ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που κάθεσαι;

iStock

Οι άνθρωποι δείχνουν ποιοι πραγματικά είναι, με πολύ λεπτούς τρόπους συμπεριλαμβανομένων των συνηθειών τους. Στην πραγματικότητα, οι επιλογές και οι προτιμήσεις μας περιγράφουν τόσο καλά την προσωπικότητά μας, όσο επιστημονικά τεστ ψυχολογίας. Και ένα από τα πράγματα που μπορεί να πει πολλά για την προσωπικότητά μας, είναι και ο τρόπος που καθόμαστε.

Οι ειδικοί δηλώνουν ότι ο τρόπος που κάθεσαι, διαμορφώνεται με βάση εντολές που εκτοξεύονται μέσω του υποσυνειδήτου μας. Ενδιαφέρουσες μελέτες, έχουν δείξει ότι το προσωπικό αεροπορικών εταιρειών στις πτήσεις, είναι εκπαιδευμένο να εντοπίζει άτομα που κάθονται με σταυρωμένους αστραγάλους ως ένδειξη νευρικότητας ή άγχους, για να τα βοηθήσει να ανοιχτούν και να χαλαρώσουν.

Τι μπορεί λοιπόν να μαρτυρά για τη δική σου προσωπικότητα ο τρόπος που συνηθίζεις να κάθεσαι;

Αν κάθεσαι με τα γόνατα ενωμένα

Τι λέει για την προσωπικότητά σου ο τρόπος που κάθεσαι; Unsplash

Σε σχετική επιστημονική μελέτη, αποκαλύφθηκε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος, είναι ο καλύτερος για να κάτσεις σε μια συνέντευξη για δουλειά. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι κάθονται με τον συγκεκριμένο τρόπο, πιστεύουν απόλυτα στον εαυτό τους και τις δεξιότητές τους.

Έχουν μια υγιή και θετική εικόνα για τον εαυτό τους και ως αποτέλεσμα, έχουν λιγότερες ανασφάλειες.

Εάν συνηθίζεις να κάθεσαι με τα γόνατα ενωμένα, είναι αρκετά πιθανό να έχεις ισχυρή αυτοπεποίθηση. Προσεγγίζεις τα πάντα με λογική και ακρίβεια και συνηθίζεις να φτάνεις πάντα στην ώρα σου σε ραντεβού.

Είναι πιο πιθανό να διατηρείς τακτοποιημένα το σπίτι, την κουζίνα ή το γραφείο σου. Είσαι ειλικρινής, αλλά ποτέ αγενής.

Δεν εκτιμάς το κουτσομπολιό, ούτε τους ανθρώπους που μιλάνε πίσω από την πλάτη άλλων. Προτιμάς να κρατάς υπό έλεγχο τα συναισθήματά σου και μην εμπλέκεσαι σε συγκρούσεις.

Διαθέτεις την ικανότητα να παραμένεις ήρεμη σε δυσμενείς καταστάσεις και επομένως σπάνια χάνεις τη συγκέντρωσή σου. Το ήρεμο μυαλό σου, επίσης σε βοηθά να ανιχνεύσεις οποιαδήποτε αλλαγή στο περιβάλλον και στην καθημερινότητά σου.

Αν κάθεσαι με τα πόδια ανοιχτά

Οι άνθρωποι που κάθονται με τα πόδια τους ανοιχτά, συχνά θεωρούνται ότι έχουν μια εγωκεντρική προσωπικότητα. Φαίνονται επίσης αλαζονικοί και επικριτικοί.

Ωστόσο, μελέτες έχουν αποκαλύψει εντελώς το αντίθετο από αυτό που επιφανειακά μπορεί να φαίνεται. Το πιο πιθανό είναι να είσαι ένα ανήσυχο και αγχώδες άτομο.

Στοχεύεις τόσο πολύ στην τελειότητα, που φοβάσαι και αγχώνεσαι συνέχεια μήπως κάτι πάει στραβά.

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κάθονται με τον συγκεκριμένο τρόπο, τείνουν να έχουν ένα πολύ χαοτικό μυαλό και πρόγραμμα.

Δυσκολεύονται να μείνουν συγκεντρωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς πάντα εξερευνούν και γοητεύονται από κάθε νέο πράγμα που μπορεί να τραβήξει το ενδιαφέρον τους.

Συνηθίζουν να μιλούν πριν σκεφτούν τον αντίκτυπο των λόγων τους ή ξεχνούν τι θέλουν να πουν στη μέση της συζήτησης.

Βαριούνται επίσης εύκολα. Μπορούν επίσης να αδιαφορήσουν και να εγκαταλείψουν εύκολα τις σχέσεις τους.

Αν κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια

Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι οι άνθρωποι που συνηθίζουν να κάθονται σταυροπόδι, συχνά σκέφτονται έξω από “κουτάκια” και έχουν ιδιαίτερα δημιουργικό μυαλό και καλλιτεχνικές ευαισθησίες. 

Αν κάθεσαι συχνά με τον συγκεκριμένο τρόπο, τότε μπορεί εύκολα να χάνεσαι μέσα στις σκέψεις και στα όνειρά σου.

Το να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια φανερώνει επίσης μια αμυντική ή κλειστή στάση. Μπορεί να είσαι επιφυλακτική με τους γύρω σου, να φοβάσαι ή να κρύβεις τις ανασφάλειές σου.

