ΣΧΕΣΕΙΣ

7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια σχέση ελέγχου

Pexels

Το να έχεις έναν σύντροφο που σε νοιάζεται, φροντίζει να είσαι ασφαλής και να ικανοποιούνται οι ανάγκες σου, είναι ευλογία. Ωστόσο, αυτή η προσοχή μπορεί να δώσει τη θέση της στην ελεγκτική συμπεριφορά και να νιώθεις ασφυκτικά στη σχέση.

Το να είσαι σε μια σχέση ελέγχου είναι μια τραυματική εμπειρία. Ένας κυριαρχικός σύντροφος ενδιαφέρεται λιγότερο για την ελευθερία και τον προσωπικό σου χώρο. Η τοξική αυτή σχέση κάνει τη ζωή σου μίζερη και νιώθεις σαν να χάνεις τον εαυτό σου. Πώς μπορείς όμως να είσαι σίγουρη ότι βρίσκεσαι σε μια τέτοια σχέση;

Τι είναι μια σχέση ελέγχου;

7 σημάδια που δείχνουν ότι είσαι σε μια σχέση ελέγχου Pexels

Μια σχέση ελέγχου είναι αυτή στην οποία συνήθως ένας σύντροφος λαμβάνει τις αποφάσεις και βασικά, κρατά τα νήματα για να ελέγξει τον σύντροφό του. Σε τέτοιες σχέσεις, ο άλλος σύντροφος δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί με τους κανόνες που θέτει εκείνος που ελέγχει. Συνήθως ξεκινά με ένα «δεν με παίρνεις στα σοβαρά» ή «δεν επιτρέπεται να κάνεις αυτό ή εκείνο». Εσύ αρχίζεις να αποδέχεσαι αυτή τη συμπεριφορά, είτε επειδή πιστεύεις ότι είναι φυσιολογικό να σε ελέγχει κάποιος που σε αγαπά, είτε επειδή πιστεύεις ότι τα κάνει όλα για το καλό σου.

Σημάδια που μαρτυρούν μια σχέση ελέγχου

Ένας κυριαρχικός σύντροφος θα ξεπεράσει όλα τα όρια για να κάνει τα πράγματα όπως θέλει. Μερικές φορές μπορεί να μην αντιλαμβάνεται καν ότι η συμπεριφορά του βλάπτει τον/τη σύντροφό του και θα έχει την ψευδαίσθηση πως ό,τι κάνει, το κάνει για το καλό του/της. Μερικά από τα πιο ενδεικτικά σημάδια που «φωνάζουν» μια τέτοια τοξική σχέση είναι:

Συναισθηματική απομόνωση

Ένας σύντροφος που ελέγχει, προσπαθεί να σε «σπάσει», ώστε να μην έχεις άλλη επιλογή από το να του παραδοθείς. Είναι σαν να υφαίνει έναν ιστό αράχνης γύρω σου για να βεβαιωθεί, ότι δεν έχεις από κάπου αλλού να πιαστείς. Ένας σύντροφος που ελέγχει τα πάντα:

  • Δεν θα θέλει να περνάς χρόνο με τους φίλους σου
  • Θα κακολογεί τα αγαπημένα σου πρόσωπα
  • Θα προσπαθεί να σε στρέψει ενάντια σε οποιονδήποτε, εκτός από τον ίδιο 

Για όλα (και πάντα) φταις εσύ

Σε μια υγιή σχέση, και οι δύο σύντροφοι αναζητούν κριτική ο ένας από τον άλλον, η οποία θα πρέπει ιδανικά να τους βοηθά να γίνουν καλύτερα άτομα. Για παράδειγμα, εάν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη δουλειά σου, ένας ιδανικός σύντροφος θα καθίσει μαζί σου, θα ακούσει τα προβλήματά σου και θα προσπαθήσει να απαλύνει τον πόνο σου. Από την άλλη, ένας σύντροφος που θέλει να σε ελέγχει θα πει κάτι όπως: «Είμαι σίγουρος ότι φταις εσύ». Θα ψάξει για κάτι λάθος σε ό,τι κάνεις και πεις. Κι αν διαμαρτυρηθείς, θα απαντήσει κάτι χειριστικό όπως: «Σε αγαπώ και θέλω να γίνεις καλύτερος άνθρωπος. Γι’ αυτό θέλω να είσαι έτσι ή να κάνεις αυτό που λέω».

Συνεξάρτηση

Εάν δεν σπάσεις αυτό το μοτίβο ελεγκτικής συμπεριφοράς στα αρχικά στάδια, είναι εύκολο να χάσεις τη δύναμή σου και θα εξαρτάσαι όλο και περισσότερο από τον σύντροφό σου. Ακόμη και μια απλή απόφαση, όπως το τι θα μαγειρέψεις για δείπνο, θα είναι δύσκολη χωρίς να ρωτήσεις πρώτα τον σύντροφό σου. Σιγά-σιγά, θα χάσεις την αυτάρκειά σου και την προσωπική σου ταυτότητα.

Απειλές και κακοποίηση

Σε μια σχέση ελέγχου, ένας σύντροφος θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να έχει πάντα τα ηνία στα χέρια του. Θα καταφύγει σε συναισθηματικές και σωματικές απειλές. Είτε αυτές οι απειλές είναι πραγματικές, είτε όχι, δηλώσεις όπως αυτές, είναι ένα χαρακτηριστικό σημάδι ότι ο σύντροφός σου θέλει να γίνει το δικό του, ακόμα κι αν αυτό σε βλάπτει.

Αγάπη υπό όρους

Ένα ακόμη σημάδι μιας σχέσης ελέγχου, είναι να ρυθμίζει την αγάπη και τη στοργή του. Φράσεις όπως «θα σε αγαπώ αν το κάνεις ή είσαι αυτό για μένα» ή «θα είχα εκπληρώσει όλα τα όνειρά σου αν συμπεριφερόσουν έτσι», είναι δηλώσεις ενός συντρόφου που δεν σ’ αγαπάει πραγματικά γι’ αυτό που είσαι. Σε αγαπάει μόνο αν μπορεί να έχει τον έλεγχό σου.

Δεν έχεις καμία ιδιωτικότητα

Εάν είσαι σε μια σχέση ελέγχου, δεν θα έχεις απολύτως κανένα απόρρητο. Ένας σύντροφος που ελέγχει, θεωρεί αυτονόητο να έχει πλήρη πρόσβαση σε κωδικούς στο κινητό, σε email, ακόμα και τραπεζικούς λογαριασμούς, ενώ περιορίζει την πρόσβαση στους δικούς του.

Ζήλια

Μπορεί να κολακεύεσαι όταν ο σύντροφός σου σού λέει ότι σε θέλει μόνο για εκείνον. Αν και μπορεί να φαίνεται εξαιρετικά ρομαντικό στην αρχή, θα συνειδητοποιήσεις σταδιακά το πραγματικό νόημα. Ένας σύντροφος που θέλει να σε ελέγχει, θα βλέπει κάθε αλληλεπίδρασή σου με οποιονδήποτε ξένο ως φλερτ και θα απειλείται από αυτό. Θα ζηλεύει και θα παρακολουθεί το πού βρίσκεσαι, υποπτευόμενος κάθε σου κίνηση.