ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που κάνουν καλό στην υγεία μας

Pexels

Τα μπαχαρικά και τα βότανα συνδέονται διαχρονικά με την υγεία και την διατροφή των ανθρώπων. Οι θεραπευτικές τους ιδιότητες, ήταν μάλιστα γνωστές, πολύ πριν από τη μαγειρική τους χρήση. Η σύγχρονη επιστήμη έχει πλέον δείξει, ότι πολλά από αυτά ξεχωρίζουν για τα οφέλη τους στην υγεία μας.

 

Ποια είναι όμως τα μπαχαρικά και τα βότανα που λειτουργούν ως φυσική ασπίδα προστασίας για την υγεία μας;

Μπαχαρικά που κάνουν καλό στην υγεία μας

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που κάνουν καλό στην υγεία μας Unsplash

Κανέλα

Η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό, που συναντάμε σε πολλές αλμυρές και γλυκιές συνταγές. Περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κινναμαλδεΰδη, η οποία είναι υπεύθυνη για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Η κανέλα έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών και έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Αλλά αυτές που είναι πραγματικά ασυναγώνιστες, είναι οι επιπτώσεις της στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Η κανέλα μπορεί να μειώσει το σάκχαρο στο αίμα με διάφορους μηχανισμούς, όπως με την επιβράδυνση της διάσπασης των υδατανθράκων στο πεπτικό σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κανέλα μπορεί να μειώσει τα σάκχαρα στο αίμα κατά 10-29% σε διαβητικούς ασθενείς.

Μια ευεργετική για την υγεία μας δόση κανέλας, είναι από μισό έως 2 κουταλάκια του γλυκού στην καθημερινή μας διατροφή.

Μπαχαρικά που κάνουν καλό στην υγεία μας – Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι το μπαχαρικό που δίνει στο κάρυ το κίτρινο χρώμα του.

Περιέχει αρκετές ενώσεις με φαρμακευτικές ιδιότητες, η σημαντικότερη από τις οποίες είναι η κουρκουμίνη. Η κουρκουμίνη είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό αντιοξειδωτικό. Οι οξειδωτικές βλάβες, είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς πίσω από τη γήρανση και πλήθος ασθενειών.

Η κουρκουμίνη έχει επίσης ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Μελέτες δείχνουν ακόμα, ότι μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, να καταπολεμήσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου και να ανακουφίσει από την αρθρίτιδα.

Πιπέρι Καγιέν

Το πιπέρι καγιέν είναι ένα είδος πιπεριάς τσίλι που χρησιμοποιείται για την παρασκευή πικάντικων πιάτων.

Το ενεργό συστατικό του ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση λίπους. Για το λόγο αυτό, είναι ένα κοινό συστατικό σε πολλά συμπληρώματα διατροφής για απώλεια βάρους.

Τζίντζερ

Το τζίντζερ (πιπερόριζα)  είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό που χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές εναλλακτικής ιατρικής. Μελέτες έχουν δείξει ότι 1 γραμμάριο τζίντζερ μπορεί να αντιμετωπίσει με επιτυχία τη ναυτία. Αυτό περιλαμβάνει τις πρωινές ναυτίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυες, ναυτία από χημειοθεραπείες και ναυτία από τη θάλασσα.

Το τζίντζερ φαίνεται επίσης να έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του πόνου.

Μπαχαρικά και βότανα που κάνουν καλό στην υγεία μας

Δενδρολίβανο

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που κ Unsplash

Το δραστικό συστατικό που έχει το δεν δενδρολίβανου ονομάζεται ροσμαρινικό οξύ. Αυτή η ουσία έχει αποδειχθεί ότι καταστέλλει τις αλλεργικές αντιδράσεις και τη ρινική συμφόρηση.

Ιερός Βασιλικός

Δεν πρέπει να συγχέεται με τον κοινό βασιλικό ή τον βασιλικό Ταϊλάνδης. Ο ιερός βασιλικός θεωρείται ιερό βότανο στην Ινδία.

Μελέτες δείχνουν ότι ο ιερός βασιλικός μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη μιας σειράς βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι μπορεί να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας ορισμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα.

Ο ιερός βασιλικός συνδέεται επίσης με μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πριν και μετά τα γεύματα, καθώς και με τη θεραπεία του άγχους και της σχετιζόμενης με το άγχος κατάθλιψης.

Μέντα

Η μέντα έχει μακρά ιστορία χρήσης στη λαϊκή ιατρική και στην αρωματοθεραπεία. Όπως συμβαίνει με πολλά βότανα, έλαιο της μέντας περιέχει τους παράγοντες που χαρίζουν οφέλη στην υγεία μας.

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να βελτιώσει τη διαχείριση του πόνου στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Υπάρχουν επίσης μελέτες, οι οποίες δείχνουν ότι η μέντα στην αρωματοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ναυτίας.

Φασκόμηλο

Το φασκόμηλο (sage) πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη Salvere, που σημαίνει «σώζω».

Είχε ισχυρή φήμη για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα και χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για την πρόληψη της πανώλης. Η τρέχουσα έρευνα δείχνει ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη μνήμη, ειδικά σε άτομα με Αλτσχάιμερ.

Άλλες μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι το φασκόμηλο μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία της μνήμης σε υγιείς ανθρώπους, τόσο νέους όσο και ηλικιωμένους.