Ωστόσο, υπάρχουν παραλλαγές σε αυτές τις θέσεις που μπορεί να δώσουν μια πιο ακριβή ανάγνωση:

  • Εάν κάθεσαι χαλαρή στην καρέκλα σου με τα πόδια σταυρωμένα και το πόδι σου προς την κατεύθυνση του ατόμου απέναντί σου, τότε έχεις αυτοπεποίθηση και απολαμβάνεις τη συζήτηση.
  • Εάν κάθεσαι «στριμωγμένη» ή με τα πόδια σου σφιχτά σταυρωμένα, τότε πιθανότατα να αισθάνεσαι άβολα και το μυαλό σου ίσως ταξιδεύει αλλού
  • Κατά τη διάρκεια μιας συνομιλίας, το να κάθεσαι με σταυρωμένα πόδια θεωρείται ως αδιαφορία, ειδικά αν το πόδι σου δείχνει προς την πόρτα ή μακριά από το άτομο με το οποίο μιλάς.
  • Οι ειδικοί έχουν σημειώσει ότι σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον, κάποιος που κάθεται με σταυρωμένο πόδι είναι πιο πιθανό να απορρίψει ιδέες, να μιλήσει λιγότερο ή ακόμα και να είναι απρόσεκτος.
  • Αν ενώ κάνεις σταυροπόδι, σταυρώσεις και τα χέρια σου, τότε είναι σαφής ένδειξη της αποχώρησής σου από τη συζήτηση.

Αν κάθεσαι με σταυρωμένους αστράγαλους

Ο συγκεκριμένος τρόπος, είναι αυτός με τον οποίο οι royals συνηθίζουν να κάθονται.

Αν λοιπόν συνηθίζεις να κάθεσαι με σταυρωμένους τους αστράγαλούς σου, είσαι κομψή, εκλεπτυσμένη και αρκετά προσγειωμένη.

Φαίνεται ότι ξεχειλίζεις με αυτοπεποίθηση και άνεση σε οποιαδήποτε κατάσταση. Σπάνια πανικοβάλλεσαι και είσαι εντάξει με τα πράγματα να κινούνται με τον δικό τους ρυθμό. Στην πραγματικότητα, έχεις την ικανότητα να κάνετε και όλους γύρω σου να αισθάνονται αυτοπεποίθηση.

Θα δουλέψεις σκληρά και ακούραστα για να πετύχεις τους στόχους σου. Η φιλοδοξία σου άλλωστε είναι μεταδοτική. Έχεις την ακράδαντη πεποίθηση ότι η σκληρή δουλειά θα φέρει καρπούς.

Ξέρεις να ακούς τους άλλους και κρατάς πάντα τα μυστικά τους. Ωστόσο, δεν θα μοιραστείς ποτέ τα δικά σου μυστικά ή την επόμενη κίνησή σου με κανέναν άλλον. Είσαι αρκετά αλαζονική σε θέματα που αφορούν τα προσωπικά σου θέματα.

Τείνεις επίσης να ασχολείσαι αρκετά με την εμφάνισή σου και θα την προσαρμόσεις εύκολα ανάλογα με την περίσταση.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ωστόσο πως αν κάθεσαι με το συγκεκριμένο τρόπο, μπορεί επίσης να είναι ένδειξη αμυντικότητας και ανασφάλειας σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αν κάθεσαι με τον αστράγαλο πάνω από το άλλο γόνατο

Εδώ μοιάζει σαν να σχηματίζεις τον αριθμό 4 με τα πόδια σου, καθώς ο αστράγαλός σου ακουμπά πάνω από το άλλο γόνατο.

Εάν συνηθίζεις να κάθεσαι με τον συγκεκριμένο τρόπο είσαι χαλαρή, γεμάτη αυτοπεποίθηση και έχεις κυριαρχικές τάσεις. Νιώθεις ασφαλής και ικανοποιημένη με τον εαυτό σου.

Ακόμα κι αν αισθάνεσαι ότι σου λείπει οτιδήποτε, θα βάλεις όλο το μυαλό και την ενέργειά σου για να εκπληρώσεις μόνη σου τις επιθυμίες σου.

Θα βάλεις τους στόχους σου και θα δουλέψεις μέχρι να τους πετύχεις. Η δημιουργία μιας επιτυχημένης καριέρας αποτελεί προτεραιότητα για εσένα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν απολαμβάνεις άλλες πτυχές της ζωής. Αλλά θα εργάζεσαι πάντα σκληρά για την καριέρα σου.

Αν επίσης συνηθίζεις να κάθεσαι με τον συγκεκριμένο τρόπο, απολαμβάνεις τον προσωπικό σου χώρο και την ιδιωτικότητά σου. Συνήθως παίρνεις τα μεγαλύτερα δωμάτια ενός σπιτιού, τις μεγαλύτερες ντουλάπες ή οποιονδήποτε άλλο φυσικό χώρο.

Οι ειδικοί,  έχουν επίσης παρατηρήσει ότι όσοι κάθονται με αυτόν τον τρόπο, τείνουν να πιστεύουν ότι όλα γίνονται στο χρόνο τους. Βλέπουν μια θεϊκή τάξη σε όλα.

Έχουν επίσης την τάση να ντύνονται καλά και να δείχνουν όμορφοι. Ωστόσο, έχουν επίσης επιχειρηματολογικό ή ανταγωνιστικό χαρακτήρα και είναι πολύ πιθανό να απορρίψουν οποιαδήποτε άλλη γνώμη εκτός από τη δική τους.