ΥΓΕΙΑ

5 τρόποι να ξυπνάς πολύ γρήγορα, για σένα που σέρνεσαι κάθε πρωί

Unsplash

Ο καφές είναι σταθερά η μόνη λύση, αλλά και εκεί χρειάζεται χρόνος μέχρι να ξυπνήσεις για τα καλά και να αποκτήσεις την απαιτούμενη ενέργεια.

Αν ανήκεις στην ομάδα των ανθρώπων που δεν θέλουν να ξυπνήσουν την ώρα που χτυπά το ξυπνητήρι και εύχονταν να μπορούσαν να κοιμηθούν 1 και 2 ώρες παραπάνω κάθε πρωί, join the club. Είμαστε πολλοί εκεί έξω που δεν τα πάμε καλά με το πρωινό ξύπνημα, ειδικά αν γίνεται κατά παραγγελία. Το χειρότερο, δε, είναι όταν καλείσαι να βρεις γρήγορα την ενέργειά σου γιατί πρέπει να πας στο γραφείο, να δουλέψεις από το σπίτι και να πας στην εφορία.

Ωστόσο οι ειδικοί και το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών μάς ενημερώνουν ότι αυτή η αδράνεια μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα που ξεπερνούν την πρωινή λειτουργικότητα και διάθεση. Επηρεάζει μακροπρόθεσμα τη μνήμη αλλά και την πιο αργή ταχύτητα όταν χρειάζεται να μάθεις, να σκέφτεσαι και να δρας.

Γιατί δυσκολεύεσαι να σηκωθείς το πρωί;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση, αλλά «μπορεί να σχετίζεται με έναν εγκέφαλο που θέλει να κοιμάται περισσότερο ή που δεν περιμένει ότι πρέπει να ξυπνά συγκεκριμένη ώρα», εξηγεί ο ερευνητής ύπνου Christopher Winter. Και αν εσύ θέλεις μόνο μερικά λεπτά μέχρι να συνέλθεις από τον ύπνο, υπάρχουν και εκείνοι που χρειάζονται πολλές ώρες μέχρι να φτάσουν στο σημείο να πουν καλημέρα.

Τα 5 tips που λειτουργούν σαν καφεΐνη

Άνοιξε αμέσως τα παντζούρια

Μην περιμένεις να μεσημεριάσει για να βάλεις το φως της ημέρας μέσα στο σπίτι σου. Θα πρέπει να είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνεις με το που χτυπά το ξυπνητήρι. Το φυσικό φως ενημερώνει το εσωτερικό σου ρολόι ότι ήρθε η ώρα να βάλει μπρος και ενημερώνει τον εγκέφαλο ότι δεν χρειάζεται να παράξει άλλη μελατονίνη, προκειμένου να κοιμηθείς.

Πλύνε το πρόσωπό σου

Μία πολύ μικρή έρευνα, αλλά και η προσωπική σου εμπειρία, σου λένε ότι το κρύο νερό στο πρόσωπο σε βοηθά να διώξεις το μεγαλύτερο μέρος της νύστας. Αφού βρίσκεσαι στο μπάνιο, κάνε και την πρωινή beauty routine σου και θα νιώσεις άμεσα αναζωογονημένη.

Πιες καφέ πριν τον μεσημεριανό ύπνο

Ακούγεται οξύμωρο, αλλά η μικρή έρευνα που προανέφερα, λέει ότι 200 mg καφεΐνης αμέσως πριν το nap σου, σε βοηθά να κοιμηθείς το πολύ μισή ώρα και να ξυπνήσεις νιώθοντας ότι είσαι μέσα στην ενέργεια. Μην το κάνεις όμως πριν τον βραδινό ύπνο.

Βάλε μουσική κάθε πρωί

Ε τώρα, δεν περιμένεις από εμένα να σου πω ότι η αγαπημένη σου μουσική έχει τη δύναμη να σε ξυπνήσει και να σου προκαλέσει μία γκάμα συναισθημάτων. Το κλειδί βρίσκεται στη σωστή επιλογή τραγουδιών. Μην βάλεις δηλαδή αυτά που σου θυμίζουν τον πρώην που δεν έχεις ξεπεράσει γιατί προβλέπεται να περάσεις όλη τη μέρα στο κρεβάτι.

Γυμνάσου το πρωί

Κλείνω με τη μεγαλύτερη πρόκληση για όλους εμάς που κουτουλάμε κάθε πρωί. Αν έχεις αποφασίσει να βάλεις τη γυμναστική στη ζωή σου, προτίμησε να την κάνεις με το που ξυπνάς ώστε να επισπεύσεις την πρωινή σου ενέργεια. Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια.