ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 λάθη που κάνεις όταν τρως sushi

Το sushi είτε το λατρεύεις, είτε το μισείς. Όσοι το αγαπάμε, ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να φας λίγο. Τι θα πει «θα φάω λίγο sushi»; Εκεί κάπως όλα είναι σχετικά. 4 ρολλάκια; 8; Ή μήπως 10-15; Ποτέ δεν είναι αρκετά και πάντα μπορείς να φας ένα ακόμα.

Αναρωτήθηκα, λοιπόν, αν το sushi είναι τόσο αθώο και υγιεινό, όσο θέλω να πιστεύω, ώστε να το τρώω δίχως τύψεις. Τα αποτελέσματα δε μπορώ να πω ότι με δικαίωσαν και εκατό τοις εκατό. Ακολουθούν 6 λάθη που κάνεις όταν τρως sushi.

Βάζεις πολλή σάλτσα σόγιας

Μια κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας, μπορεί να έχει μέχρι και 1024mg νατρίου, ενώ αν προσπαθείς να μειώσεις την αρτηριακή σου πίεση δεν πρέπει να τρως πάνω από 2400mg.

Παραγγέλνεις πάντα πικάντικα ρολά

Μπορεί να σου αρέσουν τα πικάντικα ρολά με τόνο, αλλά δεν κάνουν τόσο καλό στη γραμμή σου. Όταν λέει “πικάντικο” σημαίνει ότι το ψάρι έχει αναμειχθεί με μαγιονέζα και λίγη καυτερή σάλτσα. Ανάλογα με την ποσότητα της μαγιονέζας που βάζει ο σεφ, οι θερμίδες αυξάνονται. Ένα καυτερό ρολό τόνου μπορεί να έχει 290 θερμίδες και έντεκα γραμμάρια λίπος. Αντ’ αυτού πάρε ένα κλασικό sushi τόνου, με 182 θερμίδες και 2 γραμμάρια λίπος.

Δεν υπολογίζεις την ποσότητα του sushi

Το sushi δεν είναι αθώο. Μια μερίδα ρολλάκια γαρίδες tempura με έξι ως οχτώ κομμάτια, είναι περίπου 508 θερμίδες. Αν πάρεις δύο μερίδες φτάνουμε τις χίλιες. Ξανασκέψου το λοιπόν προτού θεωρήσεις ότι η ποσότητα των θερμίδων είναι τόσο μικρή, όσο και οι μπουκιές σου.

Δεν παραγγέλνεις αρκετό sashimi

Κάθε ρολό περιέχει περίπου μια κούπα λευκό ρύζι. Αυτό σημαίνει πολλοί υδατάνθρακες και λίγη πρωτεΐνη. Η αναλογία στα sashimi rolls αντιστρέφεται και το ρύζι σερβίρεται στο πλάι, οπότε μπορείς να ελέγξεις καλύτερα το τι τρως.

Δεν χορταίνεις με σούπα και σαλάτα

Δοκίμασε να ξεκινήσεις το γεύμα σου με μια σούπα miso. Είναι μια πολύ καλή λύση για να μειωθεί η πείνα σου και να χορτάσεις με λιγότερες θερμίδες (περίπου 80 0ανά μία κούπα). Μην φας όμως περισσότερο από ένα μπολ πριν το βραδινό γιατί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο.

Δεν έχεις περάσει στο sushi με καστανό ρύζι

Το καστανό ρύζι έχει περισσότερες ίνες και πρωτεΐνη από το λευκό. Την επόμενη φορά που θα πας για sushi, δες αν το αγαπημένο σου εστιατόριο μπορεί να φτιάξει τα rolls με αυτό το είδος ρυζιού.