ΥΓΕΙΑ

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρέματος;

Pexels

Η επιλογή των σωστών τροφών είναι ένα μέρος της υγιεινής διατροφής, αλλά το πώς τις προετοιμάζουμε παίζει επίσης σημαντικό ρόλο.

Η έρευνα δείχνει ότι ορισμένοι μη υγιεινοί τρόποι μαγειρικής, όπως το τηγάνισμα, μπορεί να επηρεάσουν το διατροφικό προφίλ του φαγητού μας με τρόπους, που θα μπορούσαν ενδεχομένως να βλάψουν την υγεία μας.

Για παράδειγμα, μελέτες έχουν προτείνει μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων κρέατος μαγειρεμένου σε υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένου κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου και του παγκρέατος.

Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, ωστόσο. Μπορεί να υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν καταλαβαίνουμε πλήρως, αλλά ξέρουμε ότι ορισμένοι τρόποι μαγειρικής, είναι καλύτεροι από άλλους. 

Ποιοι είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι μαγειρικής; Pexels

Μαγείρεμα στον ατμό και βράσιμο

Οι μέθοδοι μαγειρέματος σε υγρή ζέστη, όπως το βράσιμο και το μαγείρεμα στον ατμό, είναι οι πιο υγιεινοί τρόποι προετοιμασίας και παραγωγής κρέατος, επειδή γίνονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Και αν προσέχεις το βάρος σου, αυτοί οι τρόποι μαγειρικής σε βοηθούν να κρατάς χαμηλές τις θερμίδες σου, επειδή συχνά δεν απαιτούν λάδι ή βούτυρο. Για την προετοιμασία των λαχανικών, το μαγείρεμα στον ατμό υπερισχύει του βρασμού όταν πρόκειται για θρεπτικά συστατικά, όπως τα καροτενοειδή και τα φυτοχημικά. Το υπερβολικό βράσιμο, μπορεί να αποδυναμώσει τα υδατοδιαλυτά θρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες Β και C.

Ποσάρισμα (Poaching)

Το ίδιο ισχύει και για τον «ξάδερφο του βρασμού» το ποσάρισμα. Βασικά, η μέθοδος απαιτεί μαγείρεμα της τροφής σε μικρή ποσότητα ζεστού νερού, ακριβώς κάτω από το σημείο βρασμού. Παίρνει ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αλλά είναι σίγουρα ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρικής και ένας καλός τρόπος για να μαγειρεύεις προσεχτικά, ευαίσθητα τρόφιμα, όπως τα ψάρια, τα αυγά ή λαχανικά.

Ψήσιμο στο φούρνο

Είναι σίγουρα καλύτερη μέθοδος από το τηγάνισμα, επειδή δεν υπάρχει αύξηση των θερμίδων. Ωστόσο, η υψηλή θερμοκρασία μειώνει σημαντικά τις ποσότητες βιταμινών στο φαγητό. Επιπλέον, ανάλογα με το φαγητό, το υπερβολικό ψήσιμο στο φούρνο ή στη σχάρα, αλλά ακόμη και το τηγάνισμα, μπορεί να προκαλέσει τον σχηματισμό ορισμένων καρκινογόνων, χημικών ενώσεων στα τρόφιμα. Το ακρυλαμίδιο, το οποίο θεωρούμε πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο, μπορεί να σχηματιστεί από μια χημική αντίδραση σε τρόφιμα, όταν θερμαίνονται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Συνόδευσε τα ψητά σου με φρέσκα λαχανικά, για να πάρεις τα θρεπτικά συστατικά που χάνονται κατά το ψήσιμο. Επίσης, είναι σημαντικό να μην παραψήνεις το φαγητό μέχρι να αρχίσει να μαυρίζει για να αποφευχθεί ο σχηματισμός των επιβλαβών αυτών χημικών ουσιών.

 

 

 

Broiling

Το ψήσιμο με αυτό τον τρόπο στον ηλεκτρικό φούρνο, συνεπάγεται το μαγείρεμα των τροφίμων κάτω από υψηλή, άμεση θερμότητα για μικρό χρονικό διάστημα. Η διαφορά είναι ότι η πηγή θερμότητας βρίσκεται πάνω από το φαγητό. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μαγειρέψεις τρυφερά κομμάτια κρέατος, αλλά μπορεί να μην είναι ιδανικό για μαγείρεμα λαχανικών, αφού μπορούν να στεγνώσουν εύκολα.

Ψήσιμο στη σχάρα

Σχεδόν οτιδήποτε, έχει καλύτερη γεύση όταν μαγειρεύεται στη σχάρα. Το ψήσιμο γίνεται στα κάρβουνα ή σε ηλεκτρική ψησταριά. Είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους μαγειρικής, καθώς απαιτεί ελάχιστες λιπαρές ουσίες, ενώ διατηρεί τα κρέατα και τα λαχανικά ζουμερά και τρυφερά.

Ωστόσο, ορισμένες έρευνες υποδεικνύουν ότι το μαγείρεμα σε υψηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει χημική αντίδραση μεταξύ του λίπους και της πρωτεΐνης στο κρέας, δημιουργώντας τοξίνες που συνδέονται με την ανισορροπία των αντιοξειδωτικών στο σώμα και τη φλεγμονή. Γεγονός που με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη και καρδιαγγειακών νοσημάτων

Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζεται να εγκαταλείψεις το ψητό κρέας. Απλά προτίμησε τα άπαχα κομμάτια κρέατος, τα οποία απαιτούν μικρότερο χρόνο ψησίματος.