BUSINESS

5 έξυπνα tips για να μην ξανακάτσεις ποτέ παραπάνω στη δουλειά

Unsplash

Κάθε μέρα το ίδιο όνειρο και ο ίδιος στόχος: Να τελειώσεις τη δουλειά στην ώρα σου, χωρίς να κάνεις καμία έκπτωση ή ν’ αφήσεις κάτι για την επόμενη (όσο είναι αυτό εφικτό). Ένας αγώνας δρόμου με τον χρόνο που ωστόσο ποτέ δεν κερδίζεται. Τι κάνεις λάθος; Ίσως και τίποτα. Υπάρχουν tips που θα βοηθήσουν; Σύμφωνα πάντως με έρευνα του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ εκείνοι οι εργαζόμενοι που βάζουν πραγματικό στόχο να φεύγουν στην ώρα τους και το καταφέρνουν είναι πιο παραγωγικοί, πιο αποτελεσματικοί και αποδεδειγμένα πιο ευτυχισμένοι.

Ναι αλλά γιατί καθόμαστε παραπάνω; Αυτό μάλλον συμβαίνει γιατί όταν κάνεις μία δουλειά στην οποία μπορείς να κάτσεις παραπάνω, κακά τα ψέματα, προτιμάς να μείνεις επιπλέον ώρα κι αυτό γίνεται συνήθεια. Συν ότι κατά την πιο εσφαλμένη νοοτροπία που ισχύει στα περισσότερα επαγγελματικά περιβάλλοντα, όποιος κάνει υπερωρίες, δουλεύει παραπάνω κι άρα είναι πιο πιστός εργαζόμενος. Άσ΄τους να λένε. Βασικά απόδειξέ τους το αντίθετο, απόταξε τον ιδρυματισμό, μπορείς, ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Μην υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου

Όχι γιατί οι ικανότητές σου είναι λιγότερες από του συναδέλφου, αλλά γιατί δεν μπορείς ν’ αποδίδεις στο μάξιμουμ κάθε μέρα. Κάθε πρωί λοιπόν ξεκίνα σημειώνοντας σε μία λίστα όλα όσα έχεις να κάνεις και κρίνε ρεαλιστικά αν τα προλαβαίνεις όλα σήμερα. Το να ξέρεις τι σε περιμένει μέσα στη μέρα θα σε βοηθήσει πολύ. Κοινώς, οργανώσου, για να μην “καείς” και κυρίως για να μην αγχωθείς στα μισά της βάρδιας.

Κλείσε το facebook (και το Instagram)

Στους περισσότερους χώρους εργασίας η πρόσβαση στο facebook επιτρέπεται. Και να μην, υπάρχει πάντα το smartphone. Το να είσαι όμως μόνιμα online, να παρακολουθείς τα notifications, ν’ απαντάς στα μηνύματα και όλα αυτά, ίσως σ’ ευχαριστούν, αλλά παραδέξου το, σε αποσυντονίζουν. Καλύτερα να βάλεις ένα όριο. Για παράδειγμα, βάλε στόχο να μπαίνεις μία φορά κάθε τρεις ώρες και για 5 λεπτά.

Κράτα χρόνο

Συνήθως ξέρεις από πριν πόση ώρα παίρνει η κάθε δουλειά-εκτός απροόπτου πάντα. Θέσε λοιπόν σαφή deadlines μέσα στο οκτάωρο. Μην βιάζεσαι, σκοπός δεν είναι να τελειώνεις, αλλά να φέρνεις εις πέρας ολοκληρωμένα και σωστά το κάθε task.

Κανόνισε κάτι μετά τη δουλειά

Όταν ξέρεις πως στις 18:00 πρέπει να ‘χεις φύγει γιατί στις 18:30 έχεις ραντεβού στον γιατρό, ή προπόνηση ή μανικιούρ, ή μάθημα, γενικώς μία υποχρέωση, δίνεις ένα ακόμα κίνητρο στον εαυτό σου ώστε να μη χασομεράει.

Μην τσεκάρεις συνέχεια τα mails

Πώς να τα βάλεις με το «Τέρας» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου;Πώς να νικήσεις αυτή την ασταμάτητη ροή μηνυμάτων; Μην μπαίνεις στη διαδικασία να διαχειριστείς το inbox σου μέσα στη μέρα. Κάν’ το όταν έχεις λίγο ελεύθερο χρόνο, πριν ή αφού πέσεις με τα μούτρα στη δουλειά ή ακόμα και από το σπίτι.