FITNESS

7 τρόποι για να γυμναστείς και να αποβάλλεις το άγχος

iStock

Η γυμναστική είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να φροντίσεις τόσο την σωματική όσο και την ψυχική σου υγεία.

Όταν ασκείσαι, το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι ορμόνες που καταπολεμούν το στρες. Η γυμναστική πρακτικά σε βοηθά να φροντίσεις το σώμα σου, ενώ παράλληλα προσφέρει ανακούφιση από το στρες. Παρακάτω, λοιπόν, σου προτείνουμε τους καλύτερους τρόπους με τους οποίους μπορεί και να γυμναστείς και να αποβάλλεις το άγχος.

7 τρόποι για να γυμναστείς και να αποβάλλεις το άγχος Pexels

Αερόβια άσκηση

Το κύριο όφελος της αερόβιας άσκησης, όπως είναι το τρέξιμο, ο χορός ή το spinning, είναι ότι αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό. Όταν ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται, το σώμα σου απελευθερώνει ενδορφίνες, που σε κάνουν να αισθάνεσαι καλά, χωρίς παρενέργειες. Απλά φρόντισε να συμβουλευτείς τον γιατρό σου πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε προπόνηση υψηλής έντασης.

Yoga

Η yoga, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να γυμναστείς και να ανακουφιστείς από το άγχος. Περιλαμβάνει μια σειρά κινούμενων και στατικών στάσεων και κινήσεως, σε συνδυασμό με βαθιά αναπνοή. Ως άσκηση μυαλού-σώματος, η yoga μπορεί να ενισχύσει τη φυσική απόκριση χαλάρωσης του σώματος και να σε φέρει σε μια υγιή ισορροπία. Για ανακούφιση από το άγχος, προτίμησε yoga για αρχάριους. Tα δημοφιλή μαθήματα power yoga, μπορεί να είναι πολύ έντονα για σένα, εάν ο κύριος στόχος σου είναι να μειώσεις το άγχος.

Tai Chi

Όπως η yoga, έτσι και το tai chi είναι μια σειρά από ρέουσες κινήσεις του σώματος και τεχνικές αναπνοής. Παρόλο που οι κινήσεις έχουν τις ρίζες τους στις πολεμικές τέχνες, έχουν σκοπό να ηρεμήσουν το μυαλό και το σώμα. Γεγονός που καθιστά το tai chi έναν εξαιρετικό τρόπο για να γυμναστείς και να αποβάλλεις το άγχος.

Σύμφωνα με μελέτες, αυτή η πρακτική νου-σώματος, έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Το tai chi μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της οστικής πυκνότητας, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, ακόμα και να ανακουφίσει από συμπτώματα καταστάσεων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, αρθρίτιδα και ινομυαλγία. Ένα άλλο πλεονέκτημα είναι ότι μόλις μάθεις τις κινήσεις, μπορείς να τις εξασκήσεις οπουδήποτε, ανά πάσα στιγμή. Καθιστώντας το μια εύκολη σωματική δραστηριότητα για άτομα όλων των ηλικιών.

Pilates

Το pilates, μια σειρά από ελεγχόμενες κινήσεις που πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του, Joseph Pilates, έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει τη δύναμη, την ευελιξία και την αντοχή σου. Με τις ασκήσεις pilates, μαθαίνεις να συντονίζεις τις κινήσεις και την αναπνοή. Κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αγχωτικών καταστάσεων. Το pilates διδάσκει στρατηγικές για καλύτερο έλεγχο του σώματος, όταν αυτό τίθεται υπό σωματική ή πνευματική πίεση. Αυτό μπορεί τελικά να διευκολύνει τα συμπτώματα άγχους όπως η γρήγορη αναπνοή και μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό. Όλα αυτά κάνουν το pilates, έναν πολύ καλό τρόπο για να γυμναστείς και να αποβάλλεις το άγχος.

Kickboxing

Το kickboxing είναι ένας δυναμικός τρόπος για να μειώσεις το καθημερινό άγχος. Περιλαμβάνει ελεγχόμενες κινήσεις με γροθιές και κλωτσιές που εκτελούνται με πειθαρχία. Μπορεί να κάνεις μια αρκετά αυστηρή προπόνηση σε ένα μάθημα kickboxing, και αυτό είναι μόνο ένα από τα εξαιρετικά οφέλη του. Το τακτικό kickboxing θα βοηθήσει στη βελτίωση της ισορροπίας, της ευελιξίας και του συντονισμού. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αντιμετωπίσεις τα νεύρα σου. Το να έχεις μια διέξοδο για να απελευθερώσεις ενέργεια και θυμό, μπορεί να ανακουφίσει το άγχος.

 

 

 

Τρέξιμο και ποδηλασία

Οι υπαίθριες δραστηριότητες όπως το τρέξιμο ή η ποδηλασία προσφέρουν μια αλλαγή σκηνικού και μια δόση καθαρού αέρα, τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν να καθαρίσεις το μυαλό σου. Επίσης, οι εξωτερικοί χώροι όπως ένα μονοπάτι ποδηλασίας ή ένα πάρκο, είναι ευχάριστα μέρη για να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου.

Γυμναστική με παρέα

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να εντάξεις την άσκηση στο πρόγραμμά σου, είναι να το κάνεις με παρέα.  Όχι μόνο διασκεδάζεις με αγαπημένα σου πρόσωπα, αλλά ταυτόχρονα γυμνάζεσαι και απελευθερώνεις ακόμα περισσότερες ενδορφίνες. Η άσκηση με φίλους μπορεί επίσης να σε παρακινήσει να πιέσεις τον εαυτό σου λίγο περισσότερο, για να παραμείνεις  ανταγωνιστική.