ΔΙΑΤΡΟΦΗ

7 απίστευτα οφέλη που χαρίζουν τα ταπεινά κρεμμύδια στην υγεία

Pexels

Αν και όλα τα λαχανικά είναι σημαντικά για την υγεία μας, ορισμένες ποικιλίες προσφέρουν μοναδικά οφέλη. Τα κρεμμύδια συγκεκριμένα, με μια σειρά από εξαιρετικά θρεπτικά για τον οργανισμό μας συστατικά, κερδίζουν μια εξέχουσα θέση στη διατροφή μας, καθώς έχουν συσχετιστεί με μια σειρά από τέτοια οφέλη.

Δημοφιλή σε διάφορες κουζίνες ανά τον κόσμο, τα κρεμμύδια, περιέχουν διάφορες βιταμίνες, μέταλλα και ισχυρές φυτικές ενώσεις που έχει αποδειχθεί ότι χαρίζουν μια σειρά από οφέλη στην υγεία, με πολλούς τρόπους.

Εδώ είναι 7 εντυπωσιακά οφέλη που χαρίζουν τα κρεμμύδια στην υγεία μας.

7 απίστευτα οφέλη που χαρίζουν τα ταπεινά κρεμμύδια στην υγεία Pexels

1. Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα μέτριο κρεμμύδι έχει μόλις 44 θερμίδες, αλλά προσφέρει μια σημαντική δόση βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών.

Αυτό το λαχανικό είναι ιδιαίτερα υψηλό σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στη ρύθμιση της υγείας του ανοσοποιητικού, στην παραγωγή κολλαγόνου, στην επισκευή των ιστών και στην απορρόφηση σιδήρου. Η βιταμίνη C, δρα επίσης ως ισχυρό αντιοξειδωτικό στο σώμα, προστατεύοντας τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Τα κρεμμύδια είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένου του φυλλικού οξέος και της βιταμίνης Β6 ,που παίζουν βασικό ρόλο στον μεταβολισμό, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη λειτουργία των νεύρων. Τέλος, είναι μια καλή πηγή καλίου.

2. Τα κρεμμύδια ενισχύουν την υγεία της καρδιάς

Τα κρεμμύδια περιέχουν αντιοξειδωτικά και ενώσεις που καταπολεμούν τις φλεγμονές, μειώνουν τα τριγλυκερίδια και μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Όλα αυτά μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην προστασία από θρόμβους αίματος.

3. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που αναστέλλουν την οξείδωση, μια διαδικασία που οδηγεί σε κυτταρική βλάβη και συμβάλλει σε ασθένειες όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις. Τα κρεμμύδια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών. Στην πραγματικότητα, περιέχουν τουλάχιστον 17 διαφορετικές ποικιλίες φλαβονοειδών αντιοξειδωτικών.

Τα κόκκινα κρεμμύδια, συγκεκριμένα, περιέχουν ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι φυτικές χρωστικές της οικογένειας των φλαβονοειδών που δίνουν στα κόκκινα κρεμμύδια το βαθύ τους χρώμα.

4. Βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα

Η κατανάλωση κρεμμυδιών, μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Ειδικές ενώσεις που βρίσκονται στα κρεμμύδια, όπως η κερσετίνη και οι ενώσεις θείου, έχουν επίσης αντιδιαβητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η κερσετίνη έχει αποδειχθεί ότι αλληλεπιδρά με κύτταρα στο λεπτό έντερο, στο πάγκρεας, στους σκελετικούς μύες, στον λιπώδη ιστό και στο ήπαρ για να ελέγχει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα σε ολόκληρο το σώμα.

5. Μπορεί να ενισχύσει την οστική πυκνότητα

Αν και τα γαλακτοκομικά κερδίζουν συνήθως τα εύσημα για την ενίσχυση της υγείας των οστών, πολλά άλλα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των κρεμμυδιών, μπορεί να βοηθήσουν στην υγεία των οστών. Τα κρεμμύδια βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, ενισχύουν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών και μειώνουν την οστική απώλεια, η οποία μπορεί να αποτρέψει την οστεοπόρωση και να ενισχύσει την οστική πυκνότητα.

6. Έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες

Τα κρεμμύδια μπορούν να καταπολεμήσουν δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια. Η κερσετίνη που εξάγεται από τα κρεμμύδια, φαίνεται να είναι ένας ιδιαίτερα ισχυρός τρόπος για τη μείωση της ανάπτυξης βακτηρίων.

7. Μπορεί να ενισχύσουν την πεπτική υγεία

Τα κρεμμύδια είναι μια πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρεβιοτικών, τα οποία είναι απαραίτητα για την υγεία του εντέρου. Τα πρεβιοτικά, είναι μη αφομοιώσιμοι τύποι ινών που διασπώνται από ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου. Τα βακτήρια του εντέρου τρέφονται με πρεβιοτικά και δημιουργούν λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας.

Έρευνες έχουν δείξει ότι αυτά τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, ενισχύουν την υγεία του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό, μειώνουν τη φλεγμονή και ενισχύουν την πέψη. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρεβιοτικά, βοηθά στην αύξηση των προβιοτικών, τα οποία ωφελούν την υγεία του πεπτικού συστήματος