ΥΓΕΙΑ

7 «αθώα» σημάδια που μαρτυρούν αφυδάτωση

Pexels

Η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης είναι απαραίτητη για τη γενική υγεία. Χωρίς νερό, τα κύτταρα του οργανισμού μας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, γεγονός που εξηγεί γιατί  δεν μπορούμε να επιβιώσουμε χωρίς νερό. Δυστυχώς, πολλοί από εμάς συχνά δεν καταναλώνουμε αρκετά υγρά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια αφυδάτωση.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά πολλές πτυχές της υγείας και σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να γίνει ακόμα και απειλητική για τη ζωή. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα πιθανά σημάδια και συμπτώματα της αφυδάτωσης.

Το νερό αποτελεί το 60% του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, την αποβολή των τοξινών από το σώμα και την παραγωγή σωματικών υγρών όπως το σάλιο. Το νερό συμβάλλει επίσης στην ομαλή λειτουργία του εντέρου, τη βέλτιστη μυϊκή απόδοση και βοηθά σημαντικά στην υγεία της επιδερμίδας. Ωστόσο, η μη επαρκής κατανάλωση νερού, μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση και ανεπιθύμητα συμπτώματα, όπως κόπωση, πονοκέφαλο, εξασθενημένο ανοσοποιητικό και ξηρό δέρμα.

Είναι πιθανό, «αθώα» συμπτώματα να προκαλούνται από το γεγονός ότι δεν πίνεις αρκετό νερό; Παρακάτω θα βρεις 7 σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να χρειαστεί να αρχίσεις να πίνεις περισσότερο νερό.

7 σημάδια που μαρτυρούν αφυδάτωση Pexels

1. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή

Το νερό είναι απαραίτητο για την παραγωγή σάλιου και βοηθά στην απομάκρυνση των βακτηρίων, διατηρώντας υγιή τα δόντια και τα ούλα. Η έλλειψη νερού αναστέλλει την παραγωγή σάλιου και προκαλεί τη συσσώρευση βακτηρίων στη γλώσσα, τα δόντια και τα ούλα, συμβάλλοντας στην κακή αναπνοή. Εάν ακολουθείς μια καλή στοματική υγιεινή, αλλά συνεχίζεις να έχεις δυσάρεστη αναπνοή, είναι πιθανό να μην πίνεις αρκετό νερό.

2. Κόπωση

Αν δεν πίνεις αρκετό νερό, μπορεί να αντιμετωπίζεις συνολική απώλεια υγρών στο σώμα. Αυτή η απώλεια υγρών μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του αίματος που ασκεί υπερβολική πίεση στην καρδιά για να παραδώσει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στα όργανα, συμπεριλαμβανομένων των μυών. Η έλλειψη νερού μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι κόπωση και να έχεις χαμηλά επίπεδα ενέργειας, καθώς το σώμα σου προσπαθεί να λειτουργήσει χωρίς αρκετό νερό. Εάν αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη, παρά το γεγονός ότι κοιμάσαι καλά το βράδυ, μερικά έξτρα ποτηράκια νερό είναι αυτό που χρειάζεσαι.

3. Αρρωσταίνεις συχνά

Το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών, των αποβλήτων και των βακτηρίων από το σώμα για την καταπολέμηση ασθενειών και λοιμώξεων, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αν σου φαίνεται ότι αρρωσταίνεις συχνά, μπορεί να χρειάζεται να αρχίσεις να πίνεις περισσότερο νερό για να διατηρήσεις το σώμα σου απαλλαγμένο από τοξίνες.

4. Η αφυδάτωση προκαλεί δυσκοιλιότητα

Το νερό ενισχύει την καλή πέψη και την κινητικότητα του εντέρου. Οπότε αν αντιμετωπίζεις δυσκοιλιότητα ή φούσκωμα στην κοιλιά, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να αλλάξεις στην καθημερινότητά σου, είναι να αυξήσεις την ποσότητα νερού που πίνεις.

5. Κακή υγεία του δέρματος

Το νερό ενυδατώνει και γεμίζει τα κύτταρα του δέρματος για να κάνει το δέρμα να φαίνεται πιο λαμπερό, ζωντανό και πιο νεανικό. Ωστόσο, η έλλειψη νερού μπορεί να κάνει το δέρμα να χάσει την ελαστικότητά του, οδηγώντας σε ξηρότητα, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και χαλάρωση του δέρματος. Το νερό βοηθά ακόμη και στη μείωση της ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων με την αποβολή των επιβλαβών τοξινών από το σώμα.

6. Η αφυδάτωση αυξάνει τις λιγούρες για γλυκά

Η αφυδάτωση παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να φτάσει στα αποθέματα γλυκόζης για ενέργεια και μπορεί να προκαλέσει λιγούρες για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Η ασυνήθιστη και ξαφνική λαχτάρα για τρόφιμα πλούσια σε ζάχαρη, μπορεί να υποδηλώνει ότι το σώμα σου έχει μεγάλη ανάγκη από νερό και όχι φαγητό.

 

7.  Δεν πας συχνά τουαλέτα

Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τα νεφρά κατακρατούν όσο το δυνατόν περισσότερο υγρό για να διατηρήσουν τη λειτουργία τους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ούρηση, ένα από τα πιο κοινά σημάδια χαμηλής πρόσληψης νερού. Η έλλειψη νερού μπορεί επίσης να κάνει τα ούρα να γίνουν πιο σκούρα στο χρώμα, πιο έντονα σε οσμή και πιο θολά στην εμφάνιση. Όταν το σώμα δεν έχει αρκετό νερό για να απομακρύνει τις τοξίνες και τα βακτήρια από τον οργανισμό αντιμετωπίζεις επίσης  υψηλότερο κίνδυνο λοίμωξης του ουροποιητικού συστήματος. Ένας καλός οδηγός για το εάν πίνεις αρκετό νερό μέσα στην ημέρα, είναι αν πηγαίνεις συχνά στην τουαλέτα και τα ούρα σου είναι πιο ανοιχτόχρωμα, χωρίς έντονη μυρωδά.