WELLNESS

6 «αθώες» καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν κακό χωρίς να το καταλαβαίνεις

iStock

Οι άνθρωποι είμαστε πλάσματα της συνήθειας. Μένουμε πιστοί σε μικρότερες ή μεγαλύτερες ιεροτελεστίες μέσα στην καθημερινότητά μας, ακόμα κι όταν δεν το αντιλαμβανόμαστε πλήρως συνειδητά. Αυτό που ίσως να μην συνειδητοποιούμε ωστόσο, είναι το γεγονός ότι η καθημερινή ρουτίνα παίζει σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία μας.

Κάποιες καθημερινές συνήθειες λοιπόν, παρόλο ότι μπορεί να φαίνονται αθώες, ενδεχομένως να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Παρακάτω εξετάζουμε μερικές από αυτές.

Πατάς το snooze κάθε πρωί

Αυτά τα επιπλέον 20 λεπτά αναβολής, στην πραγματικότητα καταστρέφουν την ποιότητα του ύπνου σου. To snooze έχει μάλιστα συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και την εγκεφαλική ομίχλη. Στόχος σου θα πρέπει να είναι ένας καλύτερος βραδινός ύπνος 7-8 ωρών. Ρύθμισε το ξυπνητήρι σου μία φορά για την ώρα που πρέπει οπωσδήποτε να ξυπνήσεις.

Το να παραλείπεις γεύματα είναι από τις καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν κακό

6 «αθώες» καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν κακό χωρίς να το καταλαβαίνεις iStock

Η παράλειψη γευμάτων κερδίζει επίσης μία θέση ανάμεσα στις συνήθειες που κάνουν κάνουν κακό, καθώς μπορεί να επιφέρει μεταβολικές διαταραχές και αύξηση βάρους. Στον αντίποδα, τα τακτικά και ισορροπημένα γεύματα, βοηθούν στη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας και της καλής υγείας.

Βουρτσίζεις τα δόντια σου αμέσως μετά το φαγητό

Οι οδοντίατροι κάποτε μας συμβούλευαν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, αμέσως μετά το φαγητό. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι το βούρτσισμα αμέσως μετά το φαγητό θα μπορούσε πραγματικά να βλάψει το σμάλτο των δοντιών  – ειδικά αν έχεις καταναλώσει κάτι όξινο, όπως χυμό εσπεριδοειδών ή καφέ. Προτίμησε να ξεπλύνεις τα δόντια σου με λίγο νερό και περίμενε περίπου 40 λεπτά αφού φας, για να βουρτσίσεις.

Δεν σηκώνεσαι από τη θέση σου

Ο καθιστικός τρόπος ζωής είναι επίσης μία από τις καθημερινές συνήθειες που απειλούν την υγεία μας. Πολλές μελέτες δείχνουν τη ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στο σώμα η καθιστική ζωή. Το να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο ή μπροστά από την τηλεόραση, όχι μόνο απειλεί τη στάση του σώματος, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου. Ένας τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι απλώς να αφιερώνεις λίγο χρόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για μια μικρή βόλτα.

Το binge-watching είναι από τις καθημερινές συνήθειες που σου κάνουν κακό

Αυτά τα ατέλειωτα βράδια, που παρακολουθείς τις αγαπημένες σειρές μπορεί να προκαλέσουν αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου. Αυτό συμβαίνει καθώς η έκθεση στο μπλε φως της οθόνης μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματός σου. Λίγο πριν κοιμηθείς, προτίμησε δραστηριότητες όπως το διάβασμα ή η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής.

Κοιμάσαι με το κινητό σου δίπλα στο κρεβάτι

Το να χαζεύεις στο κινητό σου λίγο πριν αποκοιμηθείς, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα με τον ύπνο σου. Το φως από την οθόνη θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο αϋπνίας, ενώ τα ηχητικά σήματα ή οι δονήσεις από τις ειδοποιήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας, μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου σου. Μήπως ήρθε η ώρα να αφήσεις το κινητό σου έστω για τις ώρες που κοιμάσαι στην άκρη; Kαι δεν εννοούμε αυτή του κρεβατιού.