ΔΙΑΤΡΟΦΗ

3 λάθη που κάνεις και σε παχαίνουν τα δημητριακά

Unsplash

Κατέχουν περίοπτη θέση σε ό,τι λέμε υγιεινή διατροφή. Τα δημητριακά, κυρίως εκείνα της ολικής άλεσης και η βρώμη συγκεκριμένα, είναι πηγή βιταμινών πρωτεΐνης, σιδήρου, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυσικά φυτικών ινών. Είναι η ιδανική λύση για το πρωινό γεύμα, αλλά και για το βραδινό. Ωστόσο όλα τα παραπάνω δεν σημαίνουν ότι μπορείς ν’ αδειάζεις όλη τη συσκευασία μέσα στο μπολ με το γάλα, γιατί έτσι δουλίτσα δεν γίνεται. Μην τα βγάλεις ποτέ από την καθημερινότητά σου, αρκεί να αποφεύγεις τα παρακάτω λαθάκια.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνεις λάθος; Το πόσα δημητριακά τρως, τι ώρα τα καταναλώνεις και πόσα έξτρα συστατικά βάζεις στο μπολ σου ίσως σε βοηθήσουν να καταλάβεις. Τα δημητριακά δεν πρέπει να βγουν από το διατροφικό σου πλάνο. Αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι οι παρακάτω συνήθειες.

Το παρακάνεις με την ποσότητα

Όπως ανέφερα και παραπάνω, είτε είναι βρώμη, είτε μούσλι, είτε το κλασικό δημητριακό νιφάδα, η ποσότητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 3-4 κουταλιές της σούπας. Είναι υγιεινή τροφή, αλλά δεν είναι αέρας, έχει θερμιδική αξία. Ειδικά τα κλασικά δημητριακά και η γκρανόλα ή εκείνα με τη σοκολάτα, έχουν ζάχαρη.

Τα τρως λάθος ώρα

Τα δημητριακά με σοκολάτα (κι ας είναι μαύρη) ή με φρούτα, καλύτερα να τα τρως το πρωί, όχι το βράδυ. Ένα μπολ γάλα με κορν φλέικς έχει περισσότερες θερμίδες (μπορεί να αγγίξει τις 400)  από ένα αντίστοιχο με πράσινη σαλάτα και 30 γρ. τυρί.

Ρίχνεις διάφορα στα δημητριακά σου

Όπως κακάο με ζάχαρη, μέλι (πάνω από μια κουταλιά του γλυκού), μία ολόκληρη μπανάνα, ξηρούς καρπούς, που ναι μεν είναι υγιεινά, αλλά σε συνδυασμό και σε ελεύθερη ποσότητα σου προσθέτουν θερμίδες. Αν είναι να το κάνεις, κάν’ το σωστά για να βγαίνει και αποτέλεσμα. Αλλιώς φάε ένα κρουασάν σοκολάτας, να το ευχαριστηθείς κιόλας.