ΔΙΑΤΡΟΦΗ

6 μπαχαρικά και βότανα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος

Pexels

Δεν είναι μυστικό πως ό,τι μπαίνει στο πιάτο μας, παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία μας, όσο και στην προσπάθεια συντήρησης ή απώλειας βάρους. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα μπαχαρικά και τα βότανα που μπορεί να φυλάμε σε ντουλάπια και συρτάρια της κουζίνας μας.

Πολλά μπαχαρικά και βότανα έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τη λαχτάρα και ενισχύουν την καύση λίπους και την απώλεια βάρους. Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ποια βότανα και μπαχαρικά μπορείς να προσθέσεις στη διατροφή σου, αν προσπαθείς να χάσεις βάρος.

6 μπαχαρικά και βότανα που θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος Pexels

1. Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα πολυετές βότανο που ανήκει στην ίδια οικογένεια φυτών με τη μέντα, τον βασιλικό, το θυμάρι, το δεντρολίβανο και το φασκόμηλο. Περιέχει καρβακρόλη, μια ισχυρή ένωση που μπορεί να βοηθήσει στην απώλειας βάρους. Τα συμπληρώματα καρβακρόλης, σύμφωνα με έρευνες, επηρεάζουν άμεσα ορισμένα από τα γονίδια και τις πρωτεΐνες που ελέγχουν τη σύνθεση λίπους στο σώμα.

2.Τζίντζερ

Το τζίντζερ είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από το ρίζωμα του ανθισμένου φυτού Zingiber officinale. Συχνά χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία, για μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Oρισμένες έρευνες δείχνουν ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Μια ανασκόπηση 14 μελετών σε ανθρώπους, έδειξε ότι τα συμπληρώματα διατροφής με τζίντζερ, μείωσαν σημαντικά τόσο το σωματικό βάρος, όσο και το λίπος στην κοιλιά.

3. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα μπαχαρικό που φημίζεται για τη γεύση, το ζωηρό χρώμα και τις ισχυρές φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα περισσότερα από τα οφέλη του για την υγεία αποδίδονται στην παρουσία της κουρκουμίνης, μιας χημικής ουσίας που έχει μελετηθεί εκτενώς για τις θετικές της επιδράσεις. Η απώλεια βάρους είναι μία από αυτές. Επιστημονική μελέτη με συμμετέχοντες υπέρβαρα άτομα, έδειξε ότι η λήψη κουρκουμίνης δύο φορές την ημέρα για ένα μήνα, ήταν αποτελεσματική στην ενίσχυση της απώλειας λίπους, στη μείωση του λίπους στην κοιλιά και στην αύξηση της απώλειας βάρους έως και 5%.

4. Κάρδαμο

Το κάρδαμο είναι ένα πολύτιμο μπαχαρικό, που παρασκευάζεται από τους σπόρους ενός φυτού της οικογένειας του τζίντζερ. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως και με διαφορετικούς τρόπους στη μαγειρική, αλλά μπορεί επίσης να ενισχύσει τις προσπάθειες για απώλεια βάρους.

5. Κύμινο

Το κύμινο είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους αποξηραμένους και αλεσμένους σπόρους του Cuminum cyminum, ενός ανθοφόρου φυτού της οικογένειας του μαϊντανού. Είναι γνωστό για την έντονη γεύση και το χαρακτηριστικό άρωμα του. Προσφέρει επίσης πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να επιταχύνει την απώλεια βάρους και την καύση λίπους.

 

6. Κανέλα

Η κανέλα, ίσως το πιο διάσημο αρωματικό μπαχαρικό, παρασκευάζεται από τον εσωτερικό φλοιό δέντρων του γένους Cinnamomum. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Μερικές μελέτες υποστηρίζουν επίσης, ότι η κανέλα μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ατόμων που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της όρεξης και της πείνας. Σχετικές έρευνες, δείχνουν ότι μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στην κανέλα μπορεί να μιμηθεί τις επιδράσεις της ινσουλίνης, βοηθώντας στη μεταφορά του σακχάρου από την κυκλοφορία του αίματος στα κύτταρα, για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.