ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 τροφές που σε κάνουν να φαίνεσαι μεγαλύτερη από ό,τι είσαι

iStock

Ο τρόπος που λειτουργεί το σώμα μας και το πόσο καλά αισθανόμαστε, εξαρτάται σίγουρα από την ηλικία μας. Αλλά ήξερες ότι το σώμα σου μπορεί να εμφανίζει σημάδια γήρανσης που δεν συμβαδίζουν με τον αριθμό των κεριών που έσβησες στα τελευταία γενέθλιά σου;

Ενώ η χρονολογική ηλικία είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε, η βιολογική ηλικία είναι λίγο πιο δύσκολο να προσδιοριστεί. Η βιολογική ηλικία δείχνει ουσιαστικά το πόσο έχει γεράσει το σώμα λόγω παραγόντων του τρόπου ζωής όπως το κάπνισμα, η έκθεση στον ήλιο, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι και η διατροφή. Έτσι, άλλοι μπορεί να μικροδείχνουν και άλλοι να φαίνονται μεγαλύτεροι από ό,τι πραγματικά είναι. Τα καλά νέα είναι ότι κάνοντας μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας και προσέχοντας τη διατροφή μας, μπορεί να έχουμε έναν κάποιο έλεγχο στη διαδικασία γήρανσης. Σε αυτή τη λογική, παρακάτω εξετάζουμε 6 τροφές οι οποίες σαμποτάρουν τη βιολογική σου ηλικία και μπορεί να σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερη από ό,τι είσαι.

Spoiler alert: Είναι όλες νόστιμες και απολαυστικές.

6 τροφές που σε κάνουν να φαίνεσαι μεγαλύτερη από ό,τι είσαι Pexels

Επεξεργασμένη ζάχαρη

Η επεξεργασμένη ζάχαρη είναι απλώς επιβλαβής για το σώμα στο σύνολό του. Πέρα από το ό,τι απειλεί την ισορροπία του βάρους σου, καταστρέφει επίσης το κολλαγόνο και την ελαστίνη, συστατικά τα οποία διατηρούν το δέρμα απαλό και ελαστικό.

Αλκοόλ

1-2 ποτήρια κρασί δεν βλάπτουν την υγεία ή το δέρμα, αλλά η υπερβολική κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, ειδικά όσων περιέχουν ζάχαρη, προκαλεί ελεύθερες ρίζες. Το αλκοόλ «κλέβει» επίσης τη βιταμίνη Α από το σώμα, ένα αντιοξειδωτικό που είναι απαραίτητο για την ανανέωση και ανάπλαση των κυττάρων. Εάν δεν μπορείς να πεις όχι σε ένα ποτό, προτίμησε επιλογές χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι

Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, οδηγούν σε κατακράτηση υγρών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να κάνει το δέρμα να φαίνεται πρησμένο και κουρασμένο. Επίσης οι τροφές με πολύ αλάτι, προκαλούν αφυδάτωση και ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι βλάπτουν το DNA, μειώνοντας τα τελομερή και επιταχύνοντας τη γήρανση.

Πίτσα με πεπερόνι

Όσο κι αν απολαμβάνεις αυτό το comfort food, στην πραγματικότητα μόνο καλό δεν κάνει στο σώμα σου. Τα νιτρικά άλατα και άλλες ενώσεις που βρίσκονται στα επεξεργασμένα κρέατα, όπως το πεπερόνι, είναι προφλεγμονώδη συστατικά. Η φλεγμονή προκαλεί γήρανση από μέσα προς τα έξω. Επιπλέον, τα κορεσμένα λιπαρά σε αυτό το κατά τ’ άλλα λαχταριστό κομμάτι πίτσας, γερνά και την καρδιά σου. Προτίμησε μια πίτσα χωρίς επεξεργασμένα κρέατα ή φτιάξε την πίτσα μόνη σου χρησιμοποιώντας πεπερόνι που ξέρεις ότι παρασκευάζεται χωρίς νιτρώδη ή νιτρικά άλατα.

Τηγανητά fast food

Το τηγάνισμα από μόνο του δεν είναι από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρικής. Ταυτόχρονα τα περισσότερα εστιατόρια fast food χρησιμοποιούν συνήθως αραβοσιτέλαιο, ένα από τα πιο ανθυγιεινά έλαια. Όταν καταναλώνεται, απελευθερώνει ελεύθερες ρίζες στο σώμα. Η βλάβη από τις ελεύθερες ρίζες ή το οξειδωτικό στρες έχει πολυάριθμες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία μας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και των ρυτίδων. 

Καμένα κρέατα

Το καμένο κρέας μπορεί να είναι η λιχουδιά στην οποία δεν μπορείς να αντισταθείς, αλλά υπάρχει ένας καλός λόγος για να προσπαθήσεις. Το κρέας που έχει μαγειρευτεί σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες, που καταλήγει να καίγεται, είναι από τις τροφές που σε κάνουν να δείχνεις μεγαλύτερη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Η φλεγμονή μπορεί στην πραγματικότητα να διασπάσει τα επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα, οδηγώντας σε μια γερασμένη εμφάνιση.