ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 αναπέντεχα τρόφιμα που δεν ήξερες ότι σου κάνουν καλό

Pexels

Όταν μιλάμε για υγιεινή διατροφή, τα πράγματα δεν είναι πάντα απλά. Νέες μελέτες εμφανίζονται, με νέες ανακαλύψεις σχετικά με τον αντίκτυπο των τροφίμων. Με όλες αυτές τις πληροφορίες, μπορεί να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχουν μερικά τρόφιμα που στην πραγματικότητα είναι υγιεινά και μπορείς να τα ενσωματώσεις στη διατροφή σου, χωρίς καμία ανησυχία. Και ενώ μερικές φορές είναι εύκολο να καταλάβεις τι είναι καλό για τον οργανισμό σου, άλλες φορές τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα.

Αναπάντεχα τρόφιμα που κάνουν καλό στην υγεία 

Αναπάντεχα τρόφιμα που σου κάνουν καλό Pexels

Μερικές φορές, τα υγιεινά τρόφιμα συνδυάζονται επίσης με άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Γεγονός που πλήττει τη φήμη τους ανεπανόρθωτα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, αυτά τα «απαγορευμένα» τρόφιμα, μπορούν να προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία. Πριν αποφασίσεις τι θα περιλαμβάνει το επόμενο γεύμα σου, μπορεί να θέλεις να τσεκάρεις μία από τις παρακάτω 8 τροφές.

 Αυγά

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα τρόφιμα. Επί χρόνια, πολλοί απέφευγαν την κατανάλωσή τους, καθώς έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Η αλήθεια όμως, είναι ότι η κατανάλωση αυγών δεν επιδεινώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Και παρόλο που τα αυγά του εμπορίου, μπορεί να περιέχουν ορμόνες και φυτοφάρμακα, τα καλά νέα είναι ότι τα βιολογικά αυγά, είναι μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης. Ακόμη και οι κρόκοι των αυγών είναι καλή πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως η χολίνη, η λουτεΐνη και τα υγιή ωμέγα-3 λιπαρά.

Ποπ κορν

Το ποπ κορν έχει τη φήμη ότι είναι ένα σνακ με κενές θερμίδες, γεμάτο βούτυρο και αλάτι. Ωστόσο, πρόκειται για ένα δημητριακό ολικής αλέσεως, που μπορεί να παρασκευαστεί ως ένα υγιεινό σνακ. Το απλό ποπ κορν είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Για έξτρα γεύση, αντί για αλάτι και βούτυρο, πρόσθεσε λίγο ελαιόλαδο και μπαχαρικά όπως κανέλα, σκόρδο, πιπέρι καγιέν, πάπρικα, δεντρολίβανο κ.λπ.

Κατεψυγμένα λαχανικά

Μπορεί να πιστεύεις ότι τα κατεψυγμένα λαχανικά δεν έχουν και πολλά θρεπτικά συστατικά, λόγω του τρόπου με τον οποίο διατηρούνται. Στην πραγματικότητα όμως, μπορεί να είναι  ακόμα πιο θρεπτικά από τη φρέσκια μορφή τους. Τα κατεψυγμένα λαχανικά μαζεύονται στη μέγιστη ωρίμανσή τους, πράγμα που σημαίνει ότι η θρεπτική τους αξία είναι η υψηλότερη και η κατάψυξή τους διατηρεί τα θρεπτικά συστατικά τους.

Πατάτες. Ναι, και οι τηγανητές

Οι πατάτες είναι μια ακόμα παρεξηγημένη τροφή. Είναι σχετικά χαμηλές σε θερμίδες και γεμάτες με υδατάνθρακες, ιδανικοί για καύση λίπους. Όταν μαγειρεύεις και αφήνεις μια πατάτα να κρυώσει, σχηματίζεται αυτό που ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο, το οποίο το σώμα χρησιμοποιεί για να κάψει περισσότερο λίπος. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση του 5% της πρόσληψης υδατανθράκων με ανθεκτικό άμυλο, έκαιγε 20-30% περισσότερο λίπος τις ώρες μετά το γεύμα.

Ακόμα και οι τηγανητές πατάτες όμως έχουν μια θέση στο τραπέζι σου. Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα της τηγανιτής πατάτας δεν είναι άλλοι από τον τύπο του ελαίου που χρησιμοποιείται, τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του τηγανίσματος. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν τακτικά τρόφιμα που τηγανίζονται σε ελαιόλαδο, αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου ή πρώιμου θανάτου. Προτίμησε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, σε θερμοκρασία 140-180°C  κι όχι για περισσότερο από 20 λεπτά.

Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ελαϊκό οξύ, πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά, στερόλες και βιταμίνες όπως η A, D, E και Κ. Αν το τηγάνισμα γίνει με τη σωστή τεχνική, όλα αυτά τα ωφέλιμα συστατικά θα απορροφηθούν από την πατάτα, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θρεπτική της αξία.

Μαγειρεμένες ντομάτες

Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, είναι περισσότερο ευεργετικό όταν έχει υποστεί επεξεργασία και ειδικά θέρμανση με ελαιόλαδο. Ο χυμός ντομάτας σε μαγειρικές θερμοκρασίες παρουσία ελαίου, θεωρείται σημαντικής διατροφικής αξίας. Αναφορές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπογραμμίζουν το χαμηλότερο κίνδυνο που συνδέει την πλούσια διατροφή σε λαχανικά, φρούτα και μαγειρεμένες με ελαιόλαδο ντομάτες με την προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου.

Το λυκοπένιο, όπως και το β-καροτένιο, είναι περισσότερο βιοδιαθέσιμο όταν συνδυάζεται με διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Απορροφάται επίσης καλύτερα όταν έχει ζεσταθεί, ώστε να απελευθερώνεται ευκολότερα από τα κύτταρα της ντομάτας. Για τον λόγο αυτό, η καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρεμένη ντομάτα και η σάλτσα ντομάτας με ελαιόλαδο.

Τόνος σε κονσέρβα

Ναι, ο τόνος σε κονσέρβα είναι μια υγιεινή τροφή πλούσια σε πρωτεΐνες. Περιέχει πολλές βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α και D καθώς και σίδηρο, σελήνιο και φώσφορο. Ο τόνος περιέχει επίσης υγιή ωμέγα 3 απαραίτητα λιπαρά οξέα και είναι επίσης γενικά χαμηλός σε λιπαρά και κορεσμένα λιπαρά. Τόσο ο τόνος σε λάδι, όσο και ο τόνος σε νερό, είναι πολύ υγιεινές επιλογές, με τους ειδικούς να συνιστούν να διαλέξεις απλά το είδος που προτιμάς. 

Τυρί cheddar

Ήξερες ότι ένα κομμάτι τυρί cheddar, μετά το γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα του στόματος και αυξάνει την παραγωγή σάλιου; Το cheddar μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην πρόληψη της τερηδόνας βοηθώντας να καθαρίσει το φαγητό από το στόμα. Παρέχει επίσης το 25% του ασβεστίου που χρειάζεσαι την ημέρα και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη διατήρηση υγιούς δέρματος, δοντιών και οστών. Το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι η ποσότητα του, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

Χοιρινό κρέας

Μπορεί στις επεξεργασμένες μορφές του το χοιρινό να είναι πλούσιο σε αλάτι, όμως επιλογές όπως το ψαρονέφρι, μπορεί να είναι εξίσου υγιεινή επιλογή για πρωτεΐνη, όπως το άπαχο κοτόπουλο. Το φρέσκο χοιρινό, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως Β-6 και νιασίνη, που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης.