ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα 10 πιο θρεπτικά (και νόστιμα) λαχανικά του χειμώνα

iStock

Το καλοκαίρι μπορεί να έχει τα δικά του νόστιμα και θρεπτικά λαχανικά και φρούτα, ωστόσο, το φθινόπωρο και ο χειμώνας δεν υστερούν σε απολύτως τίποτα. Στην πραγματικότητά, υπάρχει μια ολόκληρη σειρά από νόστιμα, χειμωνιάτικα λαχανικά που υπόσχονται να ευχαριστήσουν τους γευστικούς σου κάλυκες, ενώ παράλληλα μπουστάρουν τον οργανισμό και την υγεία σου, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Τα χειμωνιάτικα λαχανικά, φυτεύονται και συλλέγονται όταν οι θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει. Από τα παρακάτω λαχανικά, κάποια είναι πιο δημοφιλή και, επομένως, μπορούν να βρεθούν σε διάφορες εποχές του χρόνου. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι απλώς έχουν καλύτερη γεύση το χειμώνα. Γιατί; Λοιπόν, ορισμένα λαχανικά έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τον χειμωνιάτικο καιρό, λόγω της μεγαλύτερης ποσότητας ζάχαρης που αποθηκεύουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα λαχανικά του χειμώνα να έχουν ακόμα πιο γλυκιά γεύση, τους ψυχρούς μήνες.

Τα 10 πιο θρεπτικά (και νόστιμα) λαχανικά του χειμώνα Pexels

Τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα:

Λαχανίδα (kale)

Ένα σταυρανθές λαχανικό που ανήκει στην οικογένεια του λάχανου, αυτό το φυλλώδες λαχανικό, ευδοκιμεί σε κρύο καιρό. Η λαχανίδα, είναι επίσης ένα από τα πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά λαχανικά στη λίστα μας: Είναι μια εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και ασβεστίου και είναι πλούσια σε βιταμινες Κ, Α, Β6 και C. Σε σαλάτες ωμή, ή σοταρισμένη ως συνοδευτικό, σε κάθε περίπτωση, ο οργανισμός σου θα σε ευχαριστήσει.

Παστινάκι

Μπορεί να το άκουσες για πρώτη φορά στο Masterchef, ωστόσο, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα. Εκτός από τη φυσική του γλυκύτητα, έχει επίσης μια λεπτή γήινη γεύση που ταιριάζει με τα φαγητά της εποχής. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή διαλυτών φυτικών ινών, βιταμινών (C, B και E) και μετάλλων (μαγγάνιο, κάλιο και μαγνήσιο). Δοκίμασέ τα σε σούπες, ψημένα σε κέικ ή απλά ψητά. Είναι νόστιμο λαχανικό που μαγειρεύεται εύκολα.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα είναι πολύ θρεπτική με πολλές βιταμίνες και μέταλλα και χαμηλή σε θερμίδες. Επιπλέον, μπορεί να μαγειρευτεί σε αλμυρά και γλυκά πιάτα. Είναι πλούσια σε βήτα καροτίνη και άλφα καροτίνη, βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Μοιάζουν με χαριτωμένα μικρά λάχανα και ανήκουν επίσης στην οικογένεια σταυρανθών. Η ήπια γεύση τους τα κάνει ιδανική επιλογή για πλήθος πιάτων. Αν και μικρά, είναι επίσης διατροφικές «βόμβες». Με τα λαχανάκια Βρυξελλών, παίρνεις μια γενναιόδωρη μερίδα βιταμινών A, B, C και K, καθώς και άφθονες, υγιεινές φυτικές ίνες.

 

Καρότα

Αν και μπορείς να τα βρεις καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, στην πραγματικότητα τα καρότα, ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες, τα κάνουν πολύ γλυκά. Είναι ένα υγιεινό σνακ και μια εντυπωσιακή δόση βιταμίνης Α. Επίσης μπορείς να τα προσθέσεις ανεπιφύλακτα στα χειμωνιάτικα πιάτα σου, ως μια πλούσια σε θρεπτικά συστατικά προσθήκη.

Μπρόκολο

Μπορεί να πιστεύεις ότι το μπρόκολο δεν ανήκει στην κατηγορία «χειμωνιάτικα λαχανικά», καθώς μπορείς να το βρεις οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Ωστόσο, το μπρόκολο, όπως και τα άλλα μέλη της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών, ευνοούνται από τις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Γεγονός που εύκολα μπορείς να διαπιστώσεις, από την πιο γλυκιά του γεύση, τους χειμερινούς μήνες. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθώντας τον οργανισμό στην καταπολέμηση φλεγμονών και τη βελτίωση της πεπτικής υγείας.

Κουνουπίδι

Ακριβώς όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι ανήκει και αυτό στα σταυρανθή λαχανικά. Η πιο ήπια και πιο γλυκιά του γεύση, επιτρέπει τη δημιουργία πολλών διαφορετικών πιάτων. Με γιαούρτι και τυρί στο φούρνο, σε ζυμαρικά ή απλά βραστό σε σαλάτες. Sky is the limit. Οι πλούσιες φυτικές ίνες και οι βιταμίνες Β που περιέχει το κουνουπίδι, του χαρίζουν επάξια μια θέση στη λίστα με τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα.

 

Ραπανάκια

Η πιπεράτη γεύση και η τρανή υφή τους, κάνουν τα ωμά ραπανάκια ένα υγιεινό σνακ. Στην ψητή τους εκδοχή από την άλλη, έχουν μια απαλή, γήινη γεύση που συνδυάζεται εύκολα με πολλά χειμωνιάτικα γεύματα. Ανεξάρτητα από το πώς τα καταναλώνεις, αυτό το χειμωνιάτικο λαχανικό, προσφέρει άφθονο κάλιο, σημαντική ποσότητα βιταμινών Β και C και αντιφλεγμονώδη αντιοξειδωτικά.

Πράσα

Τα πράσα είναι ουσιαστικά ο «ήσυχος» ξάδερφος του κρεμμυδιού, που δεν μπορούμε να χορτάσουμε. Ειδικά τον χειμώνα που βρίσκονται στο απόγειό τους. Τα πράσα περιέχουν αντιφλεγμονώδεις φυτικές ενώσεις που ωφελούν το δέρμα, τα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα. Επαγγελματική συμβουλή: Φρόντισε να τα καθαρίσεις καλά πριν τα μαγειρέψεις για μια πιο ήπια γεύση και υγιεινή απόλαυση.

Λάχανο

Ακόμα ένα μέλος της οικογένειας το σταυρανθών λαχανικών, το λάχανο, είναι ένα από τα πιο θρεπτικά λαχανικά του χειμώνα. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει, είναι ότι μια μόνο μερίδα, παρέχει μια τεράστια ποσότητα βιταμινών C και K. Επίσης είναι ιδιαίτερα εύκολο να ενσωματωθεί στη διατροφή σου επειδή, όταν μαγειρεύεται, η γεύση του είναι αρκετά ήπια.