FITNESS

8 καθημερινές συνήθειες για να χάσεις λίπος από την κοιλιά

Pexels

Το λίπος στην κοιλιά μπορεί να είναι σοβαρά επιβλαβές για την υγεία σου. Συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη, ακόμη και καρκίνου. Ένας συγκεκριμένος τύπος λίπους στην κοιλιά, το σπλαχνικό λίπος αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, καρδιακών παθήσεις και άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.

Από την άλλη, η απώλεια βάρους και ειδικά η απώλεια λίπους από την κοιλιά, μπορεί να βελτιώσει πολύτιμες λειτουργίες του οργανισμού: Από τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, μέχρι την ποιότητα του ύπνου. Συνέχισε να διαβάζεις για να ανακαλύψεις 8 αποτελεσματικές συμβουλές για να χάσεις λίπος στην κοιλιά.

8 συνήθειες να χάσεις λίπος από την κοιλιά Pexels

Για να χάσεις λίπος από την κοιλιά περιόρισε τους υδατάνθρακες αντί για τα λίπη.

Σε σχετική μελέτη, όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή χαμηλών υδατανθράκων, έχασαν κατά μέσο όρο 10 κιλά περισσότερο από εκείνους που ακολουθούσαν διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά. Ένα επιπλέον όφελος μιας διατροφής με λιγότερους υδατάνθρακες, είναι η καλύτερη ποιότητα απώλειας βάρους. Τι εννοούμε: Με την απώλεια βάρους, το λίπος μειώνεται, αλλά συχνά υπάρχει και απώλεια άπαχου ιστού (μυών), κάτι που δεν είναι επιθυμητό. Και στους δύο τύπους διατροφής, παρατηρήθηκε απώλεια περίπου 2 έως 3 κιλών καλού άπαχου ιστού μαζί με το λίπος. Πράγμα που σημαίνει, ότι το ποσοστό απώλειας λίπους ήταν πολύ υψηλότερο στη διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.

Διατροφή, όχι δίαιτα

Διάλεξε ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής το οποίο μπορείς να τηρήσεις. Το πλεονέκτημα μιας διατροφής χαμηλής σε υδατάνθρακες για παράδειγμα, είναι ότι σε κατευθύνει σε  καλύτερες διατροφικές επιλογές. Σε γενικές γραμμές, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, σε κρατά μακριά από τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, ζάχαρη και χωρίς πολλές φυτικές ίνες. Αντίθετα, επικεντρώνεται σε επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ή πρωτεΐνες, όπως τα λαχανικά. φασόλια και υγιεινά κρέατα.

Βάλε περισσότερη κίνηση στην καθημερινότητά σου

Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στην καύση του κοιλιακού λίπους. Η άσκηση φαίνεται να εξουδετερώνει το λίπος στην κοιλιά, ιδίως επειδή μειώνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αναγκάζει το συκώτι να κάψει τα λιπαρά οξέα, ειδικά εκείνα που βρίσκονται κοντά στο σπλαχνικό λίπος. Η ποσότητα της άσκησης που χρειάζεσαι, εξαρτάται από τους στόχους σου. Για τους περισσότερους ανθρώπους, αυτό μπορεί να σημαίνει 30 έως 60 λεπτά μέτριας έως έντονης άσκησης σχεδόν κάθε μέρα.

Πες ναι σε προπονήσεις ενδυνάμωσης

Η προσθήκη ακόμη και μέτριας προπόνησης ενδυνάμωσης σε συνδυασμό με την αερόβια άσκηση, βοηθά στη δημιουργία άπαχης μυϊκής μάζας. Γεγονός που με τη σειρά του, σε βοηθά να κάψεις περισσότερες θερμίδες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Τόσο κατά τη διάρκεια της άσκησης, όσο κι όταν δεν κάνεις απολύτως τίποτα άλλο από το να κάθεσαι.

Διάβαζε τις ετικέτες τροφίμων

Για να μειώσεις το λίπος στην κοιλιά και να προστατέψεις την υγεία σου, διάβασε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων και σύγκρινε μάρκες. Ορισμένα τρόφιμα για παράδειγμα, μπορεί να είναι χαμηλά σε λιπαρά, αλλά έχουν υψηλότερους υδατάνθρακες και πρόσθετα σάκχαρα από άλλα.

Για να χάσεις λίπος από την κοιλιά πες όχι στα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα συστατικά των επεξεργασμένων τροφίμων είναι συχνά πλούσια σε τρανς λιπαρά, προστιθέμενη ζάχαρη και πρόσθετο αλάτι ή νάτριο. Συστατικά που δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

Μείωσε τα επίπεδα άγχους στην καθημερινότητά σου

Το άγχος μπορεί να σε κάνει να κερδίσεις λίπος στην κοιλιά και να οδηγήσει τα επινεφρίδια να παράγουν κορτιζόλη, γνωστή και ως η ορμόνη του στρες. Η έρευνα δείχνει ότι τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, αυξάνουν την όρεξη και οδηγούν στην αποθήκευση λίπους στην κοιλιά. Για να ενισχύσεις τις προσπάθειές σου στη μείωση του λίπους στην κοιλιά, μην παραλείπεις την ενασχόληση με χαλαρωτικές δραστηριότητες, που μπορούν να σε βοηθήσουν να μειώσεις τα επίπεδα άγχους. Η πρακτική της yoga ή ο διαλογισμός μπορεί να είναι αποτελεσματικές μέθοδοι.

Βάλε στην άκρη τη ζυγαριά

Καθώς προσθέτεις μυϊκή μάζα και χάνεις λίπος, το νούμερο στη ζυγαριά σου μπορεί να μην αλλάξει πολύ. Τα ρούχα σου από την άλλη ένα καλύτερο σημάδι προόδου.