σε άλλες ιατρικές καταστάσεις όπως οι ουρολοιμώξεις και ο διαβήτης τύπου 2. Αναζήτησε ιατρική συμβουλή για να βεβαιωθείς ποια είναι ακριβώς η βασική αιτία.

2. Επίμονη δίψα

Αν το παρακάνεις με το αλάτι μπορεί επίσης να αισθάνεσαι ότι δίψας συνέχεια. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επηρεάζουν την ισορροπία υγρών του σώματος. Το σώμα συνεχίζει να στέλνει ένα μήνυμα ότι χρειάζεται περισσότερο νερό για να αποκαταστήσει την ισορροπία αλατιού στον οργανισμό.

3. Νιώθεις πρήξιμο

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να προκαλέσει πρήξιμο σε διάφορα μέρη του σώματος. Αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος για τον οποίο νιώθεις π.χ. πρήξιμο το πρωί. Το πρήξιμο μπορεί να γίνει αισθητό στα δάχτυλα και γύρω από τους αστραγάλους.

Αυτό το πρήξιμο προκαλείται από τα υπερβολικά υγρά στους ιστούς του σώματος και ενώ μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας υποκείμενης κατάστασης υγείας, μπορεί επίσης να είναι σημάδι ότι καταναλώνεις πολύ αλάτι.

4. Βρίσκεις το φαγητό άνοστο και βαρετό

Νιώθεις την ανάγκη να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό σου κάθε τόσο; Βρίσκεις συνεχώς το φαγητό ήπιο και βαρετό; Λοιπόν, αυτό είναι πιθανώς επειδή έχεις συνηθίσει να τρως πολύ αλάτι. Με τον καιρό, οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται σε αυτή τη γεύση και από εκεί προέρχεται η ανάγκη σου να προσθέτεις περισσότερο αλάτι στο φαγητό.

5. Έχεις συχνούς και ήπιας έντασης πονοκεφάλους

Αντιμετωπίζεις ήπιους πονοκεφάλους κάθε τόσο; Οι πιθανότητες είναι ότι αυτοί οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από την αφυδάτωση, που προκαλεί η υπερβολική κατανάλωση αλατιού.

6. Έχεις λιγούρες για αλμυρά σνακς

Όταν οι γευστικοί σου κάλυκες προσαρμόζονται σε αλμυρές γεύσεις, λαχταράνε το ίδιο ξανά και ξανά. Ξαφνικά νιώθεις την ανάγκη να φας αλατισμένα φιστίκια, πατατάκια και άλλες αλμυρές λιχουδιές.

7. Έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση

Το αλάτι δρα σαν μαγνήτης για το νερό στο σώμα μας και μπορεί να τραβήξει το υπερβολικό νερό στην κυκλοφορία του αίματος, εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανισορροπία. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να βλάψει τις επενδύσεις των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που δημιουργεί θρόμβους αίματος και αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακή προσβολή.

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, έχουν επίσης συχνά υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία επίσης την απειλούν υγείας της καρδιάς

8. Αντιμετωπίζεις έλκη στομάχου

Σχετική επιστημονική έρευνα, βρήκε μια σχέση μεταξύ της διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και της φλεγμονής του στομάχου, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για έλκος και καρκίνο του στομάχου.