ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 μπαχαρικά και βότανα που καθυστερούν τη φθορά του μυαλού

Unsplash

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι το 6ο αίτιο θανάτου στις Η.Π.Α. και τα ποσοστά άνοιας αυξάνονται. Μπορεί να δίνουμε πολύ μεγάλη βάση στις τροφές που μας βοηθούν να κοιμόμαστε καλύτερα και να έχουμε καλύτερη ψυχολογία, αλλά ας μην ξεχνάμε τη σημασία της πρόληψης.

Αν θέλεις να γεράσεις και να έχεις καλή εγκεφαλική υγεία, πρέπει να καταναλώνεις περισσότερες φυτικές τροφές. Αν και η έρευνα είναι σε σχετικά πρώιμο στάδιο, όλα δείχνουν ότι οι ακόλουθες τροφές έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Και προλαμβάνουν τη φθορά του μυαλού.

«Οι πολυφαινόλες είναι αποτελεσματικά αντιοξειδωτικά, επομένως απαραίτητες  για τον εγκέφαλο, Η οξείδωση δημιουργεί ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν την κυτταρική λειτουργία», σχολιάζει η νευροεπιστήμονας Nan Wise. Οι έρευνες που έγιναν λοιπόν, έχουν καταλήξει στις εξής τροφές για την πρόληψη της φθοράς του μυαλού.

Κουρκουμάς

Υπάρχουν κάποιες περιοχές του κόσμου, όπου τα ποσοστά Αλτσχάιμερ είναι αισθητά μικρότερα. Μία υπόθεση που έγινε είναι ότι εκεί καταναλώνεται πολύ ο κουρκουμάς και το κάρι. Έπειτα από έρευνα, η κουρκουμίνη βελτίωσε τη μνήμη και την προσοχή ανθρώπων άνω των 50 ετών που παραπονούνταν για προβλήματα. Οι ειδικοί το αποδίδουν στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σαφράν (το χρησιμοποιούσαν και οι αρχαίοι)

Το σαφράν χρησιμοποιείται ιατρικά από τον 7ο αιώνα π.Χ και σήμερα αποδεικνύεται ότι παρέχει νευρολογική προστασία. Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι προστατεύει από τις νευροτοξίνες.

Δενδρολίβανο

Βελτιώνει τη μνήμη σε μεγαλύτερους ενήλικες και προστατεύει τους ανθρώπους από νευροεκφυλιστικές νόσους, άρα από τη φθορά του μυαλού.

Φασκόμηλο

Έχει παρατηρηθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και την ικανότητα μάθησης σε ανθρώπους με ήπια μορφή Αλτσχάιμερ.

Και η κανέλα στη μάχη κόντρα στη φθορά του μυαλού

Βελτιώνει την κυκλοφορία, ρυθμίζει τα σάκχαρα στο αίμα και ωφελεί νευρολογικά όσους πάσχουν από Πάρκινσον. Έρευνα του 2015 σε αρουραίους έδειξε ότι τους προστατεύει από την εγκεφαλική φθορά.

Μοσχοκάρυδο

Μία ουσία του μπαχαρικού βελτιώνει την ικανότητα της μνήμης. Κι ας είναι ένα από τα μπαχαρικά που αρκετοί αποφεύγουν.

Ginger

Το μπαχαρικό με τις πολλές ιδιότητες. Εκτός του ότι συμβάλει στη βελτίωση της νόσου Αλτσχάιμερ, το χρειάζεσαι για την πέψη και τις φλεγμονές του οργανισμού.

Πιπέρι

Κάνει τη μνήμη σου ακόμα πιο δυνατή, επομένως τρίψε λίγο ακόμα στο φαγητό σου.