ΥΓΕΙΑ

7 καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τη στάση του σώματος

Pexels

Αν έχεις κάνει «κλικ» σε αυτό το άρθρο, τότε μάλλον έχεις ήδη ισιώσει την πλάτη σου. Είναι κάτι που κάνουμε όλοι σχεδόν αυτόματα, με το που ακούμε, μιλάμε, ή διαβάζουμε κάτι σχετικό με τη στάση του σώματος.

Και ενώ όλοι λοιπόν μπορεί να έχουμε πιάσει τον εαυτό μας να καμπουριάζει, η βελτίωση της στάσης του σώματος, στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολη υπόθεση. Έχει απλώς να κάνει με τη δέσμευση για μικρές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είσαι έτοιμη να πεις αντίο στην κακή στάση του σώματος; Παρακάτω σού παρουσιάζουμε τις καθημερινές συνήθειες που καταστρέφουν τη στάση σου καθημερινά.

Συνήθειες που καταστρέφουν την στάση του σώματος Pexels

Καμπουριάζεις

Ας ξεκινήσουμε με το πιο προφανές: Το να καμπουριάζεις καταστρέφει τη στάση του σώματος. Και ενώ είναι κάτι που μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, το πρόβλημα γίνεται ακόμα χειρότερο, όταν οδηγείς ή χρησιμοποιείς τα ΜΜΜ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δόνηση που δημιουργείται από τους κινητήρες μπορεί πραγματικά να χαλαρώσει και να ηρεμήσει τους μύες σου, οδηγώντας σε αυξημένη κλίση. Κάνε μια συνειδητή προσπάθεια να σταθείς με ίσια την πλάτη σου, ειδικά όταν μετακινείσαι με οχήματα.

Κρατάς το τηλέφωνο ανάμεσα στον ώμο και το αυτί σου

Ενώ μερικές φορές μπορεί να χρησιμοποιείς τα earbuds, ενώ πραγματοποιείς μια κλήση στο κινητό, υπάρχουν και εκείνες οι φορές που βάζεις το τηλέφωνο ανάμεσα στον ώμο και το αυτί σου, ενώ παράλληλα στέλνεις mail, ψωνίζεις, ή ψάχνεις τα κλειδιά σου. Συνήθεια που όπως πολύ σωστά κατάλαβες, βλάπτει σημαντικά τη στάση του σώματος.

Δεν κάνεις διαλλείματα από τον υπολογιστή

Για πολλούς ανθρώπους, το να περνούν 8 ώρες την ημέρα στον υπολογιστή είναι αναπόφευκτο μέρος της καθημερινότητάς τους. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι παρατεταμένες ώρες πάνω σε μια καρέκλα, μεταξύ των οποίων είναι και η κακή στάση του σώματος. Όποτε είναι δυνατόν, προσπάθησε να αφιερώσεις έστω και 5 λεπτά για να περπατήσεις και να τεντώσεις τους μυς σου, κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κουβαλάς τα πάντα σε έναν ώμο

Όλοι έχουμε μια πλευρά με την οποία συνηθίζουμε να κουβαλάμε όλες τις τσάντες μας. Αν και είναι εύκολο να υποκύψεις στη συνήθεια αυτή, έρευνες δείχνουν ότι πολλοί υποφέρουν από πόνους στο πάνω μέρος της πλάτης, πονοκεφάλους και ακόμη και ισχιαλγία, από βαριές σακούλες. Όλα αυτά τα προβλήματα μπορεί να βλάψουν τη στάση του σώματος.

Φοράς ψηλά τακούνια

Αν και μπορεί να σού αρέσουν τα ψηλοτάκουνα, δεν είναι μυστικό ότι δεν είναι ιδανικά για τη στάση του σώματος. Τα ψηλά τακούνια μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που στέκεσαι, αλλά και τον τρόπο που περπατάς, επειδή η σπονδυλική στήλη κουνιέται αφύσικα. Εάν φοράς πολύ ψηλά τακούνια, δοκίμασε να τεντώνεις τις γάμπες σου, όσο πιο συχνά γίνεται.

Κάθεσαι σταυροπόδι

Αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που κάθεσαι, έχει πραγματικά σημασία. Αν και το σταυροπόδι είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους για να κάτσει κάποιος, πρέπει στην πραγματικότητα να αποφεύγεται. Το να βάζεις το ένα γόνατο πάνω από το άλλο, μπορεί να επιβαρύνει τη λεκάνη σου και να προκαλέσει πόνο στο κάτω μέρος της πλάτης, οδηγώντας αναπόφευκτα σε κακή στάση του σώματος.

Συνήθειες που καταστρέφουν την στάση του σώματος: Κοιμάσαι μπρούμυτα

Ο ύπνος μπρούμυτα, όσο άνετος κι αν είναι, ασκεί πίεση στη σπονδυλική στήλη και μπορεί να επηρεάσει τη στάση σου. Αυτό συμβαίνει γιατί σε αυτή τη στάση, η σπονδυλική στήλη δεν βρίσκεται σε «ουδέτερη» θέση. Εναλλακτικά, προσπάθησε να κοιμάσαι όσο μπορείς ανάσκελα, ή τουλάχιστον στο πλάι.